Skocz do zawartości

Pytanie...

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Kacper,

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Już dawno miałem się zabrać do napisania tego... Co się dzieje? Czemu sieć idzie na dno zamiast piąć się do góry? Kiedyś zamiast tej sieci jak było cs-wakacje przez cały dzień się nie dało wejść np. na cod 401. W tamtym roku tak samo i na dd2 tutaj się wejść nie dało przez pół dnia. A teraz? Ja rozumiem, że większość będzie się bronić sprawami prywatnymi i, że ma własne życie oprócz zajmowania się tutaj wszystkim ale no bez przesady. Ma się właściciela, ma się opiekuna to trzeba ruszyć za przeproszeniem cztery litery i coś robić żebyśmy byli topową serwerownią. Nadal są serwery dd2, które i o 3 w nocy mają 20+ graczy. Czemu więc tutaj tak nie może być? Smutno mi się patrzy jak serwerownia na której gram praktycznie od początków cs'a 1.6 tak wygląda a nie inaczej. Patrząc na wykres aktywności graczy czy na dd2 czy na go:modzie to płakać się chce. Moim zdaniem albo trzeba coś z tym zrobić albo za miesiąc/dwa nie będzie w ogóle z kim grać... Co chciałem to napisałem, spokojnej nocy :HYPERSL:

https://1shot2kill.pl/topic/115763-pytanie/

Sieć serwerów*, anie serwerownia.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że sieć idzie na dno? Bo na 1 czy 2 serwerach w grze która "upada" od kilku lat nie grają ludzie?

COD 401 - Myślę, że na ten temat nie ma się co rozpisywać, bo prowadziły ten serwer całkiem inne osoby i było to, jak napisałeś na cs-wakacje.

ONLY DD2 - Z tego co wiem na reklamę serwera parę miesięcy temu zostało wpakowane kilka tyś złotych (było można zobaczyć to cssetti), reklama była przez około miesiąc na stawce +100zł, byli gracze? No byli bo było posmarowane, tak samo, jak napisałeś z "nadal są serwery DD2, które i o 3 w nocy mają +20graczy", nie licząc serwera trivora to reszta jest ciągle na wysokiej reklamie(trivor nawet czasami swoje DD2 też boostuje), wystarczy wejść i sprawdzić w top 10 reklam, jest aż 5 serwerów DD2 gdzie najniższa stawka to 35zł. Patrząc na to ile kasy zostało włożone w DD2 i GO:MODa i nie ma to myślę porządnych efektów to na miejscu właścicieli nie brałbym się dalej za prowadzenie tych serwerów. (ale ja się nie znam, chociaż jest to logiczne to ktoś napiszę, że się tym nie zajmuje i się nie znam xD).  

Moim zdaniem sieć wcale nie upada, jest +15 serwerów CS:GO które prosperują dosyć dobrze, a na pewno 5 z nich, ma bardzo dobrą aktywność (wliczam tu om1, 2, 5, 5mapsa, arena). 

Ciekawi mnie, jak najwyższa administracja wypowie się na ten temat.

https://1shot2kill.pl/topic/115763-pytanie/#findComment-9190446

Pozwolę sobie rozłożyć pytanie na czynniki, a następnie opisać sytuację jak to wyglądało z perspektywy serwerów jb (w tym przypadku naszym), w których się specjalizuje:

a) sprawy prywatne – otóż nie do końca tak musi wyglądać jak to opisujesz, ponieważ za chwilę mamy 2023 r., a co za tym idzie ludzie stają się dojrzalsi i po prostu sobie odpuszczają gierki lub przechodzą w nowsze tytuły z tego względu, że w 1.6 czy tam globala przegrali wystarczającą ilość godzin i ich to już nudzi

b) właściciel/ opiekun – osoby na tym stanowisku maja zdecydowanie gorszą sytuację decyzyjna jeżeli podejmują ją sami niż taka grupa kilku ludzi, którzy podejmują decyzję wspólnie, wynika to z faktu, że każdy może mieć abstrakcyjny pomysł, który może stanowić podstawę do dalszej działalności serwera; admini są od tego, żeby nie tylko wyrabiać normy serwerowe, ale i rzucać pomysłami i mieć za******y kontakt admin – h@ serwera (gracze)

c) aktywność serwerów – jasna sprawa, że klasyki są bardziej popularne od niestandardowych trybów gry, co nie zmienia faktu, gdy chcemy utrzymać serwer trzeba wyłożyć kasę; jak wam może się wydawać taka reklama nie jest tania, a z obecną inflacją i rachunkami za prąd to wątpię, żeby ludzie pchali kasę w jakieś gierki, niż opłacić sobie rachunki i przeżyć do następnego miesiąca (w tym przypadku sponsoring odgrywa role wspierającą dzięki której możemy takiego gracza wynagrodzić)

d) czemu taka decyzja? proszę pytać decydentów, jakiś powód jest na rzeczy jeżeli są podejmowane takie działania

Perspektywa serwerów jail:

z jailem jest taki problem, że jest to niestandardowy tryb, a co za tym idzie piekielnie trudny do samorealizacji i nawet 32/32 osób na serwerze nie jest w stanie ogarnąć w taki sposób w jaki życzą sobie gracze; w momencie kiedy donaciak był właścicielem serwer jb stał pusty (spowodowane wieloma czynnikami), ale uzupełniali go ludzie, którzy byli w mojej ocenie jak na tamten moment bardzo zgraną ekipą, gdzie można było pogadać, a przy okazji spędzić dobrze czas bez spiny, mimo że granica nie przekraczała 10-12 osób na 25 slotów. W rezultacie serwer został zamknięty, a po kilku miesiącach po zmianach nastąpiła jego reaktywacja.

W momencie reaktywacji osobiście spodziewałem się jakichkolwiek zmian, a wyszło finalnie, że zmiany które miały wpłynąć na rozgrywkę po prostu się nie pojawiły i jednocześnie był to policzek w stronę graczy; nie wyobrażam sobie stawiając serwer mający starą paczkę jeszcze raz go stawiać dokładnie z tymi samymi rzeczami, to jest taka totalna abstrakcja, że do głowy mi to nie przychodzi jak można tak potraktować graczy, a później się dziwić dlaczego uciekają.

Następna sprawa to klimat panujący nie tylko na jb, ale i na innych serwerach – zawsze powtarzam, że serwer tworzą gracze i relacje między gracz-admin jest tu newralgiczna, jeżeli zjebiecie atmosferę to później będą chodzić ploty; złe zarządzanie też ma istotny wpływ, ponieważ admini mają wolną amerykankę, a opiekun przymyka oko z myślą a jakoś to będzie to odpowiadam – nie będzie 

https://1shot2kill.pl/topic/115763-pytanie/#findComment-9190480

Po prostu ludzie nie maja czasu na siedzenie przez załóżmy 5 godzin przed komputerem, bo mają swoje obowiązki które przekładają nad granie w CSa.

Do tego co napisał f0pa trzeba doliczyć jeszcze mundial, który również przyciąga sporą liczbę widzów co sprawia, że ludzie odchodzą od grania. Sam osobiście wolę sobie tak rozplanować obowiązku żeby obejrzeć ten 1 lub 2 “lepsze” mecze niż grać. Oczywiście serwerownia ma się dobrze, po prostu ludzie mniej grają na poszczególnych serwerach i tyle.

Zaraz będzie okres świąteczny, nowy rok, ferie i sporo osób będzie miało wolne od nauki lub urlopy i będą więcej czasu grywać. Myślę, że częściowo jest to zupełnie normalny cykl życia każdego CSa, że ludzie wchodzą na serwery w określonych porach dnia, miesiąca czy roku i wszelkie wykresy takich okresów są normalną sinusoidą powtarzaną co roku.

Inna sprawa to już kwestia reklamy, która nie jest ani tania, ani darmowa, ani sama się nie zrobi. Fakt faktem zaraz będą święta i pojawią się nowe eventy a wtedy nowe osoby same się pojawią. Też myślę, że ludzie stopniowo odchodzą z 1.6 z uwagi na dużą obecnie konkurencję (CS:GO, CoD, Valorant czy inne FPSy) oraz zainteresowanie turniejami i drużynami i poszczególnymi zawodnikami/streamerami, których oglądają bądź kibicują.

Jeżeli góra dobrze rozłoży i rozplanuje temat grudnia i początku stycznia to jest duża szansa, że w niedługim czasie znów będą większe ilości osób na serwerach.

https://1shot2kill.pl/topic/115763-pytanie/#findComment-9190508

Co rozumiesz przez to, że sieć idzie na dno zamiast piąć się do góry? Od dłuższego czasu już widać, że serwery 1.6 tutaj nie istnieją i nie będą już istnieć. Porównanie obecnego 1s2k do cs-wakacje jest jak porównanie Fiata do AMG – ono nie istnieje. Porównałeś prawie 2023 rok to czasów, w których 1.6 trzymało się praktycznie samo z siebie i stawki reklam nie wymagały poziomu 100 zł / dzień, żeby ktoś w ogóle na ten serwer wszedł. A mówiąc już o reklamach, w nie zostało zainwestowane kilka tysięcy złotych w ostatnim czasie, kiedy postanowiliśmy wrócić do DD2 i GO:MOD’a – kilka tysięcy złotych wydane, efekt? Gdyby był, to byś nie pisał tego tematu :P

Nie mamy też zamiaru bronić się żadnymi sprawami prywatnymi i własnym życiem, bo jak ktoś nie ma czasu w czerwonych, to nie powinno go tutaj już dawno być, no chyba że trzeba sobie napisa,ć że ciężkie życie i podbić ego wyrazami współczucia od ludzi. Opiekunowie jak opiekunowie, nie ma już nawet chętnych osób na takie rangi, bo nikt dziś nie ma zamiaru zajmować się serwerami CS’a, na których ludzie niczego nie potrafią docenić, a końcowo powiedzieć, że w sumie to chujnia i spierdalaj. Potem znowu porównujesz początek 1s2k (2016), czyli czas kiedy 1.6 tętniła życiem do 2023 roku, gdzie ta gra upada i grają tam sami starsi gracze. Nie będzie już tutaj nigdy pełnych serwerów 1.6 i odpowiedź dlaczego jest bardziej niż prosta – nikt z nas nie będzie i nie ma już zamiaru wyrzucać pieniędzy na ulicę tylko po to, żeby zobaczyć 25 graczy na serwerze pompując pieniądze rzędów setek – tysięcy zł i to mówię otwarte – ta gra skończyła się na tej sieci i nigdy nie wróci. No i nie, nie będziemy z tym nic robić. Nie zależy nam na spuszczaniu się, patrząc na GT i mówiąc “HehE TOP 1 DD2 jeSTem najLpeszy”, bo już wiele razy to słyszeliśmy od niektórych właścicieli tych serwerów.

1s2k obecnie będzie szło tylko w kierunku CS:GO, choć i ta gra ma swoje problemy z serwerami szczególnie w Polsce, gdzie ludzie grają tylko only mirage, a inne tryby dla nich nie istnieję. Nie mówię już nawet o przeglądarce serwerów, która jest zalana fake serwerami (XXX adresów IP podpiętych do jednego serwera), przez co szansa na to, że gracz wyszukujący serwer ‘mirage’ trafi akurat na nasz maleje. Generalnie Valve kompletnie nie obchodzą serwery społecznościowe tej gry.

Podsumowując – 1.6 tutaj umarło, i nie wstanie.

https://1shot2kill.pl/topic/115763-pytanie/#findComment-9190538

Patrząc na to, jaka konkurencja panuje w serwerach 1.6 (głównie Only DD2) ciężko o jakiekolwiek zatrzymanie społeczności na dłuższy czas u siebie. Niestety, stali gracze potrafią skakać z kwiatka na kwiatek – jeden serwera na sieci ma problem, szybka zmiana. Problem ustaje, szybciutki powrocik. 

Co do samej sytuacji z Only DD2, GO:MOD jak i ogólnym stanem serwerów Counter-Strike 1.6 wypowiedział się już @ Kacper , ale również dodam swoje 5 groszy jako jedna z nielicznych osób w ekipie dalej “działająca” w 1.6.

Głównymi winowajcami w niektórych przypadkach są gracze, którym na stare lata w tyłkach się poprzewracało. Za duże wymagania, ciągłe niezadowolenie i zmienianie frontów jak skarpetki działają tak, a nie inaczej. Ja, bądź @ Horhe  staramy się pracować na najwyższych obrotach zmieniając co jakiś czas rozgrywkę, aby był jakikolwiek balans na serwerze – jak widać, w niektórych przypadkach był to stracony czas.

Dodatkowo, poświęcone fundusze na rozruszanie serwerów myślę, że o wiele przekroczyły “maksymalną kwotę” jaką chcieliśmy poświęcić na rozbujanie serwerów – widać, marny skutek (tym bardziej, że wyłożone kwoty nie zwróciły się nawet w 1/20 – ps. wiemy, 1.6 nie zarabia samo na siebie, aczkolwiek jest parę przypadków).
Obecnie nie ma co się spodziewać jakiegokolwiek ruchu w ciągu dnia, serwery żyją swoim życiem – raz są gracze, raz nie. 1.6 po prostu na tej sieci straciło na jakiekolwiek wartości, a co za tym idzie śmiem stwierdzić, że zdecydowana większość naszej społeczności obecnie zalicza się bardziej do CS:GO niż do 1.6. :pepeOK:

https://1shot2kill.pl/topic/115763-pytanie/#findComment-9190544

Jeśli mowa o aktywności na serwerach, to widzę że nie miałeś styczności z prowadzeniem serwerów ani razu. Są tzw "sezony" czyli okres w którym jest najwięcej graczy z powodu wolnego, są różne okresy jeśli chodzi o serwery 1.6 a cs:go. Sieć nie idzie na dni, powiem więcej, trzyma się bardzo dobrze jeśli spojrzymy na serwery cs:go, bo właśnie w tej chwili ich jest więcej. Co do serwerów 1.6 sprawy wyglądają inaczej, gracze często zmieniają serwwery, nie przywiązując się do sieci, poprostu grając tam gdzie jest lepiej, bądź najzwyczajniej w świecie więcej graczy. Do tego tak jak napisał @ Kacper cs 1.6 już umiera i nie opłaca się w niego pakować tyle pieniędzy. To tyle z mojen strony, pozdrawiam.

Edytowane przez NataN on osu!
MLK.,

Sama gra póki co ma się jeszcze dobrze. Głównym problemem jest sama społeczność jak opisałem w swoim poście. :pepeOK:

https://1shot2kill.pl/topic/115763-pytanie/#findComment-9190549

Jak już mowa że cs 1.6 to powoli przeszłość to mam propozycje żeby w niedalekiej przyszłości powstał serwer DeathMatch cs go 

Edytowane przez Mor4z
https://1shot2kill.pl/topic/115763-pytanie/#findComment-9190584

33 minuty temu, Mor4z napisał:

Jak już mowa że cs 1.6 to powoli przeszłość to mam propozycje żeby w niedalekiej przyszłości powstał serwer DeathMatch cs go 

Zgadzam się. Prędzej niż kolejne OM lub knife/HvH zrobiłbym Deathmatch lub jakieś only HS

https://1shot2kill.pl/topic/115763-pytanie/#findComment-9190585

Godzinę temu, Mor4z napisał:

Wątpię, że serwer CS:GO z trybem DM powróci / pojawi się na naszej sieci. O ile pamiętam, były chyba dwie próby przywrócenia serwera do łask graczy nawet w tym roku, bądź pod koniec zeszłorocznego.
Gracze chcieli taki tryb, został on stworzony, a potem już wiadomo jak wszystko się potoczyło. :pepeOK:

Dodatkowo, jak @ Kacper  wspomniał w wypowiedzi wyżej. Wspomniana gra ma również swoje problemy – z dnia na dzień coraz ciężej ruszyć z nowymi serwerami. 

https://1shot2kill.pl/topic/115763-pytanie/#findComment-9190592

W dniu 25.11.2022 o 19:28, ARiiiiiiiiiiiiiii_ napisał:

zrobiłbym Deathmatch lub jakieś only HS

Z serwerami DM/Only HS jest tak, że te serwery zostały opanowane prawie całkowicie przez zagraniczne sieci takie jak Cybershoke/BrutalCS/WamupServer i stawianie takich serwerów w Polsce na polskich sieciach nie ma sensu, stąd też taki serwer nie pojawi się u nas.

https://1shot2kill.pl/topic/115763-pytanie/#findComment-9190791

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...