raynie Posted August 4, 2018 Report Share Posted August 4, 2018 Łukasz Piszczek zrezygnował z gry dla reprezentacji Polski. O swojej decyzji poinformował na Instagramie. "W życiu czasami trzeba podejmować ciężkie, ale racjonalne decyzje. Po długich przemyśleniach ja taką podjąłem. Moja przygoda z reprezentacją dobiegła końca". Piszczek ma 33 lata. Piszczek rozpoczynał swoją karierę jako zawodnik ofensywny, napastnik. W wieku juniorskim występował w miejscowej drużynie LKS Goczałkowice-Zdrój (1992–2001), gdzie trenerem był jego ojciec, Kazimierz, a następnie, w latach 2001–2004, w Gwarku Zabrze, gdzie jako zawodnik wyróżniający się, bił wiele rekordów strzeleckich na poziomie juniorskim. Był filarem drużyny, która w 2003, pod wodzą trenera Janusza Kowalskiego, zdobyła mistrzostwo Polski juniorów. W seniorskiej reprezentacji Polski zadebiutował w 2007 roku. Powołał go holenderski selekcjoner Leo Beenhakker. Rok później znalazł się w ostatniej chwili w kadrze biało-czerwonych na mistrzostwa Europy w Austrii i Szwajcarii i wystąpił w pierwszym meczu z Niemcami (0:2) - wszedł na boisko w drugiej połowie. Z czasem stał się podstawowym prawym obrońcą reprezentacji, a także BVB, w której występuje od 2010 roku. Przez kilka lat tworzył "polskie trio" w Dortmundzie wraz z Jakubem Błaszczykowskim i Robertem Lewandowskim. Piszczek wystąpił również na Euro 2012 w Polsce i na Ukrainie i cztery lata później we Francji, gdzie biało-czerwoni dotarli do ćwierćfinału. Na tegorocznym mundialu w Rosji wziął udział w dwóch spotkaniach, a podopieczni Adama Nawałki odpadli w fazie grupowej. W Biało-Czerwonych barwach zagrał na czterech wielkich turniejach. Tym ostatnim były tegoroczne mistrzostwa świata. Jeszcze przed wyjazdem do Rosji zapowiadał, że będzie to jego ostatni turniej. Teraz podjął decyzję, że z kadrą kończy definitywnie. "W życiu czasami trzeba podejmować ciężkie, ale racjonalne decyzje. Po długich przemyśleniach ja taką podjąłem. Moja przygoda z reprezentacją dobiegła końca. 11 lat zawsze z dumą reprezentowałem Polskę w seniorskiej reprezentacji". "Życzę sukcesów" Zawodnik podziękował też pozostałym osobom, z którymi współpracował przez te lata. Życzył też powodzenia nowemu selekcjonerowi. "Trenerowi Jerzemu Brzęczkowi i naszej reprezentacji życzę przede wszystkim dużo sukcesów" - zakończył. Przed imprezą w Rosji 33-letni dziś zawodnik zagrał dla Polski w trzech turniejach mistrzostw Europy - w 2008, 2012 i 2016 roku. Brzęczek miał nadzieję, że będzie mógł z niego skorzystać w eliminacjach do kolejnego Euro. - Liczę na jego doświadczenie. On zdaje sobie sprawę, że te ostatnie mistrzostwa nie tylko w jego wykonaniu były słabe. To ambitny człowiek. Jeżeli będzie zdrowy i będzie chciał dalej grać reprezentacji, to jednocześnie będzie mógł pomóc młodym, których chcemy wprowadzać do kadry - mówił po lipcowej nominacji nowy selekcjoner. Źródła: 1, 2, 3, 4, 5. 0la , Bush!do , Titania and 3 others 1 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bush!do Posted August 4, 2018 Report Share Posted August 4, 2018 Wielka szkoda, ale trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść. Szacunek za wszystkie lata gry na wysokim poziomie dla naszej reprezentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conte Posted August 7, 2018 Report Share Posted August 7, 2018 Jeden z lepszych Polskich obrońców. Szkoda że tak wcześnie zrezygnował, ale jeśli tego właśnie potrzebował, to należy uszanować jego decyzję Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZłotaOwca Posted August 7, 2018 Report Share Posted August 7, 2018 Interesujące Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts