Jump to content

Mundurki szkolne - za i przeciw

Titania
 Share

Recommended Posts

Mundurki szkolne miały na celu ujednolicenie ubioru szkolnego oraz pokazać, że wszyscy jesteśmy równi pod względem garderoby. 
Niektórzy z nas pamiętają lata, gdzie ten uniform obowiązywał w szkołach podstawowych czy gimnazjach. 

Dziś już mija 12 lat od reformy Giertycha, gdzie powiedział:
"Serdecznie zachęcam dyrektorów do wprowadzania jednolitego stroju dla uczniów. Mundurki szkolne nie tylko zwiększą bezpieczeństwo w szkołach i wprowadzą ład w ubiorze, ale jestem pewien, że staną się piękną tradycją i dumą każdego ucznia."

Według znowelizowanej ustawy o systemie oświaty z 11 kwietnia 2007 jednolity strój miał obowiązywać w szkołach podstawowych i gimnazjach. W szkołach ponadgimnazjalnych o wprowadzeniu mundurków decydował dyrektor.
Nowelizacja ustawy z 2008 roku o systemie oświaty zniosła obowiązkowe mundurki i pozostawiła swobodę decyzji w tej sprawie szkolnej społeczności.

1.    Czy miałeś okazję nosić mundurek szkolny, w latach, kiedy był obowiązkowy?
2.    Co sądzisz o noszeniu mundurków?
3.    Czy uważasz, że jednolity uniform przyczynia się to jedności wśród uczniów?
4.    Jak sądzisz, czy japońskie mundurki są bardziej dziewczęce niż większość standardowych ubiorów uczennic?

Doros%C5%82ych-Sexy-japo%C5%84ski-mundur

5. Czy uważasz, że wyróżnianie się z tłumu poprzez odmienny ubiór odzwierciedlający Twój charakter jest ważniejsze, niż wszystkie inne panujące zasady w szkołach?

Źródła: 1

1. Miałem okazję "nosić" mundurek szkolny byłem wtedy w gimnazjum.

2. W chwili obecnej nie mam zdania na ten temat, opowiem jak to wyglądało u mnie w gimnazjum.

Mundurki u mnie nie były bardzo wymagające jedynie musieliśmy mieć granatową górę (koszulka/bluza) z przyszytym logiem szkoły na piersi. Za brak mundurku jedyna karą jaka dostawaliśmy był -1 pkt, punkty zbieraliśmy żeby wychowawcą było łatwiej wystawić nam ocenę z zachowania na koniec semestru lub roku. Mieliśmy świetny plan jak ominąć przymus noszenia mundurków a wyglądał on tak, ze za plastikowe korki dostawaliśmy punkty dodatnie od 20 do 50. Zbieraliśmy korki cały tydzień tylko po to żeby w poniedziałek zebrać się z kumplami i podzielić je po równo dla każdego, w taki sposób mieliśmy +20 pkt co dawało nam 20 dni chodzenia jak nam się podoba. Kiedy przyszedł ktoś w granatowej bluzie lub koszulce do szkoły żeby nie tracić punktu braliśmy szpilkę z pierwszej spotkanej tablicy i przypinaliśmy logo unikając kary.

3. Nie, jedynie do czego się przyczynia to do masy klonów na korytarzu podczas przerwy :D

4. Szkoda, ze nie wprowadzili tego w Polsce :)

5. Wydaje mi się, ze w dzisiejszych czasach podarte ubrania to norma i ktoś musiałby się bardzo postarać żeby wyróżnić się z tłumu ubiorem, nie wiem czy w szkołach są jakieś wymagania odnośnie ubioru ucznia.

Taki mały bonusik od Gronosska.

Jak byłem w podstawówce chłopaki z gimnazjum zrobili reklamę szkoły! Kiedy pierwszy raz to zobaczyłem wiedziałem, ze chce uczęszczać do tego gimnazjum :)

1. Nie miałam okazji.

2. Nie nosiłam i nie mam jak się wypowiedzieć na ten temat, ale myślę że połowie osób to się nie podobało, bo każdy chciał się ubierać normalnie , a był obowiązek ubierania mundurków i musieli go nosić przez cały dzień. 

3. Zdecydowanie nie.

4. Moim zdaniem bardziej dziewczęce. 

Podobają mi się takie mundurki i szkoda że tego u nas nie było. 

5. Uważam że ubraniem nie da się aż tak bardzo wyróżnić z tłumu. 

Zasady na temat ubioru panują w szkołach gimnazjalnych. 

"Obowiązek noszenia schludnego, estetycznego i nie prowokującego stroju do szkoły."

1. Niestety miałem okazje, ale w formie kamizelki.

2. Jest to moim zdaniem bez sensu. Każdy powinien mieć możliwość ubierania się tak, jak chce.

3. Raczej nie.

4. No pewnie że tak. W dodatku prezentują się bardzo ładnie :P

5. Owszem. Mundurki tak czy inaczej nie zwiększą w żaden sposób równości wśród uczniów.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site you agree to Privacy Policy.