uganda Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Witam, na początku przedstawię jakie funkcje pełniłem zanim trafiłem na waszą sieć serwerów - od 2012 ciągły gracz serwerów jail, 2x admin jaila sieci top1 w pl, która miała swoją dominacje od innych sieci serwerów kilka lat temu, zaczynałem jako gracz, a kończyłem jako "doradca" opiekuna w jaki sposób serwer jail ma funkcjonować, tak aby gracze byli zadowoleni, a zbędne pierdoły wyjebane, więc tak naprawdę znam jaila bardzo dokładnie od środka. Na waszą sieć pierwszy raz trafiłem w 2018, wtedy jeszcze nie zakładałem konta na forum, dopiero rok później tzn. w październiku 2019 założyłem konto. Od listopada 2019 były admin waszego jaila zza kadencji @ Nethiri aż do chwili zamrożenia przez donaciaka przez słabą, wręcz okropną sytuację związaną z nową paczką. Wczoraj w nocy wasz już były admin opisał mi sytuację jaka panuje na obecnym jailu, zdaje sobie sprawę, że z roku na rok zwłaszcza w zbliżającym się sezonie odpoczynków, urlopów - serwery jb stają się coraz mniej popularne. Wiem też w jakiej sytuacji znalazła się @ Sandra - była już opiekunka jaila i dlaczego zrezygnowała. Od początku lutego, kiedy był mocny hype na jb przez graczy, którzy to się tak nie mogli doczekać aż serwer wstanie na nogi wyszło co? wyszło gó**o, i nie mówię tego sam, tylko mówią to osoby, które grały na jb, z którymi współpracowałem jako były admin. Bardzo ważnym elementem, który stanowi podstawę jb, gdzie tłumaczę graczom jak to działa jest przede wszystkim dobrze napisany regulamin i administracja serwera (opiekun też jest zaliczany jako admin). Opiekun, który mówi, że "nie musi" wchodzić na swój serwer, którym się opiekuje, jest dla mnie jak i całej administracji spalony i do wyjebania. Ile potrzeba osób, aby uświadomić, że z jailiem jest coś nie tak? Osoba, która się opiekuje serwerem powinna być wzorem do naśladowania, a jeżeli ma serwer w du**e, gdzie mówi stanowcze "nie" to wtedy ludzie taką osobę będą mieli w du**e i zrezygnują same, bo stwierdzą ze jest niekompetentny w swoim działaniu. Ile osób pisało, zgłaszało błędy związane z serwerem i jaki % tych zgłoszeń został naprawiony? Tu zaznaczam, że nawet nie chce widzieć odpowiedzi typu "gó**o się znasz, a się wypowiadasz" - znam, w taki sposób, że gracze w tym admini ze mną rozmawiają. Kolejna sprawa związana jest z wyborem drugiego opiekuna. Admin opisujący stwierdził, że nie było wyboru. Wybór był, wystarczyło postawić temat na forum (który i tak się nie pojawił) z nadzieją, że ktoś się odezwie z pomocą, aby wyciągnąć jb z tego błota w jakim się znajduje, a nie proponować aby dwóm osobom, w tym jednej, która nie ma czasu. Po rozmowie z adminem można dojść do wniosku, że serwerem zarządza nieodpowiednia osoba, bo jak to inaczej określić, która nie podejmuje żadnych działań z rozwojem, jak ktoś powie, że podejmuje to wystarczy wejść w dział jb, aby zobaczyć kto mówi nieprawdę (dla przypomnienia chodzi tylko o opiekuna). Skoro waszym zdaniem wszystkie serwer są ważne to naprawdę spójrzcie na stan jb i zdecydujcie czy chcecie dalej utrzymać jaila przy życiu, czy też wy*****ć przez aktualną sytuację, a obecny temat pisany jest tylko z sentymentu i nostalgii @ Erwin. @ salvatore @ Kacper @ raynie @ BlaDy @ ChrZ4n1K. @ Paweł. - oznaczam całą wyższą i technika, bo stwierdzam, że problem jest ogromny i kluczowy do rozwiązania T E Z , Jack Daniels , KeveS i 29 innych 9 23 Odnośnik do komentarza https://1shot2kill.pl/topic/107914-aktualna-sytuacja-jb/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andzia Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 