MartaDB Posted June 23, 2019 Share Posted June 23, 2019 Składniki: 1.5/2 kg kaczki max. 2.5 kg (inaczej się nie dopiecze) 1 kg jabłek Renet albo Jonagold (najlepsze są takie słodsze ale twarde) Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, łyżeczka cukru oraz papryka czerwona słodka zwykła Przygotowanie: Kaczkę płuczemy z podrobów, a jak kupiliśmy bez to ogólnie spłukujemy z niej marketowy wyziew. Oprószamy ją solą, pieprzem i cukrem, odstawiamy na całą noc do lodówki, min. 12 h. Po tym czasie oprószamy papryką i kurkumą, wcierając przyprawy dokładnie w każdy zakamarek. Kaczka musi dostać do temperatury pokojowej a w tym czasie obieramy i kroimy jabłka na ćwiartki. Możemy dodać do jabłek rodzynki - wtedy kaczka będzie bardziej soczysta ale i mdła w smaku, a nam zależy żeby była słodko-kwaśna. Doprawiamy jabłka takimi samymi przyprawami (oczywiście niewspółmiernie), wpychamy je do środka i zszywamy bądź zabezpieczamy wylot wykałaczkami (lepsze wykałaczki). Wkładamy do brytfanny, zamykamy naczynie, pieczemy w rozgrzanym piekarniku (200 st. C. termoobieg) około 1,5 h. Obok wstawiamy miseczkę z wodą (byle nie plastik bo Wam zamiast kaczki przyjedzie OSP), wtedy nie trzeba kaczki podlewać. Przy końcu pieczenia zdejmujemy pokrywkę, pieczemy do zrumienienia skórki (byle nie przypalić) Smacznego Link to comment https://1shot2kill.pl/topic/93679-kaczka-z-jab%C5%82kami/ Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts