Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

To już trzeci poradnik na tym forum, który stworzyłem. Dzisiaj chciałbym poruszyć kwestię sygnatur oraz w bardzo uproszczony sposób opowiedzieć w teorii o ich tworzeniu. Tylko i wyłącznie od was zależy jak wykorzystacie te rady w praktyce. Nadmieniam, że nikomu nie narzucam stylu tworzenia prac, wręcz przeciwnie! Sami musicie z czasem wypracować swój styl i próbować innych, by nie utknąć w miejscu, gdyż nie ma czegoś takiego jak absolutna perfekcja. Nie da się zrobić osi, na której od zera do stu procent potrafilibyście powiedzieć, że jesteście na tych 100%. Zapraszam zarówno do przeczytania pierwszych dwóch części, które znajdziecie tu i tu, jak i do doczytania tego poradnika.

ROZMIAR

Pierwszą i podstawową kwestią jest rozmiar sygnatury. Granice rozmiarów są bardzo umowne, niektóre prace będą niejednokrotnie wręcz wymagać zmiany, jednak nie powinny one przekraczać 700x600. Często używane rozmiary sygnatur to 500x200, 500x250, 500x300, 600x250, 600x300, 600x350. Ogólnie polecam używać takich rozmiarów, gdyż mają dobry stosunek wysokości do szerokości. Wiadomą rzeczą jest również, że powstają sygnatury mniejsze od wymienionych, ale raczej rzadko używa się niższych wymiarów.

ROZMIESZCZENIE ELEMENTÓW

Bardzo ważne jest odpowiednie umieszczenie elementów na sygnaturze. Render ucięty z którejś strony będzie oczywiście wymagał umieszczenia go przy krawędzi, by ukryć braki, może on również wymagać edycji (przykładowo trzeba wyretuszować jakiś fragment, dorobić coś a nawet wyrenderować postać lub obiekt samemu). Napis (o którym będzie następny punkt) nie powinien zasłaniać rendera, ani żadnego elementu, który jest ważny (to chyba oczywiste). Efekty takie jak c4d lub flary to inna sprawa, je możemy umieszczać w zależności od pożądanego efektu, możemy je rozmywać w odpowiedniej kolejności by uzyskać dynamikę, flar natomiast możemy użyć by uzyskać ciekawe efekty świetlne (o tym może kiedy indziej). Tło, umieszczane naturalnie na szarym końcu listy z warstwami, również musi pasować do tematyki i być odpowiednio zeskalowane, możemy eksperymentować z mieszaniem dwóch lub więcej teł po to, aby odnieść sukces w uzyskiwaniu odpowiedniej podstawy pod pracę.

KOLORYSTYKA

Kolejnym ogromnie ważnym elementem jest kolorystyka pracy. Render nie powinien kolorystycznie odbiegać od tła, ale napis może z pracą kontrastować, co wygląda w wielu przypadkach lepiej, niż gdyby praca była jednokolorowa (polecam zobaczyć paletę kontrastujących kolorów). Polecam eksperymentować z gradientami, mieszaniem kolorów (konkretnie mówię o funkcjach w Photoshopie: Gradient map oraz Color lookup). Może być tak (bardzo często tak jest), że nałożymy masę filtrów zanim kolory zaczną jakoś wyglądać, może być również tak, że praca będzie prezentowała się kolorystycznie dobrze z jednym, nawet prostym filtrem. Przy kolorystyce warto zwracać uwagę na światło, które całkowicie może zmienić wygląd pracy. Jedno kliknięcie białego pędzla o dużym rozmiarze na górze pracy potrafi kompletnie odmienić sposób, w jaki patrzymy na sygnaturę. Jest cała masa sposobów na zmianę kolorystyki i światła w pracy, ale to temat na osobny poradnik.

NAPIS

Napis to ta część pracy, która mi sprawia najwięcej problemów. Choć teoria jest mi dobrze znana, to przy tworzeniu pracy zawsze mam problem np. z doborem czcionki. No właśnie, dobór czcionki, czyli rzecz kluczowa w napisie. Napis może być idealnie wpasowany kolorystycznie i mieć słabą czcionkę (to działa w obie strony). Aby napis dobrze się prezentował, ważny jest także odpowiedni rozmiar i kolorystyka. Jak już wspominałem przy rozmieszczeniu i kolorystyce, nie powinien on zasłaniać ważnych elementów i mieć albo kolor kontrastujący, albo taki jak praca (zazwyczaj będzie ciemniejszy lub jaśniejszy w celu wyróżnienia go).

DOBÓR ELEMENTÓW

Czego byśmy nie dobierali, musi ono spełniać pewne warunki. Nigdy nie bierzemy do naszej pracy elementów, które są mniejsze od rozmiaru sygnatury, gdyż będziemy musieli je rozciągać, wtedy będzie ono wyglądać źle. Najlepiej będzie również dobierać flary i c4d (jeśli używamy) w kolorach, w jakich pracę tworzymy (można to bezproblemowo zmienić, ale jeżeli możemy, to po co komplikować sprawę). Nie powinniśmy również dawać nadmiaru elementów jeżeli nie jest to konieczne, może to zepsuć pracę.

PODSUMOWANIE

Mam nadzieję, że trochę pomogłem, ten poradnik może wydawać się trochę ubogi, ale jest na to prosty powód: mógłbym pisać i pisać, ale w tym poradniku jest to wszystko streszczone, z teorii wyciągniemy wiele, ale jeśli zobaczymy to na własne oczy, to zapamiętamy więcej. Polecam więc kanały BakaArts oraz HadesPixels na YouTube, stworzyli świetne poradniki nie tylko o sygnaturach. Tymczasem dziękuję za uwagę i do następnego poradnika!

Spoiler

Ciekawostka: połowa tego poradnika była pisana na telefonie w czasie podróży.

Edytowane przez Freezy!
https://1shot2kill.pl/topic/6581-poradnik-sygnatury/

• 1 miesiąc temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...