pisalam cos podobnego w lutym to wszyscy smieszkowali ze mnie, a jak widac nic sie od tamtego czasu nie zmienilo, a jest wrecz gorzej... jesli drodzy opiekunowie zdecyduja sie na utrzymanie serwera (na ktorym defacto nie gram regularnie od bodajze 2 miesiecy przez brak zmian) to proponuje zaczecie od podstaw: -zalozenie tematow dot. wybioru skinow, muzyki podczas zabaw i czego tam jeszcze potrzeba, zeby rozgrywka byla atrakcyjniesza. czekoladka , Poeta , Kacper i 4 innych 7 Odnośnik do komentarza https://1shot2kill.pl/topic/107914-aktualna-sytuacja-jb/#findComment-9124495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nethiri Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Chciałabym się wypowiedzieć jako były opiekun jb, może postrzegany dobrze, a może wręcz przeciwnie. Mod Jb jest ciężkim do prowadzenia serwerem, przekonałam się o tym na własnej skórze, jednakże moje zachowanie było zupełnie inne niż obecnego opiekuna. Zawsze szanowałam zdanie graczy, starałam się z całych sił, aby właśnie oni zostali z nami na dłużej, ponieważ to GRACZE tworzą społeczność. Na Jb ważne są zmiany, ważne są konkursy. Miałam pomysły wraz z moją byłą administracją, jednakże nikt nie był w stanie ich zrealizować, non stop było obiecywane, a obietnice nie dotrzymane. Jednakże nie mowa teraz o tym... Wysłałam do naszego właściciela @ Erwin. na pw listę zmian - co bym poprawiła. Mam nadzieję, że weźmie moje słowa do serducha i uda mu się odratować serwer. Chętnie pomogłabym w opiece JB, ale niestety czas mi na to nie pozwala. Szczerbol , KeveS , dzakson i 10 innych 1 12 Odnośnik do komentarza https://1shot2kill.pl/topic/107914-aktualna-sytuacja-jb/#findComment-9124497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ver Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Chciałbym wtrącić. Wszystkie propozycje zmian, które do nas dotarły i zostały przyjęte, dokładnie przeanalizowaliśmy, a następnie wysłaliśmy do Technika serwera - co dalej? Jak widać nic, nie chce nikogo wytykać palcem, bo sam święty nie byłem. Jednakże proszę nie twierdzić, że nikt nic nie robił - bo robił i to więcej niż Wam wszystkim się wydaje. Obecnie serwer przy upada i wątpię by jakiekolwiek zmiany sprawiły, że będzie na nowo pełny - po prostu paczka się przejadła, a gra na serwerze stała się monotonna. To już nie czasy, gdy grało się na Jailu by tylko grać, nie zwracając uwagi na paczkę, czy inne elementy serwera - większe bądź mniejsze. Moim zdaniem nie wystarczy tylko wymiana Administracji, a raczej jego jednego filaru, bo przecież głównie o to się rozchodzi w tym temacie, konkretnie by @ Sceptyk dostał kopa na gardziel i hejka Lepiej napisać wprost. Nowa paczka lub ewentualnie zamknięcie serwera i pójście w coś innego, jak np. kolejny COD MOD .Lasik , crtk , Smrvvf i 2 innych 1 4 Odnośnik do komentarza https://1shot2kill.pl/topic/107914-aktualna-sytuacja-jb/#findComment-9124500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T E Z Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 To już chodzi bardziej o grywalność 1.6 jak i samego moda jailbreak gdzie owych serwerów jest mało. Wątpię by jakieś małe zmiany typu nowe rsy,skiny,resety itp uratowały serwer a kolejnej paczki chyba nie ma sensu pisać chyba że ktoś ma czas i naprawdę wam zależy i chcecie grać. Nie chciałem się wypowiadać i może nawet nie powinienem ale w niektórych fragmentach w różnych postach są takie brednie że ciężko mi się to czyta dodatkowo zwalanie całej winy na opiekuna XDD .Lasik , Maruda. , Smrvvf i 1 inny 1 3 Odnośnik do komentarza https://1shot2kill.pl/topic/107914-aktualna-sytuacja-jb/#findComment-9124512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian. Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 40 minut temu, ver napisał: Lepiej napisać wprost. Nowa paczka lub ewentualnie zamknięcie serwera i pójście w coś innego, jak np. kolejny COD MOD Obecnie na sieci są 2 cody w tym jeden "zamrożony" ten który działa cały czas czyli 401 też nie ma super wyników, a im dalej od resetu tym liczby coraz bardziej siadają więc pomysł na zmianę moda też nie wypali, bo jedyne co może dać to zainteresowanie na początku, a później sytuacja będzie taka sama jak i z jailem. Nie mam pojęcia czy nowa paczka też coś da, bo będzie pewnie tak samo jak i z tą na początku liczba graczy może wzrosnąć ale po czasie znowu powstanie podobny temat. old , Sh0keN i crtk 1 2 Odnośnik do komentarza https://1shot2kill.pl/topic/107914-aktualna-sytuacja-jb/#findComment-9124520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Chciałbym dorzucić tutaj swoje parę groszy jako osoba zupełnie niezwiązana z serwerem jailbreak oraz poruszyć temat ogólnej sytuacji związanej z serwerami 1.6. Jest to tylko i wyłącznie moje opinia oparta na obserwacji, która nie ma na celu wytykania i pokazywania kogoś w złym świetle. Analizując powyższe wypowiedzi oraz sytuację serwera jb od startu muszę przyznać rację autorowi tematu. Filarem serwera jest administracja (właściciel + opiekun + admin = serwer, serwer = gracze, gracze = serwer). Żeby cokolwiek zbudować potrzebny jest stabilny pion, który wszystko nadzoruje i trzyma w ryzach. Opiekun nie jest robotem i osobą, która powinna ciągle sypać pomysłami i zmianami - to nie o to w tym chodzi. Jedna czy dwie osoby nie są w stanie stworzyć czegoś idealnego co pozwoli zaspokoić potrzeby konsumenta, a w tym przypadku graczy. Zmiany i propozycje powinny wychodzić od każdego, właściciela, opiekunów, adminów i graczy. Tak jak wspomniały osoby wyżej nie można zamykać się tylko i wyłącznie na inwencje twórczą kilku osób. Trzeba tworzyć tematy, rozmawiać z adminami, namawiać ludzi do wypowiadania się. To w końcu oni będą głównie grali i warto ich sugestie brać pod uwagę, ba nawet trzeba! Nie zmienia to faktu, że trzeba sortować i wybierać pomiędzy lepszymi, a gorszymi propozycjami. Reasumując, trzeba zacząć od wybrania odpowiednich filarów, czyli opiekunów. Dobrać sobie zgraną ekipę (adminów), którzy mają chęci do grania oraz reaktywacji serwera. Osoby mające posadę tylko dla rangi czy jakiś innych korzyści powinny zostać odstawiane na bok. Jeśli komuś nie chce pracować, wypalił się i stracił chęci to dla jego dobra powinien zrezygnować bądź po wszczętych rozmowach, administracja powinna odsuwać poszczególne osoby od pełnienia ról. Oceniać może każdy i taka jest kolej rzeczy, ale zanim to zrobicie to bierzcie wszystkie aspekty pod uwagę. Nie zmienia to faktu, że prowadzenie serwera jb jest bardzo ciężkie i wymaga dużego nakładu pracy. Zbliżają się wakacje i ten okres nie będzie sprzyjał żadnemu serwerowi. Jak wygląda sytuacja serwerów jb na dzień dzisiejszy? Zobaczcie sami: Spoiler Ten screen pokazuje stan faktyczny serwerów jb. Nie bądźcie też tak negatywnie nastawieni, ponieważ nie tylko u nas wygląda tak słabo stan tego typu serwera, tylko u większości. Jeśli zależy sieci i ludziom związanym z tym modem (chodzi o każdą osobę, nie tylko administrację) na tym, żeby ten serwer był grywalny i funkcjonował prawidłowo to na chwilę obecną najlepszym rozwiązaniem byłoby, zorganizowanie spotkania, które miałoby na celu omówienie całej sytuacji związanej z jb. Wyjaśnienie lub puszczenie w niepamięć przyszłości, omówienie