Jump to content

McDonalds a walka z koronawirusem?


Recommended Posts

Hej!

 Może większość użytkowników tej sieci może nie wie że aktualnie pracuje w największej firmie w Polsce która zwie się McDonalds. Chciałbym wam trochę opowiedzieć jak to wygląda od środka i podzielić się z wami magicznymi sztuczkami.

 Aktualnie pracuje na stanowisku Asystenta Kierownika. 

 

 Chciałbym wpierw powiedzieć jak wygląda aktualnie praca podczas epidemii w Polsce.

Do pracy chodzimy jak zawsze tak samo, grafikowo. Większość posiada urlopy lub w ogóle nie przychodzi. Restauracja jest otwarta tylko i wyłącznie na linii McDrive. Oczywiście możecie zamawiać przez aplikacje typu ubera czy inne mniejsze apki. Uberowcy przyjeżdzaja po 10 osób i stoją przed Makiem i stukają w szybę przez 10h ( po 21 większość to czarnoskórzy  i nawet ich nie możemy zobaczyć bo się zlewają :D ) 

 Przed rozpoczęciem zmiany Menadżer pracownikom zmierza temperaturę. Zanim rozpocznie ktokolwiek swoją prace musi umyć dokładnie ręce według standardów McDonald's. Następnie może użyć ogólnodostępnego płynu oraz założyć rękawiczki. Ludzie na kuchni nie mają obowiązku posiadać rękawiczek. 

 Na tym chciałbym skończyć aby wkręcić was w temat i na prawdę chciałbym zobaczyć tutaj jakieś pytania od osób które interesuję co i jak to robimy.

 

 

To nie wszystko! może ktoś by chciał jakąś bonifikartę do maczka? 3 zł za bigmaczka a zestawik za dyszke ? :)

Odpowiem na każde męczące pytanie chyba że przerośnie to moje prawa :<

Edited by Omega*
Link to comment
Share on other sites

Zachowanie zasad higieny powinno być arbitralne i bezwzględnie przestrzegane w gastronomii. To dotyczy każdego dnia pracy, nie tylko okresu trwania pandemii.
Przyrządzanie i serwowanie komuś jedzenia to ogromne ryzyko przenoszenia się wszelakich mikro-spraw. Tutaj nie ma mowy o leceniu w kulki z higieną.
Mierzenie temperatury w sytuacji jakiej znajduje się świat, to też element konieczny. Każdy pracownik powinien być kontrolowany, moim zdaniem nawet kilkukrotnie podczas swojej zmiany.
Nie wspomniałeś nic o tym, żeby ktoś nosił maski. Jak wiadomo maseczka jest nie po to, żeby chronić Ciebie przed innymi, ma jednakże chronić innych przed Tobą.
Nie wiadomo, czy jest się nosicielem, dopóki objawy nie dadzą o sobie znać.
Dlatego zapytam, jak to jest respektowane?
Ciekawi mnie też stopień przyłożenia się do czyszczenia całego sprzętu na kuchni i dezynfekcji lokalu po całym dniu pracy.

Link to comment
Share on other sites

Odnośnie maseczek nie wydali nam żadnych informacji.

Czyszczenie sprzętu na kuchni odbywa się co 2 godziny. Wymieniamy szmatki oraz cały sprzęt który używaliśmy przez 2h jest czyszczony.

Po całym dniu wchodzi zmiana nocna i odgórne czyszczenie jest.

 

 

Link to comment
Share on other sites

A mnie tylko zastanawia czemu pracownicy na kuchni robiąc jedzenie nie używają rękawiczek. Już pomijając kwestię epidemii. Od zawsze robią to gołymi rękami; nabierają sałaty, kładą pomidory itp. Rozumiem, że myją ręce, ale dłonie to jedno z największych siedlisk różnych małych "stworzonek"

Link to comment
Share on other sites

1.Co się dzieje z sosem czosnkowym? Niby jest, ale nigdy go ku$#% nie ma. 

2. Jak to jest z tymi napojami z dolewki, jest mieszany z wodą?

3. Czemu jak zamawiam maka i wybieram że nie chcę ketchupu to go dostaje, A jak zaznaczę że chce to go nie dostaje?

4. Zawsze jak zamawiam jakieś picie to połowy brakuje. Odpijacie żeby się nie wylało czy robi to dostawca? 

5. Frytki solicie na oko czy odmierzacie sól na wadze? 

@Omega* jak przypomni mi się coś jeszcze to oznacze, narazie taka mała aktualizacja pytan. Jak zamawiam to jest do wyboru Ale jest napisane "brak" xd

Edited by ~FrEsH~
Link to comment
Share on other sites

Rękawiczki na kuchni odpadają. Pracownicy by musieli je wymieniać dosłownie co 2 minuty, Co do rękawiczek na kuchni to są używane do nakładania mięsa na grila. Gołe ręce dotykają jedynie sera , sałaty , pomidora i innych w żadnym wypadku mięsa. 

Mycie rąk co 30 minut, stoły gdzie robi się kanapki co 15 minut są przecierane specjalnym płynem. Jeżeli pracownik umyje ręce przed pracą na kychni to nie ma możliwości żeby jakaś kanapka wyszła z zarazkami ;d

 

 

Sosu czosnkowego nie ma w ofercie

 

@ ~FrEsH~

 

1. -/-

2. W restauracji mamy specjalny syrop od każdego napoju i jest mieszany z wodą przez specjalną maszyne, ilości z odgórnych firm typu coca cola. Czasami cola smakuje jak woda z lekką dolewką coli. Wszystko przez to że jest bardzo zimna

3. Pracownicy z przyzwyczajenia zawsze wrzucają ketchup więc no, zależy jak sie trafi. przy ogromnym ruchu nie patrzy sie na to czy ma być czy nie tylko jest zawsze wrzucany.

4. Czasami za bardzo poleci gazu i opada cola, pracownicy powinni ją uzupełnić do pełna.

5.  posiadami odopowieni sprzęt. Jeżeli się obróci do góry nogami " solniczke " poda ona odpowiednią ilość soli

Edited by Omega*
Link to comment
Share on other sites

Mega słabo, że nie nosicie rękawiczek wszędzie. Ktoś robi jedzenie, potem dotyka twarzy lub gdzieś się podrapie, a później znowu wsadza ręce do jedzenia? 

Tym bardziej teraz, kiedy panuje koronawirus. 

Link to comment
Share on other sites

11 minut temu, Ewwcia. napisał:

Mega słabo, że nie nosicie rękawiczek wszędzie. Ktoś robi jedzenie, potem dotyka twarzy lub gdzieś się podrapie,

W rękawiczkach, czy bez- zarazki trafią do jedzenia, albo z rękawiczki, albo z palca. To jest bez różnicy w tym przypadku.
Ale brak maseczek w obecnej sytuacji to dla mnie wystarczający powód, żeby to zamknąć na wszystkie spusty. 
Wydychamy i wdychamy parę wodną, w której potencjalnie może być coś złego. Jeżeli chodzi o koronawirusa, to potrafi się on utrzymywać w pomieszczeniu nawet 3 godziny. 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Ewwcia. napisał:

Mega słabo, że nie nosicie rękawiczek wszędzie. Ktoś robi jedzenie, potem dotyka twarzy lub gdzieś się podrapie, a później znowu wsadza ręce do jedzenia? 

Tym bardziej teraz, kiedy panuje koronawirus. 

Osoba na kuchni nie ma prawa dotknąc twarzy lub się po niej podrapać. Jeżeli zrobi to od razu musi przeprowadzić mycie rąk. 

 

 

Dziękuje za zainteresowanie i oczekuje na dalsze pytania nie tylko podczas tej epidemii :)

Link to comment
Share on other sites

1. Jak wygląda kwestia zarobków? Muszę mieć plan C, w razie gdy matura się odbędzie i nie zdam.

2. Masz jakieś dziwne albo zabawne historie związane z klientami?

3. Czego najbardziej nie lubisz w swojej pracy?

4. Jesz w Mac`u czy nie? :D

5. Dlaczego w łazienkach macie taki śmieszny grafik z podpisami, których nigdy nie ma na czas? XD

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

1. Miałeś kiedyś jakieś nieprzyjemności z racji, że pracujesz w maku? chodzi o jakieś wyśmiewanie albo chamskie żarciki?

2. Jesteś spragniony, możesz sobie iść i nalać coli? jest jakiś limit?

3. Zdarzyło się kiedyś na Twojej zmianie, że musieliście wzywać policję, bo ktoś pijany się awanturował? 

4. Kiedy planujesz zmienić pracę?

5. Podchodzi bezdomny i prosi o resztki jedzenia albo kubek napoju? Mieliście taką sytuację? Co wtedy?

 

 

Link to comment
Share on other sites

14 godzin temu, 0la napisał:

1. Jak wygląda kwestia zarobków? Muszę mieć plan C, w razie gdy matura się odbędzie i nie zdam.

2. Masz jakieś dziwne albo zabawne historie związane z klientami?

3. Czego najbardziej nie lubisz w swojej pracy?

4. Jesz w Mac`u czy nie? :D

5. Dlaczego w łazienkach macie taki śmieszny grafik z podpisami, których nigdy nie ma na czas? XD

Pozdrawiam

1. Dla zwykłego pracownika jest to 14,50. Instuktor zarabia 16,70 brutto. Menadżer w okolicach 21 brutto a reszty ujawnić niestety nie mogę lecz jest to duża $

2. Codziennie jest coś! Dzisiaj przykładowo gościu podjechał pod drive i powiedział ze nie chce nic i odjechał??? XD

3. Ludzi których zatrudniamy

4. Codzienna dieta w McD

5. U nas nie ma ;)

 

 

 

13 godzin temu, Keny napisał:

1. Miałeś kiedyś jakieś nieprzyjemności z racji, że pracujesz w maku? chodzi o jakieś wyśmiewanie albo chamskie żarciki?

2. Jesteś spragniony, możesz sobie iść i nalać coli? jest jakiś limit?

3. Zdarzyło się kiedyś na Twojej zmianie, że musieliście wzywać policję, bo ktoś pijany się awanturował? 

4. Kiedy planujesz zmienić pracę?

5. Podchodzi bezdomny i prosi o resztki jedzenia albo kubek napoju? Mieliście taką sytuację? Co wtedy?

 

 

1. Jak by był pracownikiem a nie prawie kierownikiem to pewnie bym coś usłyszał. Tak to nic

2. Napoje zimne typu cola sptie , ice team wszyscy mają za darmo i do oporu 

3. Bardziej wzywamy ochronę. Była ostatnio sytuacja że bezdomny o 24 wbił do maca z papierosem ( napity w 3 du*y ). Postanowiłem go wyprosić lecz go tak zachwiało że przez całą restauracje przeleciał i uderzył w szybe :D

4. Nie planuje aktualnie zmieniać poniewaz mam dobrą posadę do teog umowe o prace i dobre $

5. Bezdomnych w okolicy McD staramy się odganiać lub wzywać policje. Zależy na kogo trafi, ja bym wodę podał ale na pewno nie jedzenie.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site you agree to Privacy Policy.