Jump to content

Recommended Posts

W dzisiejszych wypocinach dowiecie się, że nie trzeba wcale diabła, by stworzyć chaos na ziemi. Wystarczy tylko interwencja człowieka. Możemy z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że mamy ,,piekło" na ziemi. W piekle byle wypadek może szybko zamienić się w tragedię. Tak jak teraz lub w 1986 roku podczas wybuchu jednego z reaktorów elektrowni jądrowej w  Czarnobylu. 

Poveglia- poczekalnia śmierci

Poveglia jest wyspą położoną pomiędzy Wenecją a Lido w północnych Włoszech. Wyspa nazywana jest inaczej wyspą śmierci, ponieważ wykorzystywano ją jako umieralnie. Ludzie z objawami dżumy byli transportowali tam siłą, pozbawieni jakiejkolwiek opieki i pożywienia umierali wśród innych zwłok wywiezionych tam wcześniej nieszczęśników. Na wyspę wywożono nie tylko chorych, ale również tych dla których nie było już miejsca na cmentarzach. Wenecjanie podczas epidemii dżumy tworzyli tam groby, do których zrzucali gnijące ciała, a  w pobliżu wyspy słyszano przeraźliwe jęki i krzyki konających tam osób. W XX wieku wyspa była wykorzystywana jako stacja kwarantannowa, ale w 1922 roku istniejące budynki przekształcono w szpital psychiatryczny. Szpital został zamknięty w 1968 roku, ponieważ krótko po jego otwarciu wyszło na jaw, że w jednej z dzwonnic były przeprowadzane  brutalne  eksperymenty  i tortury na chorych. Lekarz odpowiedzialny za te zbrodnie, wkrótce sam popadł w obłęd. Twierdził, że widuje duchy ofiar dżumy i swoich pacjentów. Nie poradził sobie ze swoimi widziadłami, doktor popełnił samobójstwo wyskakując przez okno dzwonnicy.  

źr: wyspa poveglia

Kaplica Czaszek

Kaplica czaszek w Kutnej Horze (Czechy) jest dużą atrakcją dla zwiedzających turystów. Na każdym kroku otaczają nas ozdoby z kości, miednic i innych ludzkich szczątek epidemii dżumy  z połowy XIV wieku oraz wojny trzydziestoletniej w  XVII wieku. Czaszki i kości zmarłych posłużyły jako wystrój obiektu, żyrandoli, kapliczek i ołtarzy. Kościół cmentarny Wszystkich Świętych nie pełni funkcji sakralnych, jest tylko obiektem turystycznym. Słowo ''moremementomori'' w tym miejscu nabiera sensu.
więcej informacji na temat kaplicy czaszek

Las Samobójców - Aokigahara

Na Górze Fuji w Japonii znajduje się Las Aokigahara znany jako las samobójców. Od 1950 roku las stał się ulubionym miejscem tutejszych mieszkańców. Panująca tam cisza oraz spokój przyciąga ludzi, którzy chcą pomyśleć nad swoim życiem, a raczej je skończyć. W roku 1998 samobójstwo popełniły tu 73 osoby. W 2002 roku znaleziono rekordową liczbę ciał – 78. Po tym jak w roku 2003 liczba wzrosła do 100, a w 2004 do 108, miejscowa policja przestała publikować informacje o liczbie ciał. Miała nadzieję, że Aokigahara przestanie być kojarzony z samobójstwami. Na obrzeżach lasu znajdują się liczne znaki zniechęcające do odebrania sobie życia oraz zachęcające do kontaktu z policją: „Proszę skontaktuj się z policją, zanim zdecydujesz się umrzeć” lub „Twoje życie jest cennym darem dla rodziców”. W lesie ginęli nie tylko samobójcy, ale turyści, ponieważ na  jego terenie  nie działają kompasy. Mieszkańcy uważają, że puszcza pochłonęła setki istnień. Samobójstwa popełniane w łęgu przeniknęły do drzew, przez co odczuwa się tam bardzo skrajne emocje, ogromny smutek i brak chęci do życia. 

źr; las samobójców

Po przeczytaniu moich wypocin chcę Was zachęcić, abyście odpowiedzieli na parę moich pytań:

Czym jest piekło?

Czy ono istnieje, czy robimy je sobie sami, tu na ziemi? 

Piekło możemy uznać jako chaos zrodzony przez człowieka na ziemi, ale również krzywdę innych ludzi wobec siebie. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Każdy człowiek potrzebuje do życia duchów piękna. Podążałam za nimi, szukałam ich, tropiłam. Zmierzyłam się z niejednym lękiem, przeszłam przez niejedno piekło. Zaznałam strachu i potwornej samotności. Fałszywych przyjaciół, którzy uspokajają i otumaniają. I ze wszystkiego tego wyrwałam się któregoś dnia - oczarowana, ale i patrząca trzeźwo na świat. Piekło nie ma nic wspólnego z miejscem- piekło wiąże się z ludźmi. Może to ludzie są piekłem. Ludzie, cienie, dobro, zło, niebo, piekło: wszystko to tylko etykietki, nic więcej. Ludzie sami stworzyli te przeciwieństwa: natura ich nie dostrzegała. W naturze nawet życie i śmierć nie były przeciwieństwami - po prostu jedno stawało się przedłużeniem drugiego. Piekło to świadomość naszych błędów bez możliwości naprawy.

"Piekło możemy uznać jako chaos zrodzony przez człowieka na ziemi, ale również krzywdę innych ludzi wobec siebie. 

Ludzie sami robią piekło sobie i innym. Powodują większość tego, co złe na świecie.  

Ciekawy temat poruszyłas z tych wszystkich miejsc słyszałem a nawet oglądałem film Las samobójców, oglądałem również kilka dokumentów na temat Lasu samobójców o reszcie muszę poczytać więcej bo są to ciekawe informacje. 

Idąc dalej myślę, że piekło na ziemi robią tylko i wyłącznie ludzie. Można tutaj wiele wymieniać ale nie ma to sensu, warto na pewno wspomnieć o wojnach które wybuchly przez podziały terytorialne czy po prostu przez chęć władzy. Cierpią niewinni i tak to wygląda. Wszystko co złe zawdzięczamy tylko i wyłącznie człowiekowi. 

Dziwię się, że jest tak małe zainteresowanie tym tematem bo jest na prawdę mocny i można było by tutaj sporo podyskutować. 

[[Template forums/front/topics/postContainer is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

O povegli jakiś czas temu oglądałem film jednego z twórców na YT który zajmuje się tzw. Urbexem. Spędził on tam noc i zwiedzał cały szpital.

Jako że mi się to spodobało to podeślę wam tutaj link może was też zainteresuje. 

Link do Filmu.

Miejsca mają swoją historię co dodaje im uroku, a poznanie ich tajemnic dla wielu osób jest bardzo istotne.

Sam artykuł jak zwykle na wysokim poziomie i nie ma się do czego przyczepić.

Czekam na kolejne artykuły tego typu :) 

A plusik poleciał już dawno.

[[Template forums/front/topics/postContainer is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Słyszałam tylko o Lesie Samobójców z filmów na YouTub`e.

O Kaplicy czaszek i poczekalni śmierci w ogóle nie słyszałam, muszę poczytać na ten temat.

Artykuł sam w sobie ciekawy i dobry! Czekam na następną część! :D

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...