1s2k.pl Opublikowano 18 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2024 Wczoraj późnym wieczorem na telefony Polaków były rozsyłane SMS-y, w których przestępcy podszywali się pod bank ING. Fałszywa wiadomość informowała o wygasaniu “aplikacji Moje-ING” i zachęcała do kliknięcia w link, co rzekomo miało odnowić dostęp. Oto treść tej fałszywej wiadomości: [Moje-ING] Twój dostęp do aplikacji Moje-ING wygasa 18.7.2024. Odnów dostęp za pośrednictwem naszej strony: [LINK] Fałszywy link prowadzi do strony wyłudzającej dane logowania. Jeśli kliknąłeś w ten link i wpisałeś swoje dane dostępowe do bankowości — jak naszybciej skontaktuj się z infolinią ING — przestępcy mogą próbować wykorzystać je do kradzieży pieniędzy z Twojego rachunku bankowego. Przy okazji, klientom ING przypomiamy, że tydzień temu bank udostępnił możliwość weryfikacji dzwoniącego konsultanta. Na starcie rozmowy bank wysyła powiadomienie ze swojej aplikacji. Kliknięcie w powiadomienie pokaże dane dzwoniącego pracownika banku. Jeśli ktoś do Was zadzwoni rzekomo z ING i nie otrzymacie takiego powiadomienia, rozłączcie się i nie kontynuujcie rozmowy. Warto zauważyć, że wszystkie z próbek tego ataku, jakie analizowaliśmy były wysłane z tego samego numeru telefonu 607554079, a nie nadpisów charakterystycznych dla banku ING. Zwiększ swoje bezpieczeństwo, zainstaluj CyberAlerty! Jeśli też chcesz być ostrzegany przed atakami, które mogą zagrozić Twoim danym lub oszczędnością, to zainstaluj CyberAlerty z oficjalnego sklepu Google lub Apple. Aplikacja jest darmowa, nie wymaga rejestracji i jedyne co robi, to wysyła alerty przed cyberzagrożeniami, takie jak ten powyżej. Treść tego alertu powstała dzięki Waszym zgłoszeniom. Otrzymałeś fałszywego SMS-a? Ktoś chciał Cię oszukać w internecie? Daj nam znać na [email protected] Przeczytaj cały wpis Rusek. 1 Odnośnik do komentarza https://1shot2kill.pl/topic/119799-uwaga-klienci-ing/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi