0la Posted September 13, 2024 Share Posted September 13, 2024 Wywiad - j4ckob. O: Hej! Witam po długiej przerwie. Mam ogromny zaszczyt przeprowadzić wywiad z @ j4ckob. . Zapraszam na niezwykle interesującą rozmowę z naszym moderatorem, który pięknie się nam za chwilę przedstawi. J: Hejka Ola, siemanko wszyscy czytelnicy. Mam na imię Jakub, 18 lat na karku. Pochodzę z okolic Opola. Kończę w tym roku technikum o profilu informatycznym, a moimi pasjami są siatkówka, ratownictwo medyczne oraz informatyka. O: W takim razie Jakubie – opowiedz najpierw proszę o swoich zainteresowaniach zawodowych. Skąd pomysł na kształcenie się w tym kierunku? Czy wiążesz przyszłość właśnie z branżą informatyczną? J: Nie miałem głębszego pomysłu, żeby akurat pójść na taki kierunek. Sam kierunek wybrałem w ostatnich dniach, kiedy trzeba było złożyć papiery. Początkowo miałem iść na kierunek energii odnawialnej, jednak nie został on otwarty, więc jest informatyka. Czy chce dalej iść w informatykę? Raczej nie, chociaż nigdy nie mów nigdy jak to mówią. Pięć lat na tym kierunku trochę jednak oddziałało na głowę. Nie jest łatwo, ale i nie jest też strasznie ciężko. Zobaczymy jak będzie w styczniu, gdy przystąpię do kolejnych egzaminów zawodowych - już ostatnich, jeśli się uda to będę mieć papierek technika, co pozwoli na możliwość łatwiejszego kształcenia się w tym kierunku. Czy tak będzie? Czas pokaże... O: Jaki jest Twój cel bądź marzenie zawodowe? J: Za dziecka moim marzeniem było zostać ratownikiem medycznym. Miałem tak dlatego, że mój tata, gdy ja byłem mniejszy, jeździł w karetce. Przez to rzadko był w domu, a ja byłem często w ich "bazie". Stąd wzięło się takie moje małe marzenie. Aktualnie nie mam takiej możliwości. Musiałbym bardziej przyłożyć się do przedmiotów ogólnokształcących, które są do tego potrzebne, na co już niestety zbyt późno. O: Co jest takiego inspirującego w ratownictwie medycznym? Pomoc niesiona innym ludziom czy może coś innego? J: Ratownictwo medyczne jest niezwykle inspirującą dziedziną z kilku powodów. Pomoc niesiona innym ludziom jest z pewnością jednym z jej najważniejszych elementów. Jednak istnieje też więcej aspektów, które sprawiają, że taka praca jest inspirująca np: ratowanie życia. Często ratownicy działają w sytuacjach krytycznych, gdzie ich umiejętności i szybkie decyzje mogą być różnicą między życiem a śmiercią. Wiąże się to z ogromnym poczuciem odpowiedzialności. Ratownictwo medyczne opiera się również na ciągłym uczeniu się i doskonaleniu. Nowe technologie, procedury medyczne oraz życiowe sytuacje sprawiają, że z dnia na dzień jesteśmy w tym lepsi. Każdy dzień jest inny. Często nie wiadomo, z czym przyjdzie się zmierzyć, co sprawia, że ta praca jest pełna wyzwań i wielu trudnych sytuacji. Dzięki temu istnieje realna możliwość by zmienić świat na lepsze, niosąc pomoc drugiemu człowiekowi w jego najtrudniejszych chwilach. O: Na co dzień starasz się pomagać innym? Wspierasz akcje charytatywne, udzielasz się w wolontariacie bądź innych tego typu inicjatywach? J: W 2022 roku ukończyłem kurs kwalifikowanej pierwszej pomocy, co pozwoliło mi na rozwój mojej pasji i zainteresowań. W szkole należę do drużyny ratowniczej, a na co dzień staram się pomagać każdemu, kto ma jakiś problem. O&J: Każdy powinien znać podstawowe zasady udzielania pierwszej pomocy. Wspólnie zapraszamy do obejrzenia krótkiego filmiku. O: Czy nie myślałeś o połączeniu informatyki z ratownictwem i być na przykład operatorem numeru alarmowego? J: Tak, rozmyślałem nad tym. Połączyło by to przyjemne z pożytecznym. Mógłbym pomagać ludziom, co lubię oraz moje umiejętności odnośnie komputera aż tak by się nie zmarnowały. Co z tego będzie zobaczymy, najpierw trzeba napisać ładnie maturkę w maju... O: Jak idą przygotowania do matury? Czego obawiasz się najbardziej? J: Przygotowywać do się do matury jeszcze nie zacząłem, najpierw czekają mnie egzaminy zawodowe, które będę miał w styczniu. Pewnie po zakończonych egzaminach zacznę się dopiero przygotowywać. Najbardziej obawiam się matematyki. O: Będzie dobrze, trzymam kciuki. Wierzę, że dasz radę. W czym takim razie czujesz się mocny? Masz jakiś talent albo może jest coś, w czym nie masz sobie równych? J: Od początku mojej przygody z edukacją tą najlepszą lekcją był WF albo wychowawcza. Brak sztucznego udawania, że coś rozumiem i wszystko jest pięknie. Czy posiadam talent? No chyba tak. Jestem samoukiem, sam nauczyłem się grać na gitarze oraz keyboardzie. Tak jak wspomniałem też wcześniej, potrafię dość dobrze grać w siatkówkę. Z takich bardziej ogólnych przedmiotów to powiem tyle - nigdy nie lubiłem się uczyć. O: Grasz na gitarze i keyboardzie znane już Ci utwory czy komponujesz coś sam? J: Teraz na gitarze gram już dużo mniej, ale zazwyczaj odpalałem sobie na telefonie lub komputerze jakieś pioseneczki z chwytami i sobie grałem. O: Wspomniałeś także o siatkówce. Grasz na co dzień w drużynie czy raczej podchodzisz do tego w formie zabawy? J: W podstawówce byłem w klasie siatkarskiej, tam nagrałem się dość sporo - czy to zwykły WF czy to jakieś zawody. Dwa lata temu założyliśmy ze znajomymi drużynę w lidze amatorskiej w naszym województwie. Aktualnie gram właśnie tam lub rekreacyjnie na osiedlowym boisku, także teraz to bardziej jako zabawa. Śledzę też poczynania drużyny PlusLigi z mojego miasta oraz reprezentacji Polski. O: Masz ulubionego siatkarza, na którym się wzorujesz? Zdarza Ci się chodzić na mecze i kibicować z trybun? J: Jeszcze kilka lat temu co sezon zakupywałem karnet i jeździłem na każdy mecz. Teraz zdarza się to już dużo rzadziej, jednakże planuję w tym sezonie PlusLigi wybrać się na jakiś mecz, aby zobaczyć drużynę, którą zbudował klub na ten sezon. Aktualnie bardzo podoba mi się podejścia zarówno do gry jak i do życia Tomka Fornala, więc można powiedzieć, że jest moim ulubionym. Każdy ma swoje wady i zalety, więc lubię każdego polskiego siatkarza, nawet jak ma gorszy dzień. O: Aktywność fizyczna jest bardzo ważna. Jak dbasz o swoje zdrowie na co dzień? J: Moja historia z aktywnością fizyczną oraz dbaniem o zdrowie na co dzień jest bardzo długa, dlatego całej tutaj nie będę przedstawiał, lecz ją lekko skrócę. Za dzieciaka, gdy miałem 12/13 lat, ważyłem za mało, a gdy udało mi się dostać do normy wagowej, rozpoczęło się nauczanie zdalne. Czasy covidowe, brak możliwości wychodzenia z domu i tak dalej. Z resztą większość wie jak to było, bo wszyscy przez to przechodziliśmy. Wówczas moje życie stało się strasznie nudne, cały dzień spędzany przed monitorami i opuszczając pokój jedynie, by skorzystać z toalety lub coś zjeść. Były to najgorsze dwa lata mojego życia. Wtedy z wagi 60 kg stało się 89 kg i nadal rosło. Gdy czasy covidowe ucichły i można było wrócić do normalnego funkcjonowania to moja waga się utrzymywała. Jednak pozostały nawyki częstego jedzenia i nie zwracania uwagi na kaloryczność tego, co jem. Aktualnie od jakiegoś czasu staram się bardzo pilnować - jem częściej, ale mniej. Dodatkowo staram się ćwiczyć i dbać o jakąkolwiek aktywność. Ogromną motywację oraz pomoc, by coś w końcu w sobie zmienić, dał nasz drogi Dawidek @ dredek , sieciowy sportowy świrek. Także aktualnie redukcja i pracuję u brata, a brat za robotą lata. O: Jakie jest więc Twoje podejście do życia? Czym się kierujesz? J: Kieruje się zasadą by korzystać z życia każdego dnia w 100%, bo nikt nie wie, co się przytrafi następnego dnia lub czy w ogóle będzie dane nam się obudzić. W życiu najważniejsza jest dla mnie rodzina, którą zawsze stawiam na pierwszym miejscu, a nad rodziną znajduje się mama! Jak to było w jednej pewnej piosence: "Wychowała mnie kobieta walcząc sama z całym światem, bo choć każdy stąd miał ojca, no to rzadko który tatę". O: Piękne wartości. Skoro jesteśmy już przy muzyce – jakiego gatunku najchętniej słuchasz i czy masz ulubionego artystę? J: Słucham bardzo różnej muzyki, w zależności od dnia i nastroju - od starych przebojów, po nowoczesne piosenki. Aktualnie najczęściej słucham tego, co mi się puści w polubionych na Spotify. Czy mam ulubionego artystę? Ciężko powiedzieć, bo jest dużo dobrych artystów. Jednak jeśli miałbym wybrać jednego to wybrałbym bambi. O: Ciekawy wybór. Jakie cechy charakteru w innych Cię przyciągają, a jakie odpychają? Wybierasz ludzi podobnych do siebie czy wręcz przeciwnie? J: W relacjach międzyludzkich najbardziej cenię osoby, które są szczere, otwarte i mają dystans do siebie. Podstawą dobrej relacji, w której się dobrze czuję jest szczerość oraz otwartość, co pomaga zdobywać nowe doświadczenia, pomysły oraz plany. Cechy, które mnie odpychają to na pewno arogancja oraz brak szacunku do innych. Oczywiście nikt nie jest idealny, jednak wychodzę z założenia, że jeśli dana osoba nic mi nie zrobiła to dlaczego miałbym jej nie szanować? Szacunek należy się każdemu - czy jest dobrym przyjacielem, czy też starszą panią w kolejce. Tak zostałem wychowany i tak staram się tego przestrzegać. Jeśli chodzi o moje główne cechy jest to na pewno szczerość, otwartość oraz dystans. Gdy widzę coś, co nie podoba mi się w zachowaniu drugiej osoby, potrafię mu to powiedzieć prosto w twarz, nie owijając w bawełnę. Życiowe drogi, które przeszedłem nauczyły mnie dystansu do życia i swojej osoby, co pozwoliło nie brać wszystkiego do siebie. O: Możesz opowiedzieć coś więcej o tych życiowych drogach? J: Życie jak to życie, każdego dnia pisze różne scenariusze. Jednego dnia bywa prościej, drugiego dnia trudniej. Ci, którzy znają mnie bardziej od strony prywatnej i przesiadują praktycznie dzień w dzień na TS3, znają moje życiowe problemy, o których tutaj nie napiszę. Za dzieciaka nie byłem dość lubianą osobą. Od zawsze nie bałem się powiedzieć komuś w twarz, co o nim sądzę. To nie zawsze przekładało się na dobry rozwój dalszej sytuacji. Nie raz dostałem w mordę i miałem złamaną rękę, jednak dziękuję Bogu za to, że przeszedłem przez takie coś, co pozwoliło mi zrozumieć błędy młodości. Myślę, że ukształtowało mnie to na dobrego chłopaka, któremu każdy może zaufać, a jeśli potrzebuje pomocy to ją otrzyma. Tak jak zresztą wspomniałem wyżej, większość tego jaki teraz jestem zawdzięczam w 100% mojej kochanej mamie, która zawsze była przy mnie w tych łatwiejszych i trudniejszych sytuacjach. Dodam tylko, żeby nikt sobie nie pomyślał, że wychowałem się z samą mamą, otóż nie. Mam tatę, jednakże mamy inne zdania na różne tematy, co wpływa na to, że często nie potrafimy się dogadać. Stąd też określenie w sygnaturze. O: Jaki jest Twój stosunek do wiary? Czy jest dla Ciebie ważna? J: Wiara jest dla mnie ważna. Jestem wierzący, chodzę do Kościoła i się tego nie wstydzę. Jednak jeśli ktoś ma inne zdanie na ten temat to również potrafię to uszanować oraz nie przeszkadza to dalszej relacji. O: Skoro jesteśmy już przy relacjach. Masz swoją drugą połówkę? J: Nie, nie posiadam. O: Przejdźmy więc do innej relacji bliskiej Twojemu sercu. Mianowicie jak rozpoczęła się przygoda z 1s2k? J: W 2020 r. podczas nauczania zdalnego i czasów covidowych szukałem serwerów społeczności, bo zwykłe granie rankedów totalnie mnie znudziło z uwagi na zbyt wiele cheaterów. Trafiłem wtedy na serwer 5maps, który był na sieci. Początkowo byłem związany z siecią jedynie poprzez granie na serwerze. Po jakimś czasie poznałem @ ChrZ4n1K. , który namówił mnie do założenia konta na forum. Tak też się stało - po chwili namysłu założyłem konto na forum, bo dlaczego by nie. Zaczynałem od admina serwerów CS:GO, admina TeamSpeak'a, UBT:CSGO. No i tak się toczy ta historia do dziś. Zleciało już 4,5 roku tutaj z Wami na sieci. Niektórzy są od moich początków np. taki maruda @ .Lasik , a niektórzy nowi - z czego się bardzo cieszę. O: Mając już spory staż, jak ocenisz sieć i społeczność - wtedy i dziś? Czy z Twojej perspektywy coś się zmieniło? J: Uważam, że teraz jest dużo, dużo lepiej. Posiadamy zgraną administrację serwerów jak i forum. Oczywiście nie mówię, że wtedy było bardzo źle. Natomiast powierzenie sieci niekompetentnym osobom przez jakiś czas spowodowało wiele trudności związanych z odbudowaniem całej sieci i przywróceniem jej do życia. Również przyczyniło się to do mojego chwilowego zniknięcia z sieci w czasie, gdy działy się takie problemy. Nie do końca dogadywałem się wówczas z niektórymi osobami, co też lekko wpływało na moje nastawienie do życia sieci. Chciałem uniknąć zbędnych potyczek słownych, więc zdecydowałem się usunąć konto na ten czas. O: Całe szczęście sytuacja się unormowała i powróciłeś. Obecnie jesteś moderatorem. Na czym głównie polegają Twoje zadania? Czy jest coś, co sprawia Ci trudność? J: Moderator forum - jak sama nazwa wskazuje, zajmuje się głównie utrzymywaniem porządku na forum, sprawdzaniem zgodności tematów, wzorów i aby ogólnie panował ład, porządek oraz kultura. Czy sprawia mi coś trudność? Nie, aplikując na to stanowisko myślałem, że będzie dużo gorzej jednak wiedziałem, że sobie poradzę. W razie czego zawsze pomocą służą inni. O: Czy