Jump to content

Recommended Posts

Nick: `ScreamMyName
Imię: Daniel
Ile czasu dziennie jesteś w stanie poświęcić na forum?: Sporo, jestem w sumie cały czas kiedy tylko mam chwile.
Opisz siebie: Mam jedną zaletę, nie mam żadnych wad :D a tak na poważnie to nie lubię pisać o sobie. 
Dlaczego akurat Ty?: Po ostatniej rezygnacji zwolniło się miejsce, chciałbym pomóc w rozwijaniu gazetki oraz kto wie, może w końcu wypalą moje wcześniej przedstawiane pomysły, które koniec końców nie zostały wykorzystane, a szkoda.
Doświadczenie: Lata temu byłem redaktorem, a nawet opiekunem redakcji na footballteam.pl - tworzyłem tam głównie artykuły sportowe oraz wydania specjalne, niestety nie mogę rzucić żadnego przykładu, ponieważ serwery już nie istnieją, było to w 2011 roku jak się nie mylę. 
Znajomość gramatyki/interpunkcji/ortografii (1-10): 8/9, odnośnie znajomości gramatyki, piszę się siebie, a nie "siebię" (błędny wzór).
Przykładowy wywiad/artykuł: Debiut poniżej w podaniu. Współpracuje z fanpage na Facebooku dot. zjawisk pogodowych. 
Kontakt: Forum/Steam

napis.png.2a67ac58e5625de0b26c91986d7e9f05.png

60 minutowy dokument (video), kliknij aby odtworzyć film

Tornado, które powstało 27 maja 1997 roku o godzinie 20:40 UTC na granicy hrabstw Bell i Williamson w stanie Teksas, początkowo było słabą trąbą powietrzną, kształtem przypominającą raczej ołówek. Jego siła z każdą chwilą jednak rosła, by 5 minut później zmienić się w potężne, szerokie na 590 metrów, wielowirowe tornado (tzw. multi-vortex tornado).

O godzinie 20:48 UTC tornado uderzyło w dzielnicę Double Creek Estates, położoną w północno-zachodniej części miasta Jarrell, obracając w ruinę wszystkie 38 domów i zabijając 27 osób. Wiele budynków, które znalazły się na drodze tornada, było dobrze zaprojektowanych i zbudowanych, ale po jego przejściu zostawały tylko fundamenty. Fragmenty zniszczonych domów znajdywano kilka kilometrów dalej. Ludzkie zwłoki były tak zmasakrowane, że zespoły zajmujące się identyfikacją ofiar miały trudności z odróżnieniem ludzkich szczątków od bydlęcych. Wiele fragmentów ciał ofiar nie zostało nigdy odnalezionych.

Tornado powoli przesuwało się w kierunku południowo-zachodnim, co jest wyjątkowo rzadkie w Stanach Zjednoczonych. Ten niepowtarzalny ruch sprawiał wrażenie, jakoby tornado poruszało się "do tyłu".

O sile tegoż żywiołu niech świadczy fakt, że przechodząc nad drogą powiatową poza miastem Jarrel zerwał, długi na 152 metry, fragment asfaltu z jezdni. Wiele samochodów zostało przeniesionych na odległość kilkuset metrów; niektórych w ogóle nie odnaleziono. Tornado wyrywało drzewa, a także fragmenty ziemi, powodując dziury głębokie na 46 centymetrów.

Bardzo powolne przemieszczanie się tornada, wraz z jego ogromnym rozmiarem, były głównymi czynnikami powodującymi tak niesamowite szkody. Wielu badaczy uważa, że tornado z Jarrell było najbardziej gwałtownym tornadem pod względem intensywności zniszczeń, jakie kiedykolwiek widzieli.

Szczegółowe informacje:

• największa prędkość wiatru: wówczas nie odnotowana; istnieją teorie, że wiatr mógł wiać z prędkością ok. 640 km/h,
  • długość pasa zniszczeń: 8,2 km,
  • maksymalna szerokość: 590 metrów,
  • kategoria: F5 (wiatr w przedziale od 419 do 512 km/h); ustalona na podstawie zniszczeń.

zdj1.png.788e89d725474e7d13b8e262c823dd01.png

Fotografia pochodzi ze strony evangelistico.org.

https://1shot2kill.pl/topic/18500-redaktor-screammyname/

Jestem na tak

+ Masz chęci i doświadczenie, także para rąk do pomocy zawsze się przyda

+ Znam go z serwera, jest pomocny i podsuwał mi pomysły związane z redakcją

+ Często siedzi na forum

+ Całkiem fajny dokument z tym tornadem :)

https://1shot2kill.pl/topic/18500-redaktor-screammyname/#findComment-143796

Ciekawy artykuł, miło się czytało :)

Ogólnie przyda się ogarnięta osoba w redakcji, po odejściu @Misiaa, a Ty jak widać doświadczenie masz.

Na forum jesteś również bardzo aktywny, co bardzo korzystnie wpływa na Twoje podanie.

Jestem na tak :)

https://1shot2kill.pl/topic/18500-redaktor-screammyname/#findComment-143828

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...