BlantomaN! Posted June 22, 2018 Report Share Posted June 22, 2018 Kiedy najlepiej zacząć trening zaawansowany?: Trening cech zaawansowanych należy rozpocząć na 9 do 13 tygodni przed najważniejszymi zawodami. Nie warto zbyt szybko przygotowywać szczytu formy, bo ten potrwa maksymalnie dwa tygodnie i później konieczna będzie przerwa by zbudować kolejne maksimum. Oczywiście plan treningowy z dwoma szczytami formy ma swoje zalety. Więcej na ten temat można przeczytać w artykule pt: „Trening optymalny”. Przerwa jest konieczna, gdyż jedynie doświadczeni kolarze, mający za sobą wiele lat regularnych, całorocznych treningów odczują korzyść z kontynuowania treningów zaawansowanych nawet przez okres kilku miesięcy. Czas jaki zamierzamy poświęcić na trening zaawansowany powinien zależeć głownie od posiadanego doświadczenia w kolarstwie. Mając za sobą kilka lat rozbudowy bazy, na treningi zaawansowane można z roku na rok przeznaczać coraz więcej czasu. Należy również uwzględnić czas jaki został poświęcony na trening w przygotowaniu do danego sezonu. Pełny program rozbudowy bazy trwa od 12 tygodni dla kolarzy zaawansowanych, do 16 dla początkujących. Jeżeli mamy za sobą krótszy trening bazy, czas na treningi zaawansowane również powinien zostać skrócony, lub nawet pominięty. Jeżeli mamy tylko kilka tygodni na przygotowanie formy, więcej korzyści uzyskamy z treningu bazy niż treningów zaawansowanych, gdyż to właśnie baza jest najczęściej czynnikiem limitującym formę kolarzy. Jak trenować? Treningi zaawansowane powinny w jak największym stopniu przypominać wydarzenia w jakich zamierzamy uczestniczyć. Wyróżnia się trzy aspekty treningów zaawansowanych: wytrzymałość siłową, wytrzymałość beztlenową i moc eksplozywną. Wytrzymałość siłowa określa, w jakim stopniu kolarz jest w tanie kontynuować wysiłek ze zwiększonym obciążeniem. W praktyce przekształca się ona na zdolność do utrzymywania szybszego tempa w czasie podjazdów, wyniki w czasówkach, oraz umiejętność utrzymywana szybkiego tempa w czasie jazdy pod wiatr. Wytrzymałość siłowa jest limitowana przez siłę, zdobywaną na siłowni, oraz wytrzymałość, trenowaną w strefie tętna (patrz artykuły „Złapać oddech”, „Progi, poziomy i moc” i inne). Mam nadzieję ze pomogłem Ps.To moja praca która pisałem 4 lata temu jak szedłem na trenera Personalnego jeśli chcesz rozpiskę pisz nie krępuj się rozpiszę ci za darmo Conte 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conte Posted June 22, 2018 Report Share Posted June 22, 2018 Na sam początek artykułu powinieneś napisać, że będzie on o kolarstwie bo "Zaawansowany Trening" może się tyczyć wielu różnych sportów, a to że piszesz o kolarstwie, pojawia się tak nagle dopiero po kilku zdaniach. Sama treść jest w porządku, jednak brakuje mi tu najzwyczajniejszego wyjustowania tekstu. Jakiś nagłówek, może kolory. Obecnie wygląda całość nie zachęcająco. Nawet jakaś grafika kolarza na start i było by o wiele lepiej. Nie opisałeś również "wytrzymałość beztlenową i moc eksplozywną". Skończyłeś artykuł tak nagle, bez żadnych wniosków, a ja chętnie bym czegoś jeszcze się dowiedział. Mogłeś np. napisać na starcie, czy się charakteryzuje kolarstwo, albo ile trzeba ćwiczyć i jak to wygląda, by wejść na poziom profesjonalny. Plus za chęci, ale jeśli chcesz robić dobre artykuły, to jeszcze jest trochę pracy przed Tobą BlantomaN! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts