Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

"Tego dnia nie idę do szkoły. Wracam do domu i zamykam się w sypialni. Odebrano mi wszystko, co było dla mnie ważne. Nie mam już nic."

IMG_20210207_173109_399.thumb.jpg.93307c4233eb722a9f96204951470b27.jpg

Tytuł: "Nie wiesz wszystkiego"

Autor: Marcel Moss

Wydawnictwo: Filia

Ilość stron: 382

Gatunek: Thriller psychologiczny

Tematyka tej książki jest dość poważna, bo traktuje o problemach współczesnej młodzieży. Młodzieży, której wbrew pozorom żyje się trudniej niż nam się wydaje. Zaczynamy wiadomością o samobójstwie dwójki uczniów dość prestiżowego liceum w Warszawie. Uczniów, którzy na pierwszy rzut oka nie mają ze sobą nic wspólnego, ale jednak postanawiają razem odebrać sobie życie. Czy aby na pewno taka jest prawda?

Mamy tutaj fabułę prowadzoną wielowątkowo. Z perspektywy kilku różnych osób dowiadujemy się o wydarzeniach, które w końcu doprowadzają nas do odkrycia prawdy o śmierci Alana i Otylii. Poznajemy świat widziany oczami przyjaciół i nauczycieli tej dwójki. Wydarzenia z bliskiej i dalekiej przeszłości. 

Książka porusza bardzo ważne tematy, ważne dla współczesnej młodzieży. Jest to np. problem prześladowania. Rodzice nastolatków praktycznie wcale mogą nie zdawać sobie sprawy z tego, że ich dzieci padają ofiarami przemocy w szkole. Nieważne czy będzie to przemoc fizyczna czy psychiczna.  Dodatkowo pojawia się tutaj problem wykluczenia. Jedni nastolatkowie wykluczają drugich z błahych powodów. Bardzo często powodem takiego zachowania bywa mniejsza zamożność innych uczniów lub odmienność. Odmienność poglądów lub chociażby odmienność w stylu ubierania się. 

Książka "Nie wiesz wszystkiego" powinna być obowiązkową lekturą nie tylko dla nastolatków, ale także ich rodziców. 

Kilka cytatów z książki:

"Jeżeli ktoś wyklucza cię z powodu twojej inności, to robi to tylko dlatego, że uważa cię za zagrożenie."

"Social media tworzą wizję idealnego świata, która tylko nasila kompleksy młodych, uzmysławia im, że nie mogą okazywać słabości, i sprawia, że pragną czegoś, co nie istnieje.."

"Teraz wiem, co czuje, kochając człowieka, który na to nie zasługuje. Nie ma w życiu nic gorszego niż związek, w którym tylko jedna osoba angażuje się na sto procent. Zawsze to ona prędzej czy później kończy ze złamanym sercem."

"Mam nadzieję, że pomogę jej wypracować odpowiednie podejście. Takie, dzięki któremu życie stanie się dla niej dużo łatwiejsze. Bo tak naprawdę wcale nie musi być trudne. Wszystko zależy od naszego nastawienia. Ja w porę to zrozumiałam. Teraz czas na nią."

https://1shot2kill.pl/topic/106115-nie-wiesz-wszystkiego/

"Teraz wiem, co czuje, kochając człowieka, który na to nie zasługuje. Nie ma w życiu nic gorszego niż związek, w którym tylko jedna osoba angażuje się na sto procent. Zawsze to ona prędzej czy później kończy ze złamanym sercem." 

Bardzo prawdziwy, życiowy cytat :fool:

https://1shot2kill.pl/topic/106115-nie-wiesz-wszystkiego/#findComment-9112046

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...