Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć i czołem kluski z rosołem ?

Zapraszam Was do przeczytania kolejnego artykułu z serii „Alkohole Świata”. Wiem, wiem, sporo czasu minęło od ostatnich artykułów, więc dla odświeżenia pamięci podrzuciłam linki na samym końcu. W tej części pod lupę i na nasze stoły trafia….

983256171_Wdka.jpg.7f40a4205de13d55bcc355f017622127.jpg

(zwana „czystą”)

Jest to napój alkoholowy, który uzyskujemy przez zmieszanie spirytusu rektyfikowanego z wodą, gdzie zawartość alkoholu etylowego wynosi nie mniej niż 37,5% obj. (przeważnie jest to 40% obj.).

Wódkę produkuje się tradycyjnie ze zboża lub z ziemniaków.

sepa.png.cc6d1b4eaf3e88f2126d137210e98080.png

Etapy produkcji

Oczyszczanie surowców

Proces podczas którego zboża oczyszczane są z drobnych zanieczyszczeń takich jak kurz. W przypadku ziemniaków oczyszczanie surowca polega na ich umyciu.

Parowanie

Podczas tego procesu roślinne surowce poddawane są działaniom pary o wysokiej temperaturze, aby rozłożyć skrobie na cukry proste. Dzięki temu zabiegowi otrzymujemy galaretowatą masę zwaną kleikiem skrobiowym.

Zacieranie

Jest procesem podczas którego skrobia z kleiku zostanie rozłożona na cukry przyswajalne przez drożdże. Dzieje się to dzięki enzymom. W przeszłości do rozkładu skrobi używany był słód (jak przy wytwarzaniu Whisky), ale współcześnie używane są mikrobiologiczne preparaty enzymatyczne.

Fermentacja

Czyli przemiana cukru w etanol. Cały proces jest dość złożony, ale podzielę go Wam na 3 główne etapy, żeby łatwiej  się czytało.

Etap I- do zacieru dodawane są drożdże, które dzięki odpowiedniej temperaturze i tlenowi zaczynają się namnażać.

Etap II- nasz zacier staje się powoli środowiskiem beztlenowym, drożdże przestają się namnażać (budować swoją biomasę) i rozpoczynają tworzenie etanolu. Teraz rozpoczyna się cała magia ?, bo w końcu rośnie nam stężenie alkoholu.

Etap III- zwany również dofermentowaniem. Temperatura zacieru zostaje obniżona po to aby nastąpiło docukrzenie i dofermentowanie uwolnionych już cukrów.

Destylacja

W tym etapie musimy odzyskać nasz wydzielony etanol z biomasy stworzonej przez drożdże oraz pozbyć się niepotrzebnych związków chemicznych (zanieczyszczeń).

Destylacja to nic innego jak podgrzanie zacieru do temperatury, w której etanol zaczyna parować. Podczas schładzania nasza etanolowa para skrapla się tworząc tak zwany spirytus surowy. Odpowiadając na pytanie w waszych głowach: nie, nie można go jeszcze spożywać. Spirytus surowy zawiera bowiem jeszcze zanieczyszczenia i kwasy, aby nadawał się do spożycia potrzebny jest już ostatni etap opisany poniżej.

Rektyfikacja

Nasz spirytus zostaje rozcieńczony do mocy 50-60%, a następnie poddawany jest oczyszczającym procesom chemicznym i wielokrotnie destylowany.

Ostatnim etapem jest połączenie spirytusu ze zdemineralizowaną wodą. Wreszcie uzyskujemy napój o odpowiednim smaku i idealnej czystości, nasz nektar bogów.

sepa.png.7f1cda01c271af9eec8f0cbb428b3e18.png

Wódki dzielimy na

Czyste:                                                                                Gatunkowe:

Luksusowe                                                                              Wytrawne 

Wyborowe                                                                             Półwytrawne

Zwykłe                                                                                  Półsłodkie 

Słodkie

sepa.png.2801f9a415f970a10f1ca8ce0bb5ebf6.png

Na koniec oczywiście podaję przepis na mój ulubiony drink z wódką (jest tam mieszanka alkoholi, ale jak na razie to ten podbił moje serce).

Long Island Iced Tea

Składniki:

Wódka- 25ml

Gin- 25 ml

Biały Rum- 25 ml

Tequila- 25 ml

Likier Cointreau- 25 ml

Syrop cukrowy- 35 ml

Sok a limonki lub cytryny- 35 ml

Cocal-Cola- 20ml

Lód

Do shakera wrzucamy część kostek lodu i wlewamy prawie wszystkie składniki oprócz Coli. Mieszamy wszystko razem i przelewamy do szklanki. Dodajemy resztę lodu i colę ? Prosty przepis, alkohol jest mało wyczuwalny, ale trzepie ładnie ?

sepa.png.0f4365701d68695b0419e964a379ee9c.png

Linki do poprzednich części Alkoholi Świata:

Artykuł 1Artykuł 2

Źródło: Wikipedia

https://1shot2kill.pl/topic/115730-3-alkohole-swiata/

8 godzin temu, MagdalenaGS napisał:

ulubiony drink z wódką (jest tam mieszanka alkoholi, ale jak na razie to ten podbił moje serce).

:heHeh:

https://1shot2kill.pl/topic/115730-3-alkohole-swiata/#findComment-9190163

•  Kaxoli zmienił(a) tytuł na [#3] Alkohole Świata
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...