Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Aż czterech godzin i 22 minut potrzebował Rafael Nadal na pokonanie Rosjanina Karena Chaczanowa 5:7, 7:5, 7:6 (9-7), 7:6 (7-3) w trzeciej rundzie wielkoszlemowego US Open. To najdłuższy mecz broniącego tytułu Hiszpana w historii występów w turnieju w Nowym Jorku. 

Image result for rafael nadal

- Miałem bardzo ciężkie momenty, a całe spotkanie było trudne pod względem fizycznym i psychicznym. Prezentujący agresywny tenis rywal miał wiele szans, aby odwrócić losy meczu, ale w decydujących akcjach potrafiłem przejąć inicjatywę. To ważne zwycięstwo, dające pewność siebie w rywalizacji pod presją, chociaż jest sporo rzeczy do poprawy w mojej grze - stwierdził rozstawiony z jedynką Nadal. 

1&srcw=640&srch=2000&dstw=640&dsth=2000&quality=80

Rafael Nadal Parera urodził się 3 czerwca 1984 roku w Manacor. Znamy go, jako hiszpańskiego tenisistę, który aktualnie jest pierwszy w rankingu ATP World Tour. Jest uważany za jednego z najwybitniejszych zawodników w historii dyscypliny. Niesamowite i największe sukcesy odnosi na kortach ziemnych, a liczni eksperci uznają go za najlepszego zawodnika historii specjalizującego się w grze na tej nawierzchni. Hiszpan jest także mistrzem olimpijskim z Pekinu (2008) w grze pojedynczej i z Rio de Janeiro (2016) w grze podwójnej oraz zwycięzcą 33 turniejów z cyklu ATP World Tour Masters 1000.

W trakcie pojedynku Nadal miał problemy z prawym kolanem, potrzebna była pomoc medyczna.

- Coś poczułem, ale na następną rundę będę w pełni gotowy - dodał. Pierwszego seta z Chaczanowem (nr 27.) przegrał 5:7, a niewiele brakowało aby i kolejny na swym koncie zapisał Rosjanin. Hiszpan potrafił jednak wygrać po bardzo ciężkim boju. 

W 1/8 finału przeciwnikiem zawodnika z Majorki będzie Gruzin Nikoloz Basilaszwili. Wcześniej Nadal wyeliminował rodaka Davida Ferrera (skreczował w drugim secie) i Kanadyjczyka Vaska Pospisila. Już po raz 10. wystąpi w 1/8 finału na Flushing Meadows. 32-letni Nadal jest triumfatorem 17 imprez wielkoszlemowych. French Open wygrał 11-krotnie, trzy razy US Open, dwa Wimbledon i raz Australian Open. 

Related image

Źródła:

123.

https://1shot2kill.pl/topic/30158-wielka-bitwa-nadala/

Tenisem się za bardzo nie interesuję, ale nazwisko "Nadal" już nie raz słyszałem. Jest on bardzo popularny i nie bez powodu. Ciekawe czy uda mu się w tej edycji wygrać i dopisać kolejne trofeum do kolekcji. Szkoda tylko że Roger Federer odpadł, bo lubię gościa za wyjątkowe poczucie humoru :) 

https://1shot2kill.pl/topic/30158-wielka-bitwa-nadala/#findComment-231426

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...