Jump to content

Recommended Posts

Siemka, otóż od jakiegoś czasu mam problem. Komputer podczas gry nagle zaczyna bardzo głośno pracować, jakby wszystkie wiatraki (a trochę ich jest) nie nadążały, nie wiem jak to lepiej opisać. Do tego gaśnie ekran monitora i nie pomaga nic innego jak reset przyciskiem zasilania.

Dzieje mi się tak tylko kiedy gram w Euro Truck Symulator 2 (najczęściej) i czasem przy The Sims 4. Nie są to wymagające gry, bo potrafiłam smigać w GTA V na najwyższych ustawieniach cały dzień i nic się nie działo.

Więc moje pytanie brzmi co może być przyczyną?

Dane Techniczne:

Producent MSI

CPU Intel Core i7-8700  @ 3.20 GHz 3.19 GHz

Pamięć RAM 2x 8 GB DDR4

GPU GTX 1060 6GT OCV1, DDR5 6GB

SSD 120GB

HDD 1TB

Windows 10 64bit

https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/komputer-stacjonarny-msi-infinite-a-8rc-429eu-i7-8700-8gb-1tb-128gb-ssd-gtx1060-win10h

Dokładnie taki, tam więcej danych pisze (tylko mam dodatkowy RAM 8gb)

Sterowniki aktualizowane na bieżąco, komputer nie jest zakurzony, nie jest przegrzany.

Nie dzieje się to często, ale jednak nie chciałabym aby któregoś dnia w ogóle się nie włączył, przynajmniej przez te 5 lat xD HELP :<

2019-11-06.thumb.png.5bcef9ae2dbd704e664329fd4f0394a8.png

Tu jeszcze z MSI center dane

2088920628_2019-11-06(1).thumb.png.fca4ff5cbb56518b99ee28c99b336e49.png

Boże.. nacisnęłam ten przycisk chłodzenie i komputer znów chodzi tak głosno, może to coś z chłodzeniem :c Po około 2 minutach ucichł czyli skończyło się chłodzenie, tylko czemu w tych grach tak robi i gaśnie ekran ;<

719908548_2019-11-06(2).thumb.png.8a43f89242d0e40539eafa88a3704df2.png

7 minut temu, 19ZKS[E]68 napisał:

Kiedy czyściłaś komputer? 

chodzi mi o środek 

Co miesiąc czyszczę sprezonym powietrzem. Filtr na spodzie obudowy też czyszczę. 

Generalnie wnioskuje po tym co przeczytałem że możesz mieć coś z układem chłodzenia bo wentylatory prawdopodobnie pracują na wyższych obrotach i może poprostu czas zmienić chłodzenie na bardziej wydajne

Godzinę temu, 19ZKS[E]68 napisał:

Generalnie wnioskuje po tym co przeczytałem że możesz mieć coś z układem chłodzenia bo wentylatory prawdopodobnie pracują na wyższych obrotach i może poprostu czas zmienić chłodzenie na bardziej wydajne

Nie pracują cały czas tylko przy tych grach raz na jakiś czas. To jest nowy komputer więc nic zepsute nie jest. Może w tych ustawieniach MSI coś pozmieniać muszę, ale nie ogarniam tego. 

23 godziny temu, Thomas napisał:

Potrzebował bym temperatur z podczas grania lub zrób test wydajności procka jak i karty graficznej i daj sc.

Pierwszy screen to podczas grania w cs, drugi screen po około półgodzinnym pracowaniu GTA V.

2019-11-07.thumb.png.2a164c89649e00cf695531ea59874c6a.png

2137748545_2019-11-07(1).thumb.png.e3f29a28e6ea859b0a216b64e9d1f25b.png

A test karty graficznej jak zrobić? Dobra mam.

GPU.gif.cfc6aeb64a0bc3710c62547f8a669653.gif

A z CPU jeszcze mam raport

CPU.txt

@ Natalia. mam podobnie, u mnie słychać resztę gry czasami, albo muzykę jak leci, problemem jest karta graficzna, po włożeniu innej problem u mnie znikł.

Mój gtx 960 robi zwarcie podczas nagłego obciążenia, (benchmarki, wiedzminy) nic nie wyrzuca.

U Ciebie obstawiam uszkodzenie sekcji zasilania na karcie

Jeśli masz gwarancję to działaj z tym.

Edited by Nomak
32 minuty temu, Nomak napisał:

@ Natalia. mam podobnie, u mnie słychać resztę gry czasami, albo muzykę jak leci, problemem jest karta graficzna, po włożeniu innej problem u mnie znikł.

Mój gtx 960 robi zwarcie podczas nagłego obciążenia, (benchmarki, wiedzminy) nic nie wyrzuca.

U Ciebie obstawiam uszkodzenie sekcji zasilania na karcie

Jeśli masz gwarancję to działaj z tym. Teraz testuje sims 4, bo raz przy tej grze mi też wywaliło.

Tak tylko teraz przy innych grach się tak nie dzieje. A gram np. w GTA 5 parę godzin gdzie zużycie karty jest bardzo duże i nic się nie dzieje. Tylko przy tym euro truck mi tak robiło, może źle grafikę miałam ustawioną w tej grze, nie mam pojęcia. Sprawdzałam kartę i spiecia nie robi, zasilacz też nie, napięcie w całym komputerze prawidłowe. 

Na chwilę obecną wszystko ok. Przeinstalowałam grę na dysk ssd, zmniejszyłam trochę ustawienia gry oraz odpalam za każdym razem chłodzenie. Jeśli znów mi się nagle wyłączy lub zresetuje, to oddam go po prostu do naprawy. Dzięki za pomoc. Można zamknąć.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...