Jump to content

Recommended Posts

Dzieci i młodzież do 18... roku życia są, jeśli chodzi o status formalno-prawny, jedną z najbardziej dyskryminowanych grup społecznych. 16-latek.. Jest jeszcze uczniem. Nie zdaje sobie sprawy, że jego poglądy i system wartości zostały mu narzucone. Młodzi ludzie, jak pokazują badania, w większości nie interesują się polityką, nie mają sprecyzowanych poglądów i nie korzystaliby chętnie z takiego prawa bycia. Powinniśmy zatem zmienić nie przepisy, ale sposób, w jaki młodzież jest uczona demokracji. W szkole powinno być miejsce na rozmowy o bieżących sprawach Polski i wydarzeń z świata, przede wszystkim o kwestiach kontrowersyjnych.. Nauczyciel nie powinien być do tego zniechęcany, jak obecnie, a uczony, jak to robić. Uczniowie powinni być jak najczęściej włączani w proces zarządzania szkołą/konsultowanie i podejmowanie decyzji, które ich dotyczą. Jak najczęściej powinni współpracować z osobami innymi od siebie, dochodzić do kompromisów, wypowiadać swoje zdanie i widzieć, że jest ono brane pod uwagę, na poważnie. Dobra edukacja o polityce oraz realna (samorządność) uczniowska mogą zmienić więcej niż górne obniżenie wieku uprawniającego do głosowania. Czyli jestem neutralnie co do tego głosowania 16-latków, bo nie którzy są świadomi, a nie którzy nie..

Nie, bo większość z nich nie ma jeszcze pojęcia jak to wszystko funkcjonuje, niedoświadczeni życiem 16 latkowie wybierali by tak dla swojego widzimisia lub za namową rodziców. Teraz większość młodego społeczeństwa to bardzo niedojrzali ludzie.

W dniu 23.10.2018 o 13:22, SoliderKKK napisał:

Nie, bo większość z nich nie ma jeszcze pojęcia jak to wszystko funkcjonuje, niedoświadczeni życiem 16 latkowie wybierali by tak dla swojego widzimisia lub za namową rodziców. Teraz większość młodego społeczeństwa to bardzo niedojrzali ludzie.

Również jestem na NIE bo większość ja koledzy wyżej nic nie wiedzą, nie mają pojęcia o tym

nie . Wątpię , żeby ktoś w tym wieku interesował się tym tematem.  A tym bardziej takie osoby są pod opieką rodziców i mogą być manipulowani aby głosować na danego kandydata.
 A po 18 roku życia mają większą swobodę decyzji.

Edited by LOLCIA

Patrząc na obecną młodzież myślę, że nie byłby to najlepszy pomysł. W tym wieku generalnie mały odsetek osób zagląda w jakąkolwiek rubrykę dotyczącą polityk więc nie ma zielonego pojęcia jak ważny jest dobrze oddany głos. 

•  LuffyTeil changed the title to Czy 16-latkom powinno się przyznać... - Pytanie dnia 22/10/18
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...