Skocz do zawartości

[COD 401] Informacje dot. resetu serwera!

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Przez dłuższy czas nie przekazywaliśmy Wam żadnych wieści dotyczących serwera, ale dziś wracamy z ważnymi informacjami!

Już niedługo na serwerze nastąpi reset, a wraz z nim sporo zmian. Chcemy więc uchylić Wam rąbka tajemnic, nad czym pracujemy na "zapleczu" serwera.

W tym resecie chcemy skupić się przede wszystkim na:

• Spowolnieniu Expienia klas ~ Aby nowym graczom było łatwiej wdrożyć się w rozgrywkę
  • Zmianie systemu misji ~ by wyeliminować monotonie i wprowadzić świeżość do gry
  • Zmniejszeniu P2W na serwerze ~Aby gracze bez wydawanie pieniędzy mieli równe szanse
  • Zbalansowaniu DMG z klas oraz perków ~Aby żadna klasa nie była zbyt mocna

To jednak nie koniec, ponieważ zależy nam również na Waszym zdaniu!
Chciałbym, abyście napisali co powinniśmy zmienić albo co mamy dodać na serwer, aby gra była dla Was przyjemniejsza.

https://1shot2kill.pl/topic/125220-cod-401-informacje-dot-resetu-serwera/

• Tugeza odblokował(a) i promował(a) ten temat

Może warto by było pomyśleć również o zmniejszeniu roli kondycji na serwerze? Mam wrażenie, że aktualnie liczy się ona bardziej, niż np. taka wytrzymałość, czy inteligencja. Grając takie mapy jak np. wiocha, czy pool, czuję się jakbym przeglądał TikToka xD

Następna rzecz, jaka rzuca mi się w oczy to to, że chociaż klas jest dużo, to może 20% z nich jest rzeczywiście grana, a gdyby usunąć pojedynczych przedstawicieli danych klas(Torpediuszem to chyba tylko taka jedna Ania gra), to może ten procent zredukowałby się nawet do 10. Warto pomyśleć o zrobieniu tak, aby każda z nich była na swój sposób ciekawa i godna uwagi.

Po trzecie, jeżeli już mówimy o spowolnieniu expa(imo wielki plusik), to myślę, że fajnie by było przebudować takie klasy jak np. Elektryk, których umiejętności, w dużej mierze, bazują na wydawanych punktach w inteligencję(czyli nie w HP/wytrzymałość/kondycję). To są klasy, które zyskują dopiero w late-game, gdzie mamy już tyle punktów do dyspozycji, żeby sensownie przyładować we wszystko inne i cieszyć się grą. Wcześniej (tj. poniżej 200lv) musimy ładować albo w inta, będąc zwykłym ziutkiem z błyskawicami, albo inta olać i zachowywać się jak na zwykłych serwerach, ale mamy błyskawice, które lekko smyrają(większość osób ma 200HP+). Klasy jak np. Strzelec Wyborowy nie mają takiego problemu, bo tam nic nie zależy od inta. Nie ma tak, że im więcej inta, tym więcej ignoruje wytrzymałości - nie. Ignoruje i tyle. On może skupić się od razu na ogólnej wytrzymałości, a Elektryk nie. Kiedy exp leci względnie szybko, jak teraz, to łatwo to przeboleć, ale kiedy planujemy spowolnić, warto by o tym pomyśleć.

Po czwarte, mam wrażenie, że rzeczy związane z +EXPem(perki, skille w klanie) nie działają nadal. Napisane mam, że klan daje +25EXP, a na czacie po fragu jest info, że dostałem 11. I jeżeli dobrze rozumiem, to powinna się wyświetlać tam już końcowo zyskana wartość, bo z monetami tak właśnie jest. 

Po piąte, wprowadźcie, na wiochę, fy_pool_day, fy_out, fy_snow i fy_snow2 blokadę nominacji, kiedy graczy jest więcej niż 10. de_dust2_long tak ma i nie rozumiem dlaczego te wcześniej wspomniane już nie. Long jest większy od połowy z nich.

Można by było też rozważyć zwiększony exp/monety na większych mapach przy dużej liczbie graczy. Wiadomo, co się dzieje - ludzie dziś chcą robić wszystko szybko, szybko, czego ta wiocha na 25 graczy jest symbolem. Nie pamiętam kiedy ostatni raz zagrano na serwerze takie cs_alpin. Może to by sprawiło, że byłoby wybierane częściej.

Zmniejszyłbym też rolę niewidzialności. W sensie, nie mam problemu z tym, że Cichy istnieje, ale te wszystkie "odcienie szarości", które dają atuty i perki, są męczące(dla mnie xD, ale MOŻE DLA INNYCH TEŻ - trzeba by było zapytać). Często jest tak, że dosłownie graczy nie widać. Pozdrawiam gracza St9ef9an8 na cs_italy2 - dosłownie miałem wrażenie, że strzelała do mnie kostka brukowa. Nie jestem przeciwko niewidzialności, ale poniżej 60% to wydaje mi się, że powinien już być tylko ten Cichy.

No i atuty. Niektóre są za mocne jak na losowość i brak możliwości wymiany. Wysysacz do nerfa imo.

Przypomniało mi się, że mam jeszcze jeden, dosyć specyficzny problem. Serwer trochę nie jest konsekwentny w sygnałach wizualnych. Jak Cichy na blisko wyciągnie kosę w ferworze walki, z mojej perspektywy, wygląda to tak samo, jakby ktoś użył teleportacji za mnie(klasa Teleporter, perk Efekt Zaskoczenia itd.). Nie ma jak zobaczyć cienia tego Cichego, bo jest pełno cząsteczek dookoła, więc wygląda to identycznie. I tu, i tam, koleś znika i nigdy nie wiem kiedy jest co. Fajnie by było dodać jakiś efekt dźwiękowy do tej teleportacji, np. takie *zzzjjjjjjjum*.

Pozdrawiam.

Edytowane przez homczykk
Napisałem o *zzzjjjjjjjum*.
https://1shot2kill.pl/topic/125220-cod-401-informacje-dot-resetu-serwera/#findComment-9257302

• 4 tygodnie później...
W dniu 22.08.2025 o 17:32, homczykk napisał(a):

Następna rzecz, jaka rzuca mi się w oczy to to, że chociaż klas jest dużo, to może 20% z nich jest rzeczywiście grana, a gdyby usunąć pojedynczych przedstawicieli danych klas(Torpediuszem to chyba tylko taka jedna Ania gra), to może ten procent zredukowałby się nawet do 10. Warto pomyśleć o zrobieniu tak, aby każda z nich była na swój sposób ciekawa i godna uwagi.

Klas nie usuwaliśmy teraz na reset, bo stwierdziliśmy, że nie ma to sensu akurat. Im mniej klas = mniejsza różnorodność 

Po trzecie, jeżeli już mówimy o spowolnieniu expa(imo wielki plusik), to myślę, że fajnie by było przebudować takie klasy jak np. Elektryk, których umiejętności, w dużej mierze, bazują na wydawanych punktach w inteligencję(czyli nie w HP/wytrzymałość/kondycję). To są klasy, które zyskują dopiero w late-game, gdzie mamy już tyle punktów do dyspozycji, żeby sensownie przyładować we wszystko inne i cieszyć się grą. Wcześniej (tj. poniżej 200lv) musimy ładować albo w inta, będąc zwykłym ziutkiem z błyskawicami, albo inta olać i zachowywać się jak na zwykłych serwerach, ale mamy błyskawice, które lekko smyrają(większość osób ma 200HP+). Klasy jak np. Strzelec Wyborowy nie mają takiego problemu, bo tam nic nie zależy od inta. Nie ma tak, że im więcej inta, tym więcej ignoruje wytrzymałości - nie. Ignoruje i tyle. On może skupić się od razu na ogólnej wytrzymałości, a Elektryk nie. Kiedy exp leci względnie szybko, jak teraz, to łatwo to przeboleć, ale kiedy planujemy spowolnić, warto by o tym pomyśleć.

Nie wiem od kiedy gracz na serwerach typu COD MOD, ale od zawsze tak było, że są klasy, które bazowały głównie na inteligencji, a inne głównie tylko na hp/kondycji. Co do EXP`a, na razie zobaczymy jak to będzie szło i jak będzie źle to klasy, które polegają na inteligencji dostaną lekkiego buffa. 

Po czwarte, mam wrażenie, że rzeczy związane z +EXPem(perki, skille w klanie) nie działają nadal. Napisane mam, że klan daje +25EXP, a na czacie po fragu jest info, że dostałem 11. I jeżeli dobrze rozumiem, to powinna się wyświetlać tam już końcowo zyskana wartość, bo z monetami tak właśnie jest. 

Zostało to poprawione. Od resetu będzie dodatkowa informacja

Można by było też rozważyć zwiększony exp/monety na większych mapach przy dużej liczbie graczy. Wiadomo, co się dzieje - ludzie dziś chcą robić wszystko szybko, szybko, czego ta wiocha na 25 graczy jest symbolem. Nie pamiętam kiedy ostatni raz zagrano na serwerze takie cs_alpin. Może to by sprawiło, że byłoby wybierane częściej.

W tym resecie planujemy dodać weekendowe eventy, który będą polegały na zwiększonym dropie monet/EXPie

Przypomniało mi się, że mam jeszcze jeden, dosyć specyficzny problem. Serwer trochę nie jest konsekwentny w sygnałach wizualnych. Jak Cichy na blisko wyciągnie kosę w ferworze walki, z mojej perspektywy, wygląda to tak samo, jakby ktoś użył teleportacji za mnie(klasa Teleporter, perk Efekt Zaskoczenia itd.). Nie ma jak zobaczyć cienia tego Cichego, bo jest pełno cząsteczek dookoła, więc wygląda to identycznie. I tu, i tam, koleś znika i nigdy nie wiem kiedy jest co. Fajnie by było dodać jakiś efekt dźwiękowy do tej teleportacji, np. takie *zzzjjjjjjjum*.

To akurat mogłoby źle wpływać na optymalizację serwera, więc nie dodamy czegoś takiego.

Wszystkie zmiany, które pojawiły się na reset znajdziecie tutaj -> RESET COD MOD 401

https://1shot2kill.pl/topic/125220-cod-401-informacje-dot-resetu-serwera/#findComment-9258804

• Tugeza zablokował(a) ten temat
  • Tugeza przestał(a) promować i odpiął/ęła ten temat
  • 1 miesiąc temu...
Temat został przeniesiony do archiwum!Jeśli się z tym nie zgadzasz, zgłoś ten post, a moderator lub administrator ponownie go rozpatrzy.
https://1shot2kill.pl/topic/125220-cod-401-informacje-dot-resetu-serwera/#findComment-9262274

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...