wiedza zdobyta podczas nauki w szkole przydała Ci się w praktyce? Jest łatwiej przyswoić działanie pewnych narzędzi czy można się tego nauczyć będąc totalnie zielonym? J: Jeśli chodzi o tematykę informatyki to w szkole poznaje się totalne podstawy. Chcąc dalej iść w tym kierunku i pracować, potrzeba wiele, wiele więcej uczyć się samemu. Może i niektóre rzeczy, których nauczyłem się w szkole faktycznie wpłynęła na to, że mogłem łatwiej sobie poradzić z niektórymi zadaniami, jednak większość umiejętności, które chciałem, aby były na większym poziomie musiałem nauczyć się sam. O: Uważasz, że samorozwój jest kluczowy w tej branży? J: W branży informatyki uważam, że samorozwój może nie jest kluczowy lecz jest ważny. Samemu da się naprawdę sporo nauczyć i osiągnąć, jednak trzeba włożyć w to też dużo wysiłku. O: Czy aktualna ranga Ci odpowiada? Może masz aspiracje na wyższe stanowisko? J: Owszem, cieszę się, że mogę pomóc sieci w ten sposób oraz jestem szczęśliwy, że dostałem od chłopaków szansę, by wspomóc ich szeregi. Odpowiadając na pytanie czy mam aspiracje na wyższe stanowisko to nie potrafię na to odpowiedzieć. W głównej mierze liczą się chęci, czas włożony w forum oraz sieć. To nie ja jestem od decydowania, ale jak się uda będzie fajnie, a jak nie też jest pięknie. O: Z kim najlepiej się dogadujesz? Masz swojego sieciowego przyjaciela, z którym poszedłbyś na piwo? J: Staram się dogadać z każdym. Jednak są osoby, które doskonale mnie rozumieją i lubimy się razem droczyć, a są to: @ dredek , @ God_STIV , @ .Lasik Na piwko wyskoczyłbym z każdym, kto byłby chętny. O: Masz swoje ulubione trunki czy może lubisz eksperymentować? J: No ogólnie to piję to, co jest najczęściej czystą, rudą. Jak to mówimy z @ God_STIV - piwo to nie alkohol, a na eksperymenty szkoda czasu. O: Jak wygląda kwestia kulinarna – lubisz gotować? Które danie jest Twoim zdaniem najlepsze? J: Można powiedzieć, że lubię i nawet potrafię. Moim zdaniem najlepiej wychodzi mi ryż lub makaron z kurczakiem, ale też wiele różnych innych. Może kiedyś znajdzie się ktoś, kto będzie chciał przetestować. 🤔 O: Kogo w takim razie zaprosiłbyś na wspólny posiłek? J: Poza wspaniałą redaktorką, z którą mam przyjemność rozmawiać, zaprosiłbym @ dredek i @ .Lasik , bo wiem, że lubią sobie pojeść chłopaki. O: Masz jakąś zabawną anegdotę związaną z siecią? J: Anegdotki może nie mam, ale mam zagadkę. Jak ktoś zgadnie i napisze odpowiedź to dostanie prezencik! Mianowicie zagadka brzmi: Masz 30 kurczaków, a 20 z nich nie potrafi latać. Ile kurczaków pozostanie w powietrzu? O: Ciekawe czy ktoś będzie znał prawidłową odpowiedź. Co najczęściej robisz w wolnych chwilach? J: W wolnych chwilach najczęściej odpoczywam, słucham muzyki, udzielam się na forum, pracuję oraz gram w gierki. O: W jakie gry najchętniej pykasz? J: Najczęściej gram w CS2, ale zdarza się też zagrać w inne gry takie jak: FIFA, CS 1.6, Fortnite, Farming Simulator 22, Chained Together i wiele innych. O: Ile godzin dziennie poświęcasz na forum i gry? J: Na forum jestem dostępny praktycznie przez większość dnia, czy to w domu z komputera, czy gdziekolwiek jestem z telefonu. Staram się utrzymywać swoją aktywność, jednak ze względów prywatnych czasami zdarzy się gorsza. Jeśli chodzi o gry to gram tylko, gdy mam wolny czas i nie mam nic do roboty. Jakiś czas temu wyszedłem z założenia, że jak nie zagram to się nic nie stanie, a przynajmniej później będę miał mniej rzeczy na raz do ogarnięcia. Jak to mówią - najpierw praca, później odpoczynek i rozrywka. O: Co w takim razie sprawia Ci największą radość? J: Największą radość sprawia mi wolny czas spędzony z najbliższymi. Taki czas i reset sprawia, że następnego dnia mogę wrócić z większą ochotą do codziennych obowiązków. Radość sprawia mi też rozmowa z ludźmi. Staram się być osobą komunikatywną i rozmawiać z każdym, jednak gdy ktoś mnie zdenerwuje może się spotkać z ostrą krytyką i zostać zrównany z glebą. O: Mam nadzieję, że nasza rozmowa także sprawiła Ci radość. Dziękuję za poświęcony czas i podzielenie się z nami potężną dawką informacji. Teraz jest moment na dodanie czegoś od siebie i pozdrowienia. J: Bardzo dziękuję Olu za wspaniale spędzony czas i możliwość uczestniczenia w wywiadzie. Czy mam coś do dodania? Chyba nie! Pamiętajcie, żeby zawsze być sobą i nie udawać kogoś, kim nie jesteście. Jeśli wiecie, że czegoś nie dacie rady zrobić, nie obiecujcie tego, bo po co XD Pozdrawiam serdecznie wszystkich czytelników, a specjalne wyróżnienia dla największych śmieszków: @ God_STIV , @ wh1sky , @ dredek i @ .Lasik No i pozdro dla Ciebie @ LuffyTeil nie zmieniaj się kumplu. Voorhees , PUDZILLA , GolompPowietrzny and 11 others 11 1 1 1 Link to comment https://1shot2kill.pl/topic/120850-101-wywiad-j4ckob/ Share on other sites More sharing options...
xRyBsoN Posted September 13, 2024 Share Posted September 13, 2024 Daj znać, bo kolega czeka na info A co do wywiadu to jak zawsze... Jest Ola, jest dobrze LuffyTeil , .Lasik , Patryk. and 2 others 5 Link to comment https://1shot2kill.pl/topic/120850-101-wywiad-j4ckob/#findComment-9225766 Share on other sites More sharing options...
.Lasik Posted September 13, 2024 Share Posted September 13, 2024 10 godzin temu, 0la napisał(a): taki maruda @ .Lasik Sam jesteś maruda. Bardzo fajny wywiadzik, do Erwina ze mną mu troche brakuje, miedzy innymi tego, ze nie jest on ze mną i nie robił go Erwin. Niemniej jednak bardzo dobra robota. 0la , j4ckob. and LuffyTeil 1 2 Link to comment https://1shot2kill.pl/topic/120850-101-wywiad-j4ckob/#findComment-9225872 Share on other sites More sharing options...
Owner dredek Posted September 19, 2024 Share Posted September 19, 2024 Aha ten co chce być ratownikiem medycznym, a mi mówił, że chce być standuperem W pytke wywiadzik plusik! j4ckob. and LuffyTeil 2 Link to comment https://1shot2kill.pl/topic/120850-101-wywiad-j4ckob/#findComment-9226665 Share on other sites More sharing options...
Assartani Posted September 20, 2024 Share Posted September 20, 2024 Fajny wywiadzie, miło się czyta 😄 LuffyTeil and j4ckob. 2 Link to comment https://1shot2kill.pl/topic/120850-101-wywiad-j4ckob/#findComment-9226683 Share on other sites More sharing options...
Voorhees Posted September 22, 2024 Share Posted September 22, 2024 Dobry wywiad, leci plusik :) LuffyTeil and j4ckob. 2 Link to comment https://1shot2kill.pl/topic/120850-101-wywiad-j4ckob/#findComment-9227033 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts