Jump to content

Recommended Posts

Koszyczki filo z musem z bryndzy, burakiem marynowanym, miodem gryczanym i orzechem laskowym

Cześć i czołem!

Ostatnio na zajęciach mieliśmy za zadanie zaprojektować od A do Z wydarzenie związane z bankietami – mogła to być uroczysta kolacja, wesele itd. W ramach projektu trzeba było również stworzyć menu, które zostanie zaserwowane podczas takiego wydarzenia. Ja postawiłem na wesele w klimacie podlaskim, łącząc elementy tradycji z nutą nowoczesności i lokalnym sznytem.

Jak to bywa, teoria to jedno, ale na praktyce przekładaliśmy jedno z dań z naszego menu na talerz. I tutaj zaczęła się zabawa. Postanowiłem przygotować coś w formie finger food – estetycznego, zaskakującego i bardzo smakowitego. Padło na koszyczki z ciasta filo, wypełnione moją autorską kompozycją smaków: musem z bryndzy (z lekkim twistem podhalańskiej nuty), marynowanym burakiem, miodem gryczanym i prażonym orzechem laskowym.

Przepis jest mojego autorstwa, od smaku po sposób podania – i jak się później okazało, trafił idealnie w gusta oceniających z katedry. Usłyszałem, że to "bomba smaków", perfekcyjnie trafiona – za co ogromnie podziękowałem. Poniżej możecie zobaczyć moje wykonanie tej przystawki na zimno – mam nadzieję, że nie tylko się spodoba, ale i zainspiruje. I dodam tylko tyle: to nie koniec! Już szykuję coś świątecznego w podobnym klimacie – i obiecuję, będzie ciekawie.

490301182_1455438905812044_4612871618548047545_n.jpg.85ffc130c7f5c33e4280b8a6c07ffa2b.jpg

Składniki:

• 1 ciasto filo
  • Mus z bryndzy:
    • 150 g bryndzy
    • 50 g mascarpone (dla aksamitnej konsystencji)
    • 1 łyżka śmietany 36%
    • 1/2 łyżeczki miodu gryczanego
    • Szczypta pieprzu cytrynowego
  • Burak marynowany:
    • 1 średni burak 
    • 50 ml octu jabłkowego
    • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 100 ml wody
    • 2-3 ziarna kolendry
  • Dodatki:
    • 50 g orzechów laskowych 
    • Kilka kropli miodu gryczanego
    • Mikro-zioła (np. rukiew wodna, młody tymianek)

Przygotowanie:

• Mus z bryndzy:
    • Bryndzę blendujemy z mascarpone, śmietaną i odrobiną miodu na gładką, kremową masę.
    • Doprawiamy pieprzem cytrynowym i schładzamy w lodówce.
  • Marynowany burak:
    • Pieczony burak kroimy na ultracienkie plasterki (można użyć mandoliny).
    • W rondelku podgrzewamy wodę z octem, cukrem, solą i ziarnami kolendry – gotujemy ok. 3 minuty.
    • Zalewamy buraki marynatą i zostawiamy na min. 30 minut (najlepiej dłużej, by nabrały aromatu).
  • Koszyczki filo:
    • Jeśli używamy gotowych, podgrzewamy je chwilę w piekarniku (3-4 minuty w 160°C) dla chrupkości.
    • Jeśli robimy własne, formujemy z ciasta filo, pieczemy na złoty kolor w foremkach do muffinek (ok. 8 min w 180°C).
  • Plating przystawki:
    • Do każdego koszyczka nakładamy porcję musu z bryndzy (można użyć rękawa cukierniczego dla estetycznego wyglądu).
    • Dekorujemy plasterkiem marynowanego buraka, który lekko falujemy, aby dodać objętości.
    • Posypujemy prażonymi orzechami laskowymi i sezamem czarnym dla kontrastu.
    • Na koniec skrapiamy kilkoma kroplami miodu gryczanego i dodajemy listki mikro-ziół.

489926673_1455439009145367_5868211707206995978_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=hduCNr38KMEQ7kNvwF88Dzh&_nc_oc=Adn9NMFFobqldY_KzcAnU7npNlzenRXn6O53z3m5OEufszWpyrAgVgADxWSZLeTAxzY&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent-waw2-2.xx&_nc_gid=qrLLv9eBQRAiE4Dr5QtyXQ&oh=00_AfH5sxIPBmCDcsx-VFQDbL-OK9-zLG7NMdgEUz-YNS09NQ&oe=6801502B