sytuacji na dziś dzień oraz planowanie i organizacja przyszłości serwera. Chciałbym nakreślić, że problem z jb również wywodzi się od strony technicznej serwera, a bardziej od osoby technicznej. Jak dobrze wszyscy wiemy osobą odpowiedzialność za techniczne sprawy 1.6 jest @ Paweł.. To on pracuje obecnie nad wszystkimi serwerami. Jedna osoba nie jest w stanie ogarniać na raz, aż tylu rzeczy. Nakreślę Wam jak to mniej więcej wyglądało przez ostatni czas. Paweł wykonuje poprawki związane z go modem oraz szykujemy się wspólnie na kolejny sezon, poprawiał dd2 oraz dd2#2, przygotowywanie resetu coda 401 i do tego z tego co mi wiadomo dochodzi jb przy którym jest masa roboty oraz cod 201, który stoi rozgrzebany. Pracy jest multum, a on jeden. Też ma chłopak życie prywatne i zlecenia. Oczywiście taka jest jego rola na sieci, ale trzeba mieć do tego podejście ludzkie i umiar. Dochodzi nam tutaj organizacja strefy serwerów 1.6. Wydaje mi się, że brakuje tutaj osoby zwierzchniej z administracji (nie mówiąc o Erwinie), która czujnie, konkretnie nadzorowałaby te działania i obserwowała funkcjonowanie serwerów. W mojej opinii dla cs:go taką osobą jest @ Kacper, a dla 1.6? Być może @ Paweł., ponieważ on to wszystko nadzoruje. Tyle, że Paweł nie jest członkiem administracji wyższej. Zauważyłem niestety złą tendencję, która zaczęła występować na sieci (1.6). Wszystko jest robione na raz, a nie stopniowo - po kolei. Trochę robi się coda, trochę dd2, a później trochę jb itd... Prosty przykład. Jeśli dobry mechanik naprawia komuś samochód to zaczynając przy nim prace, skupia się tylko i wyłącznie na nim, a nie na pozostałych. Nie rozpocznie wymianę drzwi w audi, za chwilę podejdzie i zacznie wymieniać rozrząd w bmw, a następnie pójdzie do opla i zacznie wymieniać świece żarowe. Nie taka jest kolej rzeczy. Róbmy jedną rzecz, a porządnie. Trzeba jasno i stanowczo sobie powiedzieć, że najważniejszym elementem funkcjonowania serwerów 1.6 jest wprowadzenie nadzoru oraz poprawnej organizacji tej strefy sieci. Działamy na takich i takich zasadach oraz w takiej i takiej kolejności. Ten serwer zostaje wyłączony, zaczynamy nad nim prace, a reszta musi poczekać w kolejce. Oczywiście tutaj chodzi mi o budowanie serwera od podstaw czy jak w przypadku jb/cod201 jego całkowita przemiana. Podstawowe błędy muszą być naprawiane na bieżąco umożliwiając płynną i stabilną grę. Zrobimy jedną rzecz dobrze to zaczniemy pracę nad kolejną. Przekalkulujmy i przeanalizujmy co jest opłacalne, a na czym stracimy czas i pieniądze, ponieważ może to co stracimy będzie można przełożyć na coś innego - bardziej korzystnego i opłacalnego. @ T E Z ma oczywiście rację, że era 1.6 przemija. Dawni, stali wyjadacze są już dawno dorośli i mają inne priorytety w życiu, niż granie. Ja sam jestem w szoku, że rozmawiając z niektórymi osobami tutaj na sieci dowiedziałem się, że nigdy nie grały w 1.6. Dla mnie jest to niepojęte, ale taka jest kolej rzeczy i jest to już właśnie to nowe pokolenie cs:go. Wydaje mi się, że wszystko jest do naprostowania i ogarnięcia, ale trzeba z chłodną głową usiąść, porozmawiać, przekalkulować sytuację i podjąć rozsądne działania, czyli po prostu rozpocząć dyskusje. Wszyscy tutaj działamy dla dobra sieci (mam taką nadzieję), ten poświęcony czas na rozwój do tego momentu nie pójdzie nigdy na marne, bo jest sporo osób, które będą dążyć do dalszych sukcesów. Wspólnie jako społeczność i "internetowa rodzina" damy sobie ze wszystkim radę. Tym, którzy wytrwali do końca mojej litanii - gratuluje! Miłego poniedziałku Odnośnik do komentarza https://1shot2kill.pl/topic/107914-aktualna-sytuacja-jb/#findComment-9124524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 6 godzin temu, ver napisał: Wszystkie propozycje zmian, które do nas dotarły i zostały przyjęte, dokładnie przeanalizowaliśmy, a następnie wysłaliśmy do Technika serwera - co dalej? Jak widać nic, nie chce nikogo wytykać palcem, bo sam święty nie byłem. No kur*a byku, ja miałem robić 24/7, a od Was nawet konkursów nie widziałem? No chyba nie zbyt jest to fair cnie? Od początku GS aż po 1s2k, robiłem jak robot 24/7, a co z tego mam? No niestety nic nie mam, nie będę znów tracił X życia, żeby ktoś miał coś na serwerze. Mam do ogarnięcia 5-7 serwerów, które są bardzo rozbudowane, oprócz nich mam swoje projekty. Jeśli nic nie robię to dlaczego jestem trzymany na randze? Jeśli nikt mnie nie chce zdegradować, to sam zrezygnuje i tyle. @ DIESELDobrze ujął całość Pozdro Odnośnik do komentarza https://1shot2kill.pl/topic/107914-aktualna-sytuacja-jb/#findComment-9124579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maruda. Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Jak każdy dobrze wie Jb jest bardzo ciężkim modem do rozkręcenia. Jeżeli się ogarnie i doprowadzi wszystko do porządku to uda się to rozkręcić. Tylko właśnie tutaj jest ten problem, żeby tego dokonać potrzebne jest zaangażowanie więcej niż jednej osoby. Nie idzie tego ogarnąć samemu, nieważne jakby bardzo się chciało. Już pewne pomysły na jb są, mam nadzieję, że wszystko się uda z pomocą całej administracji JB. 6 godzin temu, ver napisał: wysłaliśmy do Technika serwera - co dalej? Jak widać nic No normalnie kabaret i brednie Wielokrotnie prosiłam @ Paweł. o pomoc i zawsze ją otrzymałam. Tylko w momencie gdy ktoś ma tyle na głowie, no to sorry bardzo ale nie idzie wszystkiego zrobić. Nikt nie jest robotem i każdy ma też swoje życie prywatne... Robienie czegoś 24/7 jest męczące i w końcu przychodzi taki moment, że ma się dość. Zacznijcie doceniać pracę innych a nie tylko głupio krytykujecie, a zapewne większość nawet w 1/10 nie potrafi zrobić tyle co on... @ DIESEL Podsumował wszystko idealnie ( zresztą jak zawsze ). Polecam z uwagą przeczytać Jego wypowiedzieć .Lasik , Jack Daniels i dzakson 3 Odnośnik do komentarza https://1shot2kill.pl/topic/107914-aktualna-sytuacja-jb/#findComment-9124590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ver Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Godzinę temu, Paweł. napisał: No kur*a byku, ja miałem robić 24/7, a od Was nawet konkursów nie widziałem? No chyba nie zbyt jest to fair cnie? Czy kiedykolwiek napisałem, że nic nie robisz? Wiele razy podkreślałam fakt, że masz też inne serwery na głowie - jednocześnie broniąc Cię gdy inne osoby za plecami szeptały, że Technik nic nie robi. Odniosłem się do wypowiedzi autora postu z którego można wyciągnąć, że to wina Opiekunów. Chciałem jedynie uzmysłowić resztę, że cała wina nie leży tylko po naszej stronie. Co do konkursów, tak jak napisałem - święty nie byłem. 32 minuty temu, Sandra napisał: No normalnie kabaret i brednie Skoro nie wiesz jak wyglądała sytuacja od środka to po co się wypowiadasz, to że Ci pomagał w jakiejś mało znaczącej sprawie nie znaczy, że zawsze wszystko było na swoim miejscu. Nigdy nie umniejszałem Pawłowi pracy i zawsze uważałem go za główną podporę serwera. Nie zmienia to faktu, że przez nacisk ze strony użytkowników start odbył się zbyt szybko i był nieprzemyślany. 2 miesiące więcej i wszystko byłoby okej. Sceptyk 1 Odnośnik do komentarza https://1shot2kill.pl/topic/107914-aktualna-sytuacja-jb/#findComment-9124601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi