MagdalenaGS Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Cześć i czołem kluski z rosołem ? Zapraszam Was do przeczytania kolejnego artykułu z serii „Alkohole Świata”. Wiem, wiem, sporo czasu minęło od ostatnich artykułów, więc dla odświeżenia pamięci podrzuciłam linki na samym końcu. W tej części pod lupę i na nasze stoły trafia…. (zwana „czystą”) Jest to napój alkoholowy, który uzyskujemy przez zmieszanie spirytusu rektyfikowanego z wodą, gdzie zawartość alkoholu etylowego wynosi nie mniej niż 37,5% obj. (przeważnie jest to 40% obj.). Wódkę produkuje się tradycyjnie ze zboża lub z ziemniaków. Etapy produkcji Oczyszczanie surowców Proces podczas którego zboża oczyszczane są z drobnych zanieczyszczeń takich jak kurz. W przypadku ziemniaków oczyszczanie surowca polega na ich umyciu. Parowanie Podczas tego procesu roślinne surowce poddawane są działaniom pary o wysokiej temperaturze, aby rozłożyć skrobie na cukry proste. Dzięki temu zabiegowi otrzymujemy galaretowatą masę zwaną kleikiem skrobiowym. Zacieranie Jest procesem podczas którego skrobia z kleiku zostanie rozłożona na cukry przyswajalne przez drożdże. Dzieje się to dzięki enzymom. W przeszłości do rozkładu skrobi używany był słód (jak przy wytwarzaniu Whisky), ale współcześnie używane są mikrobiologiczne preparaty enzymatyczne. Fermentacja Czyli przemiana cukru w etanol. Cały proces jest dość złożony, ale podzielę go Wam na 3 główne etapy, żeby łatwiej się czytało. Etap I- do zacieru dodawane są drożdże, które dzięki odpowiedniej temperaturze i tlenowi zaczynają się namnażać. Etap II- nasz zacier staje się powoli środowiskiem beztlenowym, drożdże przestają się namnażać (budować swoją biomasę) i rozpoczynają tworzenie etanolu. Teraz rozpoczyna się cała magia ?, bo w końcu rośnie nam stężenie alkoholu. Etap III- zwany również dofermentowaniem. Temperatura zacieru zostaje obniżona po to aby nastąpiło docukrzenie i dofermentowanie uwolnionych już cukrów. Destylacja W tym etapie musimy odzyskać nasz wydzielony etanol z biomasy stworzonej przez drożdże oraz pozbyć się niepotrzebnych związków chemicznych (zanieczyszczeń). Destylacja to nic innego jak podgrzanie zacieru do temperatury, w której etanol zaczyna parować. Podczas schładzania nasza etanolowa para skrapla się tworząc tak zwany spirytus surowy. Odpowiadając na pytanie w waszych głowach: nie, nie można go jeszcze spożywać. Spirytus surowy zawiera bowiem jeszcze zanieczyszczenia i kwasy, aby nadawał się do spożycia potrzebny jest już ostatni etap opisany poniżej. Rektyfikacja Nasz spirytus zostaje rozcieńczony do mocy 50-60%, a następnie poddawany jest oczyszczającym procesom chemicznym i wielokrotnie destylowany. Ostatnim etapem jest połączenie spirytusu ze zdemineralizowaną wodą. Wreszcie uzyskujemy napój o odpowiednim smaku i idealnej czystości, nasz nektar bogów. Wódki dzielimy na Czyste: Gatunkowe: Luksusowe Wytrawne Wyborowe Półwytrawne Zwykłe Półsłodkie Słodkie Na koniec oczywiście podaję przepis na mój ulubiony drink z wódką (jest tam mieszanka alkoholi, ale jak na razie to ten podbił moje serce). Long Island Iced Tea Składniki: Wódka- 25ml Gin- 25 ml Biały Rum- 25 ml Tequila- 25 ml Likier Cointreau- 25 ml Syrop cukrowy- 35 ml Sok a limonki lub cytryny- 35 ml Cocal-Cola- 20ml Lód Do shakera wrzucamy część kostek lodu i wlewamy prawie wszystkie składniki oprócz Coli. Mieszamy wszystko razem i przelewamy do szklanki. Dodajemy resztę lodu i colę ? Prosty przepis, alkohol jest mało wyczuwalny, ale trzepie ładnie ? Linki do poprzednich części Alkoholi Świata: Artykuł 1, Artykuł 2 Źródło: Wikipedia Nigiri , 不是你 , AmenoNicNieMushi i 5 innych 7 1 Odnośnik do komentarza https://1shot2kill.pl/topic/115730-3-alkohole-swiata/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nigiri Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Ciekawy artykuł, akurat popijam czysta. Czekam na więcej MagdalenaGS 1 Odnośnik do komentarza https://1shot2kill.pl/topic/115730-3-alkohole-swiata/#findComment-9190142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wheelie Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Nie wiedziałem że jest tyle gatunków wódki ? MagdalenaGS 1 Odnośnik do komentarza https://1shot2kill.pl/topic/115730-3-alkohole-swiata/#findComment-9190152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jefe. Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 8 godzin temu, MagdalenaGS napisał: ulubiony drink z wódką (jest tam mieszanka alkoholi, ale jak na razie to ten podbił moje serce). MagdalenaGS 1 Odnośnik do komentarza https://1shot2kill.pl/topic/115730-3-alkohole-swiata/#findComment-9190163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi