Administrator 1s2k.pl Posted January 15, 2020 Administrator Report Share Posted January 15, 2020 Na rynku smartfonów pozostał chyba tylko jeden duży gracz, który nie pokazał jeszcze oficjalnie żadnego składanego smartfona. Tym producentem jest Xiaomi i co prawda jakiś czas temu pojawiły się w Sieci małe teasery takiego urządzenia, ale nic poza tym. Jest to o tyle zaskakujące, że Xiami pod wieloma względami przecierało szlak właśnie w kontekście ekranów. Xiaomi Mi Mix był chyba jednym z pierwszych praktycznie bezramkowych telefonów. To właśnie w tę stronę może pójść Xiaomi, przesuwając dalej granice ekranu, zachowując jednak dotychczasową formę smartfonów i nie eksperymentując z elastycznymi, składanymi ekranami. Prototyp Mi Mix Alpha został zaprezentowany już jakiś czas temu, ale do tej pory ten smartfon nie doczekał się swojej premiery. Jest on wyjątkowy, bo tak właściwie w całości pokrywa go ekran, który zawija się wokół krawędzi i kończy na wąskim pasku z tyłu urządzenia, gdzie umieszczono moduły aparatu. Ten telefon to po prostu sam ekran! Ta koncepcja może być podstawą do całej serii urządzeń i najnowsze patenty Xiaomi sugerują inne realizacje tej idei. Patent odkryty przez redakcję LetsGoDigital opisuje dwa modele. Pierwszy z nich, Model A, podobny jest do Mix Alpha z tą różnicą, że tutaj moduły aparatu zostały przesunięte do samej krawędzi, a ekran zawija się tylko z jednej strony. Przywodzi mi na myśl skojarzenia z telefonem, który zapoczątkował modę na zaginane na krawędziach ekrany - Samsung Galaxy Note Edge. Model B natomiast zawija się na górnej krawędzi, a moduł aparatów umieszczono we wcięciu. Z mojego punktu widzenia dużo praktyczniejszym rozwiązaniem jest Model B, który pozwoli zachować fizyczne klawisze głośności i zasilania. Kiedy, jak, gdzie i za ile? To są wszystko pytania bez odpowiedzi, ale trzeba przyznać, że Xiaomi wykonuje śmiały ruch, póki co nie przyłączając się do tego składanego wyścigu zbrojeń. Przeczytaj cały wpis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts