Titania Posted August 12, 2018 Report Share Posted August 12, 2018 Mundurki szkolne miały na celu ujednolicenie ubioru szkolnego oraz pokazać, że wszyscy jesteśmy równi pod względem garderoby. Niektórzy z nas pamiętają lata, gdzie ten uniform obowiązywał w szkołach podstawowych czy gimnazjach. Dziś już mija 12 lat od reformy Giertycha, gdzie powiedział:"Serdecznie zachęcam dyrektorów do wprowadzania jednolitego stroju dla uczniów. Mundurki szkolne nie tylko zwiększą bezpieczeństwo w szkołach i wprowadzą ład w ubiorze, ale jestem pewien, że staną się piękną tradycją i dumą każdego ucznia." Według znowelizowanej ustawy o systemie oświaty z 11 kwietnia 2007 jednolity strój miał obowiązywać w szkołach podstawowych i gimnazjach. W szkołach ponadgimnazjalnych o wprowadzeniu mundurków decydował dyrektor. Nowelizacja ustawy z 2008 roku o systemie oświaty zniosła obowiązkowe mundurki i pozostawiła swobodę decyzji w tej sprawie szkolnej społeczności. 1. Czy miałeś okazję nosić mundurek szkolny, w latach, kiedy był obowiązkowy?2. Co sądzisz o noszeniu mundurków?3. Czy uważasz, że jednolity uniform przyczynia się to jedności wśród uczniów?4. Jak sądzisz, czy japońskie mundurki są bardziej dziewczęce niż większość standardowych ubiorów uczennic? 5. Czy uważasz, że wyróżnianie się z tłumu poprzez odmienny ubiór odzwierciedlający Twój charakter jest ważniejsze, niż wszystkie inne panujące zasady w szkołach? Źródła: 1 Conte , Gronoss and Kaxoli 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gronoss Posted August 13, 2018 Report Share Posted August 13, 2018 1. Miałem okazję "nosić" mundurek szkolny byłem wtedy w gimnazjum. 2. W chwili obecnej nie mam zdania na ten temat, opowiem jak to wyglądało u mnie w gimnazjum. Mundurki u mnie nie były bardzo wymagające jedynie musieliśmy mieć granatową górę (koszulka/bluza) z przyszytym logiem szkoły na piersi. Za brak mundurku jedyna karą jaka dostawaliśmy był -1 pkt, punkty zbieraliśmy żeby wychowawcą było łatwiej wystawić nam ocenę z zachowania na koniec semestru lub roku. Mieliśmy świetny plan jak ominąć przymus noszenia mundurków a wyglądał on tak, ze za plastikowe korki dostawaliśmy punkty dodatnie od 20 do 50. Zbieraliśmy korki cały tydzień tylko po to żeby w poniedziałek zebrać się z kumplami i podzielić je po równo dla każdego, w taki sposób mieliśmy +20 pkt co dawało nam 20 dni chodzenia jak nam się podoba. Kiedy przyszedł ktoś w granatowej bluzie lub koszulce do szkoły żeby nie tracić punktu braliśmy szpilkę z pierwszej spotkanej tablicy i przypinaliśmy logo unikając kary. 3. Nie, jedynie do czego się przyczynia to do masy klonów na korytarzu podczas przerwy 4. Szkoda, ze nie wprowadzili tego w Polsce 5. Wydaje mi się, ze w dzisiejszych czasach podarte ubrania to norma i ktoś musiałby się bardzo postarać żeby wyróżnić się z tłumu ubiorem, nie wiem czy w szkołach są jakieś wymagania odnośnie ubioru ucznia. Taki mały bonusik od Gronosska. Jak byłem w podstawówce chłopaki z gimnazjum zrobili reklamę szkoły! Kiedy pierwszy raz to zobaczyłem wiedziałem, ze chce uczęszczać do tego gimnazjum Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaxoli Posted August 13, 2018 Report Share Posted August 13, 2018 1. Nie miałam okazji. 2. Nie nosiłam i nie mam jak się wypowiedzieć na ten temat, ale myślę że połowie osób to się nie podobało, bo każdy chciał się ubierać normalnie , a był obowiązek ubierania mundurków i musieli go nosić przez cały dzień. 3. Zdecydowanie nie. 4. Moim zdaniem bardziej dziewczęce. Podobają mi się takie mundurki i szkoda że tego u nas nie było. 5. Uważam że ubraniem nie da się aż tak bardzo wyróżnić z tłumu. Zasady na temat ubioru panują w szkołach gimnazjalnych. "Obowiązek noszenia schludnego, estetycznego i nie prowokującego stroju do szkoły." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conte Posted August 15, 2018 Report Share Posted August 15, 2018 1. Niestety miałem okazje, ale w formie kamizelki. 2. Jest to moim zdaniem bez sensu. Każdy powinien mieć możliwość ubierania się tak, jak chce. 3. Raczej nie. 4. No pewnie że tak. W dodatku prezentują się bardzo ładnie 5. Owszem. Mundurki tak czy inaczej nie zwiększą w żaden sposób równości wśród uczniów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liryczna Posted August 17, 2018 Report Share Posted August 17, 2018 Dawno temu w mojej szkole były wprowadzone mundurki, w ogóle sie nie przyjęły. po 2 tygoniach to znieśli, bo i tak nikt nie nosił. Dla mnie również to bez sensu. Nie wyobrażam sobie uczennic w Polsce w takich strojach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts