Jump to content

Recommended Posts

Ciasto z majonezem

Składniki:

• 2 jajka
  • 200g majonezu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki 
  • łyżeczka cynamonu 
  • 4 duże łyżki kakao
  • pół szkanki mleka
  • 1 i 1/2 małej łyżeczki sody

Sposób przyrządzenia:

• Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, cukier i mieszamy to łyżką. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mleko, majonez, kakao, cynamon (mieszamy każdy składnik po kolei). Na sam koniec dodajemy sodę i mieszamy wszystko razem z dołu do góry, aby wprowadzić powietrze w ciasto.
  • Tortownicę (ja mam akurat 24 cm) musimy wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 50 min lub w 160 stopniach jak z termoobiegiem również 50 min.
  • Możemy nasze ciasto przełożyć kremem (ja akurat przekładam nutellą). 

Krem:

• Do miseczki przekładamy nutellę i miksujemy chwilę na puszystą masę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do śmietany dodajemy po łyżce nutelli i miksujemy. Krem może być rzadki, ale wystarczy wstawić go do lodówki na jakiś czas i zgęstnieje. 
  • Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem

Nasze ciasto jest już gotowe, teraz wystarczy się rozkoszować jego, jakże cudownym smakiem. Smacznego! :D

916bc2e053b93f53ea456a713547debb.jpg

11 minut temu, Kuba. napisał:

A czy przypadkiem te ciasto nie robi się podobnie jak piernik? :)

Piernik się gotuje, a tutaj pieczemy :)

53 minuty temu, LOLCIA napisał:

kurde pech ze nie lubie majonezu :) ale wyglada smacznie

Ja też nie lubie i szczerze Ci powiem, że w tym cieście nie czuć majonezu. On jest dodawany tylko po to, żeby te ciasto było ,,mokre" :D

1 godzinę temu, Quaitaj napisał:

Wygląda smacznie ale ciasto z majonezem ? :o

Sama się zdziwiłam, ale ciasto jest naprawdę bardzo smaczne, a majonezu nie czuć. :)

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...