Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

separator2.png.8fb77a14da57aaf493e92104a6673eeb.png

Witam w drugiej już odsłonie serii artykułów poświęconej Alkoholom Świata.

separator2.png.2d9d36ad741e39ff5821b78991d246e8.png

Uznaliście, że to fajny pomysł, więc będę kontynuowała tą serię (o ile znów nie stracę weny twórczej ☹).

separator2.png.ff760a130a103f159a5683790896dbce.png

Dziś przyjrzymy się produkcji i skosztujemy odrobiny Whisky!!!

Znaczy wróć….. :beee: temat o Whisky już był (kto nie czytał zapraszam TU), a Wy drodzy czytelnicy wybraliście na kolejny temat Bimber :/

Zapomniałam Wam wspomnieć we wcześniejszym artykule, że ja staram się próbować wybrany przez Was alkohol, aby dać Wam jak najlepszą recenzję.

Pierwszy temat był łatwiutki dla mnie do ogarnięcia, bo Whisky to mój ulubiony alkohol :HYPERSL:. Z drugim natomiast muszę się Wam przyznać, że miałam mały problem. Głównie dlatego, że bimber jest przeważnie wysokoprocentowy oraz dlatego, że w normalnych sklepach raczej go nie kupimy. Nagimnastykowałam się, żeby specjalnie dla Was zdobyć bimber własnej roboty, ale udało się. A więc zaczynamy.

separator2.png.8f33c1f4203fc4bf1e1822cc6edc7af4.png

Bimber2.png.72c0eeea64ab280e49641e320899c5a7.png

(zwany także samogonem lub księżycówką)

separator2.png.36b275d6dce8601da6d5b0b05e0f9e08.png

Jest to alkohol wysokoprocentowy produkowany w warunkach domowych (amatorskich). Do jego pędzenia używa się najtańszych i ogólnie dostępnych produktów w danym kraju. W Europie będzie produkowany ze zboża, ziemniaków oraz cukru. W Ameryce do produkcji bimbru najczęściej używany jest zacier kukurydziany.

Ciekawostka: W Ugandzie bimber produkuje się z bananów, a w Armenii z winogron, śliwek i moreli. Także jak to się mówi: „Jaki kraj taki obyczaj” pędzenia bimberku :peepoFeast:

Produkcja

Muszę Wam powiedzieć, że ciężko będzie opisać dokładnie cały proces produkcji. Niestety, ale ile krajów tyle różnych wersji jak się bimber wytwarza. Czasami różnice nie są jakoś znaczące, jednak zawsze któryś w procesów jest przeprowadzany inaczej. Dlatego właśnie postaram się wytłumaczyć wszystko zwięźle i logicznie, i mam nadzieję, że zrozumiecie.

Jak już napisałam wcześniej bimber powstaje w amatorskich warunkach. Otrzymujemy go przez destylację okresową z zacieru z fermentacji alkoholowej. Na czym polega destylacja alkoholu powinniście już wiedzieć z poprzedniego artykułu, ale przypomnę Wam. Destylacja alkoholowa  to podgrzewanie naszego zacieru do temperatury około 80 stopni (w tej temperaturze alkohol wrze i ulatnia się w postaci pary). Następnym krokiem jest skroplenie naszej alkoholowej pary w innym naczyniu. Do tego procesu podobnie jak do produkcji innych trunków wykorzystywane są tak zwane alembiki. W przypadku produkcji bimbru alembiki są miedziane.

Ciekawostka: Po całym procesie destylacji na dnie alembika pozostaje woda destylowana, która może być używana do celów kosmetycznych, gdyż jest jałowa i nie zawiera żadnych minerałów.

Produkcja bimbru nie należy do najtrudniejszych, czy jednak aby na pewno?

Po przeczytaniu kilku artykułów odnośnie produkcji bimbru i obejrzeniu kilku filmików na YouTube może się nam wydawać, że sami będziemy potrafili w łatwością zrobić taki trunek w domu. Rzeczywistość jednak może nas troszkę przerosnąć.

To fakt, że produkcja tego trunku nie należy do najtrudniejszych, albo może inaczej, produkcja dobrego i nadającego do spożycia bimbru nie jest łatwa.

Zastanawiacie się pewnie dlaczego?

Przecież to nic trudnego i nie potrzeba jakiejś skomplikowanej aparatury czy materiałów.

Jednak nie jest to takie proste z powodu powstających przy produkcji szkodliwych zanieczyszczeń.

Zapewne słyszeliście niejednokrotnie, że ktoś zatruł się samogonem. Ciekawe nie? I pewnie myśleliście, że zatrucie spowodowane było nadmierną ilością spożytego alkoholu. Jednak nie.

Najczęstszą przyczyną zatruć w przypadku Bimbru jest nieodpowiedni sprzęt lub po prostu niedoświadczenia naszego bimbrownika.

Zdarza się, że zanieczyszczony metalami ciężkimi albo toksycznym metanolem alkohol trafia niestety do spożycia. Dlatego uważajcie gdzie i od kogo kupujecie Bimber. Czasem warto kupić trochę drożej, ale z wiarygodnego źródła.

separator2.png.bb31b0906cd8f518758da7990c3e0912.png

IMG_6999.thumb.jpg.3e444e5e1abd9563259d977fd7566e3c.jpg

Powoli będę się zbliżała do końca dzisiejszego artykułu. W komentarzach jak zwykle zachęcam do napisania o jakim alkoholu chcielibyście następny artykuł.

Tylko pamiętajcie o mojej wątrobie :HYPERSL: Pozdrawiam cieplutko i do usłyszenia :HYPERSL:

https://1shot2kill.pl/topic/111739-2-alkohole-swiata/

Każdy prawdziwy Polak powinien znać proporcje na bimberek - 1410.:catHAHA:

Pamiętajcie

1kg cukru

4l wody

10dag drożdży

A wyjdzie cud miód i orzeszki :peepoLove:

Dobra robota! :peepoLove:

https://1shot2kill.pl/topic/111739-2-alkohole-swiata/#findComment-9159051

No i kolejny wspaniały artykuł!

Poprośmy jednak jeszcze o opinię eksperta w tej dziedzinie, niejakiego @ Kitetsu

A na kolejny artykuł może tradycyjna czysta przezroczysta?

https://1shot2kill.pl/topic/111739-2-alkohole-swiata/#findComment-9159071

•  Kaxoli zmienił(a) tytuł na [#2] Alkohole Świata
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...