Jump to content
Cherry.

[DESER] Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami.

Recommended Posts

Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami. Proste, szybkie i obłędnie dobre - klasyk.

 

Składniki:
200 g przesianej mąki
80 g masła
1 szt jajek
80 g cukru pudru
1 łyżeczka masła klarowanego
170 ml śmietanki 36 proc.
Bita śmietana
Owoce, np. Truskawka i inne.

 

Przygotowanie:
Mąkę, masło, cukier puder i całe jajko zgniatam na elastyczne kruche ciasto. Owijam je folią aluminiową i odstawiam do lodówki na czas chłodzenia ok. 45 minut. (Dla zniecierpliwionych polecam sposób z zamrażalnikiem, ale uważajcie, żeby ciasto nie zamarzło na kamień) Schłodzone ciasto dzielę na kilka mniejszych kulek. To, czego nie będę w danej chwili używać przechowuję w lodówce. Kawałek ciasta wykładam na folię spożywczą, zawijam i zaczynam wałkować. Dzięki temu ciasto nie przykleja się do wałka. Rozwałkowane ciasto wyjmuję z folii i wycinam foremkami odpowiednie kształty. Foremki powinny być wysmarowane masłem. Wykładam ciasto i ugniatam w każdej foremce. Nakłuwam ciasto w foremkach - dzięki temu nie będzie się podnosiło podczas pieczenia i równomiernie się upiecze. Babeczki piekę przez ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ubijam bitą śmietanę. Dodaję odrobinkę cukru pudru. Wyjmuję ostudzone babeczki z foremek i wykładam na nie bitą śmietanę.

 

Zdjęcie:

XXru2gV.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site you agree to Privacy Policy.