Guest don Erwin ҳ̸Ҳ̸ҳ Posted May 31, 2017 Share Posted May 31, 2017 Witajcie, Jest to mój pierwszy poradnik dla redaktorów mam nadzieję, że kiedyś komuś się to przyda, zaczynajmy! CO MUSIMY WIEDZIEĆ JAKO REDAKTORZY: - Sprawdzajmy każdy wyraz z którym mamy problem i nie jesteśmy pewni czy został on napisany poprawnie - Stawiajmy spację po przecinku np. *@aXen wykonał styl, który jest jego własnością* - Dobieramy kolorystykę pasującą pod forum- tak, aby nie utrudniała czytania naszego wywiadu - Składajmy prawidłowo zdania NASZ ROZMÓWCA: - Wybierzmy odpowiednią osobę - Zbierzmy o tej osobie informacje - Przygotujmy pytania - Umówmy się na odpowiedni termin, który będzie pasować nam jak i drugiej osobie- pisanie wywiadu "w biegu" jest złym rozwiązaniem JAK PRAWIDŁOWO PRZEPROWADZIĆ WYWIAD: - Zacznijmy od odpowiednich pytań, nie pytajmy na początku wywiadu "Witaj, jakie masz hobby" tylko zacznijmy od przedstawienia się np. "Witaj, na początek przedstaw się nam- powiedz jak masz na imię, ile masz lat oraz skąd pochodzisz" - Starajmy się ciągnąć naszego rozmówce za słowo tak, aby wypowiedzi były jak najdłuższe - Pytajmy o każdy szczegół np. "grałem w szkółce piłkarskiej" to kontynuujmy temat dalej np. "Mówisz nam, że grałeś w szkółce piłkarskiej- w jakim wieku, w jakim klubie?" - Nie pozwólmy by osoba, która udziela nam wywiadu zadawała nam pytania, jeżeli tak się stanie to z miejsca wywiad jest źle napisany. PRZYKŁADOWY POCZĄTEK WYWIADU: R- REDAKTOR B- BOHATER WYWIADU R: Witaj czy masz chwilkę czasu? B: Tak, mam. R: Chciałbyś udzielić mi wywiadu? B: Jasne, zaczynajmy! R: Na początku przedstaw się nam- powiedz jak masz na imię, ile masz lat oraz skąd pochodzisz! B: Na imię dano mi Jan, pochodzę z Warszawy i mam 18 lat. Potem już jak leci! Poradnik został stworzony przez @don Erwin dla sieci 1shot2kill.pl, zakaz kopiowania go bez podania źródła. Link to comment https://1shot2kill.pl/topic/8196-1-poradnik-dla-redaktora-jak-napisa%C4%87-prawid%C5%82owo-wywiad/ Share on other sites More sharing options...
monteravy Posted May 31, 2017 Share Posted May 31, 2017 42 minuty temu, don Erwin napisał: - Sprawdzajmy każdy wyraz z którym mamy problem i nie jesteśmy pewni czy został on napisany poprawnie Mnie to tam w szkole uczono, że po myślniku nie robimy odstępu/spacji. 43 minuty temu, don Erwin napisał: - Wybierzmy odpowiednią osobę - Zbierzmy o tej osobie informacje - Przygotujmy pytania Tu też zwrócę uwagę (ogólnie do całego poradnika się to tyczy) o ile wiem, to gdy wymieniamy coś przy pomocy myślników, to na końcu stawiamy przecinek/kropkę i tu dam przykład: -Wybierzmy odpowiednią osobę, -zbierzmy o tej osobie informacje. Lub: -Wybierzmy odpowiednią osobę. -Zbierzmy o tej osobie informacje. 47 minut temu, don Erwin napisał: R: Witaj czy masz chwilkę czasu? Natomiast tutaj dałbym coś w stylu "Witaj, czy masz chwilę czasu aby udzielić (mi) wywiadu na nasze forum?". 48 minut temu, don Erwin napisał: - Nie pozwólmy by osoba, która udziela nam wywiadu zadawała nam pytania, jeżeli tak się stanie to z miejsca wywiad jest źle napisany. Nie widzę nic złego w tym aby odpowiadający zadał nam pytanie, dałbym tu jakiś przykład ale nie mam dostępu do forum gdzie siedziałem. Pierwszy raz widzę poradnik dla redaktora i nie widzę tu sensu, ale cóż. 53 minuty temu, don Erwin napisał: - Stawiajmy spację po przecinku Tu może dodaj jeszcze coś takiego jak "Nigdy nie stawiamy spacji PRZED znakami interpunkcyjnymi", nie każdy to wie. sk*****l 1 Link to comment https://1shot2kill.pl/topic/8196-1-poradnik-dla-redaktora-jak-napisa%C4%87-prawid%C5%82owo-wywiad/#findComment-61740 Share on other sites More sharing options...
Vesio Posted May 31, 2017 Share Posted May 31, 2017 Nie jest złe, ale jakieś krótkie. Mam nadzieje, że będziesz go aktualizował Link to comment https://1shot2kill.pl/topic/8196-1-poradnik-dla-redaktora-jak-napisa%C4%87-prawid%C5%82owo-wywiad/#findComment-61767 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts