Skocz do zawartości

Jaki rodzaj diety chcielibyście zobaczyć w następnym artykule:  

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki rodzaj diety chcielibyście zobaczyć w następnym artykule:

• Dieta bogatoresztkowa
      2
    • Dieta płynna
      2
    • Dieta śródziemnomorska
      5
    • Diety, które powstały w X-XX wieku np. Andersona, Atkinsa, Budwiga, Haya itp.
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy artykuł. Jednak należy zwrócić uwagę, że diety 1000 kcal i mniej zrobią więcej szkód niż pożytku w naszym organiźmie, a zwłaszcza w organiźmie kobiety, ponieważ nasz układ hormonalny jest bardzo delikatny. Hmm, skąd to wiem? Mogę rzec, że z autopsji bo byłam taką osobą, która przy bardzo dużej aktywności fizycznej zjadała skrajnie niskie ilości kalorii w granicach 1000-1200 przy czym odrzuciłam wszystkie tłuszcze. Do czego doprowadza taka dieta?

1. Wpływ na zdrowie fizyczne

Z początku nie da się odczuć żadnych skutków fizycznych, szczerze to przez parę "ładnych" miesięcy tryskałam energią. Z biegiem czasu jednak zauważyłam pierwsze objawy wyniszczenia organizmu. Wypadające włosy, kruche i łamliwe paznokcie, zanikające tętno oraz blada i szorstka skóra nie wspominając o rozwaleniu układu hormonalnego oraz braku miesiączki kończąc na anemii. :P

Rekonwalescencja trwa do tej pory, bo zepsuć coś jest szybko, ale naprawić już nie tak łatwo. Miesiąc-dwa takiej diety MOŻE nie doprowadzić do nieszczęścia i skrajnego wyniszczenia organizmu, ale na dłuższą metę takie niedożywienie doprowadzi do śmierci. Dlatego stosując tą dietę (którą tak swoją drogą naprawdę odradzam, bo jest to glupota) należy obserwować  swój organizm. Do typowych objawów takiej diety należy ciągłe uczucie zimna, rozdrażnienie oraz zmęczenie. Są to oznaki dla których natychmiast trzeba przerwać ciąg niszczenia swojego organizmu, aby nie doprowadzić do dalszych objawów fizycznych. 

2. Wpływ na zdrowie psychiczne

Diety 1000 kcal polegają na wyeliminowaniu większości przetworzonych produktów, uważanych dotąd za niezdrowe. Mówią, że słodycze i fastfoody powodują otyłość, dlatego karygodnie nie należy ich spożywać. Szkoda, że tak naprawdę tyjemy od nadwyżki kalorycznej a nie od danego produktu. Dlatego tak jak wyżej został opisany jadłospis, należy jeść 100% zdrowo. Niestety takie podejście nie jest zdrowe dla naszej psychiki. Jest to pierwszy krok do tego, aby popaść w anoreksję oraz ortoreksję czy nawet bulimię. Dlaczego o tym mówię? Dlatego, że większość osób bagatelizuje ten problem i nie widzą nic złego w takich dietach. Ja niestety miałam z tym do czynienia i dopiero po trzech latach przełamałam się do zjedzenia czegoś słodkiego lub wyjscia z przyjaciółką na miasto i zjedzenia pizzy. Żyłam w ciągłym strachu, aby przekroczyć te 1000 kalorii lub zjeść coś zakazanego, a zakazany owoc smakuje najlepiej. ;)

https://1shot2kill.pl/topic/108676-dieta-ubogoenergetyczna/#findComment-9131008

1200 kcal to na dłuższą metę wyniszczy organizm. Sam jestem w tym momencie na deficycie ale moje dzienne zapotrzebowanie wg kalkulatora to 2700-2800kcal. Zszedłem na 2000 i ani nie chodzę głodny, ani zły a kg lecą w dół ?

A co do Keto to podchodzę sceptycznie (Nie jestem zagorzałym przeciwnikiem, co to to nie). Mi to dietetyk tłumaczył na prostym przykładzie. 

Makro składniki w pożywieniu jak każdy wie dzielą się na: Tłuszcze, Białka i węglowodany. Keto to usunięcie z diety węglowodanów (Poprawcie mnie jeśli się mylę). Więc jak usuniesz całkowicie jakiś makro składnik z diety to nie jest dobre dla organizmu.

Proste porównanie.

W samochodzie masz Paliwo, Olej i płyn chłodzący. Wylej cały płyn chłodzący lub olej i silnik po krótkim czasie można oddać do remontu xD 

a de facto też usunąłeś tylko jeden z głównych składników

Edytowane przez Aanders
https://1shot2kill.pl/topic/108676-dieta-ubogoenergetyczna/#findComment-9131019

Ktoś jeszcze myśli że takie diety są zdrowe? Ludzie podczas snu potrafią spalić od 400 do nawet 1000 kcal w niektórych przypadkach.

Nawet jeżeli chcemy redukować tkankę tłuszczową, powinniśmy znaleźć zdrowy balans między aktywnością fizyczną a dietą, tak aby nie skończyć z problemami żywieniowymi. Taka dieta jest główną przyczyną problemów żywieniowych większości ludzi, tak samo "zbyt czyste" jedzenie. Ten temat trafnie porusza @ .x狡猾なキツネ w wypowiedzi powyżej. 

Twoje założenie, żeby chudnąć 1kg tygodniowo nie ma sensu, szczególnie długofalowo- a długofalowy powinien być proces zrzucania wagi u osoby którą podałeś za przykład. Swoją drogą, 1200kcal dzielić na 5 posiłków, to chyba jakiś średnio śmieszny żart (organizmowi spokojnie wystarczą 3 karmienia białkowe). Taką dietę, mógłby zaproponować średnio rozgarnięty trener personalny za 50zł bez fakturki. 

"Aby zminimalizować utratę siły i masy mięśniowej, dobrym rozwiązaniem jest chudnąć od 0,5 do 1% masy ciała na tydzień."~ http://hurt.wksklep.pl/Owca-Fundamenty-Odzywiania_Michal-Owczarzak.pdf

Czekam na kolejną dietę, przynajmniej jest pole do dyskusji. 

https://1shot2kill.pl/topic/108676-dieta-ubogoenergetyczna/#findComment-9131023

Artykuł bardzo ciekawy ale jak wspomniały osoby wyżej taka dieta może wyrządzić więcej szkód niż przynieść korzyści.

Leci plus za pracę.

https://1shot2kill.pl/topic/108676-dieta-ubogoenergetyczna/#findComment-9131025

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...