Jump to content

Czy w momencie wybuchu wojny, wyjechałbyś z Polski?

Titania
 Share

Recommended Posts

Każdego z nas, czasami nawiedza myśl o tym, co by było, gdyby wybuchła wojna i co by się wtedy stało, jaką podjąłby decyzję, co by zrobił. A Ty zastanawiałeś się kiedyś nad tym?

1. Czy walczyłbyś za Ojczyznę, gdyby wybuchła wojna? Dlaczego?

2. Jeśli tak, czy taka sama decyzja byłaby podtrzymana przez Ciebie w momencie starcia z wrogiem i koniecznością zabijania?

3. Gdybyś miał żonę/męża, która musiałaby obowiązkowo bronić kraju, a Ty miałabyś wolność wyboru mając przy tym syna/córkę, jaka byłaby wtedy Twoja decyzja?

4. Czy będąc ojcem/matką i mając dziecko w wieku 15-30 lat posłałbyś je również na wojnę?

5. Czy uważasz, że Polska ma w sobie ducha walki?

sw_8.jpg

Edited by Titania

Guest don Erwin ҳ̸Ҳ̸ҳ

Tak naprawdę nie wiemy jak zareagujemy w chwili konfliktu, czy damy radę i czy psychika nas nie zniszczy. 

1. Czy walczyłbyś za ojczyznę, gdyby wybuchła wojna? Dlaczego?

Myślę, że tak. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta- od zawsze byłem patriotą, więc kraj raczej ciężko byłoby mi opuścić. Inaczej jest odpowiadać na to pytanie dziś, a inaczej gdyby taka sytuacja miała miejsce.

2. Jeśli tak, czy taka sama decyzja byłaby podtrzymana przez Ciebie w momencie starcia z wrogiem i koniecznością zabijania?

Tak. Śmierć Wrogom Ojczyzny. 

3. Gdybyś miał żonę/męża, która musiałaby obowiązkowo bronić kraju, a Ty miałabyś wolność wyboru mając przy tym syna/córkę, jaka byłaby wtedy Twoja decyzja?

Na to pytanie nie odpowiem. 

4. Czy będąc ojcem/matką i mając dziecko w wieku 15-30 lat posłałbyś je również na wojnę?

Nigdy ;)

5. Czy uważasz, że Polska ma w sobie ducha walki?

Odpowiedz mi czy kiedykolwiek nigdy nie miała? Polska Chrystusem- waleczna, cierpiąca szczególnie w I jak i w II Wojnie Światowej. Polskie Państwo Podziemne to jeden z idealnych przykładów na to pytanie. Myślę, że i dziś byłoby tak samo. 

TAK walczył bym i bym potrzymał tą decyzje - Jestem Patriotą i ciężko było opuścić kraj. Zginąłbym za ciebie, Polsko. Oddałbym życie za swoich rodziców, za żonę, za dzieci, i za ciebie Polsko. Czy jest mi z tego powodu przykro, że zginąłbym, za ciebie? Mi nie, jak bym wiedział że moja śmierć nie poszła na marne, mojemu ojcu i dziadkowi uroniły by się łzy, gdyby to usłyszeli. Oni byli gotowi o mnie walczyć, ja również jestem gotowy by walczyć o moją rodzinę. W ich obronie stanę jak nikt...

Myślę że na wszystkie pytanie zawarte w tym odpowiedziałem moimi słowami.

Edited by RIP V1rʊs™ [*]

34 minuty temu, Titania napisał:

Czy walczyłbyś za ojczyznę, gdyby wybuchła wojna? Dlaczego?

Tak. Ponieważ jestem patriotą i traktuję swoją Ojczyznę jak dom. 

Jeśli tak, czy taka sama decyzja byłaby podtrzymana przez Ciebie w momencie starcia z wrogiem i koniecznością zabijania?

Bez zwątpienia. Kierując się piękną historią Polski, gdyby zaszła konieczność do walki o przyszłość, bez zastanowienia napisałbym jeszcze piękniejszą historię.

Gdybyś miał żonę/męża, która musiałaby obowiązkowo bronić kraju, a Ty miałabyś wolność wyboru mając przy tym syna/córkę, jaka byłaby wtedy Twoja decyzja?

Nie miałoby to znaczenia, ponieważ jeśli każdy bałby się pojechać na pole bitwy patrząc na to, że może zginąć i zostawić rodzinę, to teoretycznie przybił by piątkę wrogowi pozwalając niszczyć to co nasze. Gdybym zginął na wojnie, to miałbym świadomość, że moja żona i dziecko/dzieci byli by dumni, że chociaż próbowałem zawalczyć o lepsze jutro.

Czy będąc ojcem/matką i mając dziecko w wieku 15-30 lat posłałbyś je również na wojnę?

Myślę, że nie wpływałbym na decyzje. Strach by był, na pewno ale jakkolwiek by się to skończyło byłbym dumnym Ojcem.

Czy uważasz, że Polska ma w sobie ducha walki?

Kraj, który napisał najpiękniejszą historię? Oczywiście, że tak. Myślę, że jest dużo rodaków, którzy przelewali by krew za Ojczyznę. Jednak smutne jest to, że to nie wygląda jak kiedyś. Czasy, w których każdy myśli tylko o sobie, narzeka jak to okrutnie się żyje w naszym kraju. Wolą marudzić siedząc na tyłku, niż cokolwiek z tym robić, ale to już temat rzeka więc nie będę się rozpisywał.

"Bóg, Honor, Ojczyzna." "Wiara , nadzieja, walka" ^^ 

Edited by Smerf Maruda
Literówka.

1. Czy walczyłbyś za ojczyznę, gdyby wybuchła wojna? Dlaczego?

2. Jeśli tak, czy taka sama decyzja byłaby podtrzymana przez Ciebie w momencie starcia z wrogiem i koniecznością zabijania?

3. Gdybyś miał żonę/męża, która musiałaby obowiązkowo bronić kraju, a Ty miałabyś wolność wyboru mając przy tym syna/córkę, jaka byłaby wtedy Twoja decyzja?

4. Czy będąc ojcem/matką i mając dziecko w wieku 15-30 lat posłałbyś je również na wojnę?

5. Czy uważasz, że Polska ma w sobie ducha walki?

1. Oczywiście, że tak. Jest moim domem, miejscem gdzie mam znajomych i rodzinę, pomimo że coraz ciężej jest spokojnie żyć i jesteśmy "okradani" na każdym kroku, to jednak wciąż jest w moim sercu. Użyłbym wszystkich nabytych przez lata umiejętności, żeby Ją obronić.

2. Tak, jeśli byłby to ostateczny sposób, żeby obronić moich bliskich.

3. W pierwszej kolejności zapewniłbym bezpieczeństwo mojej rodzinie, a następnie udałbym się na pole walki.

4. Tą decyzję pozostawiłbym jej/jemu.

5. Na chwilę obecną średnio to widzę. Polska znów jest podzielona, po raz kolejny powtarza się historia, gdzie sami siebie wyniszczamy i tylko czekać, aż znów ktoś to wykorzysta. 

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site you agree to Privacy Policy.