Jump to content

Recommended Posts

Składniki:

1.5/2 kg kaczki max. 2.5 kg (inaczej się nie dopiecze)

1 kg jabłek Renet albo Jonagold (najlepsze są takie słodsze ale twarde)

Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, łyżeczka cukru oraz papryka czerwona słodka zwykła

 

Przygotowanie:

Kaczkę płuczemy z podrobów, a jak kupiliśmy bez to ogólnie spłukujemy z niej marketowy wyziew. Oprószamy ją solą, pieprzem i cukrem, odstawiamy na całą noc do lodówki, min. 12 h. Po tym czasie oprószamy papryką i kurkumą, wcierając przyprawy dokładnie w każdy zakamarek. Kaczka musi dostać do temperatury pokojowej a w tym czasie obieramy i kroimy jabłka na ćwiartki. Możemy dodać do jabłek rodzynki - wtedy kaczka będzie bardziej soczysta ale i mdła w smaku, a nam zależy żeby była słodko-kwaśna. Doprawiamy jabłka takimi samymi przyprawami (oczywiście niewspółmiernie), wpychamy je do środka i zszywamy bądź zabezpieczamy wylot wykałaczkami (lepsze wykałaczki). Wkładamy do brytfanny, zamykamy naczynie, pieczemy w rozgrzanym piekarniku (200 st. C. termoobieg) około 1,5 h. Obok wstawiamy miseczkę z wodą (byle nie plastik bo Wam zamiast kaczki przyjedzie OSP), wtedy nie trzeba kaczki podlewać. Przy końcu pieczenia zdejmujemy pokrywkę, pieczemy do zrumienienia skórki (byle nie przypalić)

 

Smacznego :)

Link to comment
https://1shot2kill.pl/topic/93679-kaczka-z-jab%C5%82kami/
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...