Jump to content

Makroskładniki- co powinieneś wiedzieć.


Guest don Erwin ҳ̸Ҳ̸ҳ
 Share

Recommended Posts

Guest don Erwin ҳ̸Ҳ̸ҳ

Artykuł przeznaczony jest dla ludzi o małym pojęciu jeżeli chodzi o produkty, a dokładniej ich makroskładniki.

 

Węglowodany:

- ryż (parboiled, basmati, jaśminowy, brązowy, dziki, czarny, czerwony)

- makaron (durum, pełnoziarnisty, żytni, razowy)

- kasze (gryczana, jaglana, orkiszowa, jęczmienna, owsiana, bulgur, kuskus)

- Ziemniaki

 

Tłuszcze:

1. Roślinne:

-Oliwa z oliwek

- Olej (lniany, rydzowy, z awokado, kokosowy)

-orzechy (włoskie, laskowe)

- Kokos

- Awokado

- Masło

 

2. Zwierzęce:

- Tłuste mięso

- Nabiał

- Ryby

 

Białko:

- Mięso (wieprzowina, wołowina, drób)

- Ryby

- Jaja 

- Odżywka białkowa

- Batony proteinowe

- Nabiał 

 

 

Kalkulator do wyliczania zapotrzebowania:

http://ar.pl/kalkulatory/kalkulator-bmr/

 

Tabele kalorii:

http://ar.pl/tabele-kalorii/

 

Układanie diety:

http://ar.pl/kalkulatory/kalkulator-kalorii/#/

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Popular Days

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site you agree to Privacy Policy.