LuffyTeil Posted April 13 Share Posted April 13 Koszyczki filo z musem z bryndzy, burakiem marynowanym, miodem gryczanym i orzechem laskowym Cześć i czołem! Ostatnio na zajęciach mieliśmy za zadanie zaprojektować od A do Z wydarzenie związane z bankietami – mogła to być uroczysta kolacja, wesele itd. W ramach projektu trzeba było również stworzyć menu, które zostanie zaserwowane podczas takiego wydarzenia. Ja postawiłem na wesele w klimacie podlaskim, łącząc elementy tradycji z nutą nowoczesności i lokalnym sznytem. Jak to bywa, teoria to jedno, ale na praktyce przekładaliśmy jedno z dań z naszego menu na talerz. I tutaj zaczęła się zabawa. Postanowiłem przygotować coś w formie finger food – estetycznego, zaskakującego i bardzo smakowitego. Padło na koszyczki z ciasta filo, wypełnione moją autorską kompozycją smaków: musem z bryndzy (z lekkim twistem podhalańskiej nuty), marynowanym burakiem, miodem gryczanym i prażonym orzechem laskowym. Przepis jest mojego autorstwa, od smaku po sposób podania – i jak się później okazało, trafił idealnie w gusta oceniających z katedry. Usłyszałem, że to "bomba smaków", perfekcyjnie trafiona – za co ogromnie podziękowałem. Poniżej możecie zobaczyć moje wykonanie tej przystawki na zimno – mam nadzieję, że nie tylko się spodoba, ale i zainspiruje. I dodam tylko tyle: to nie koniec! Już szykuję coś świątecznego w podobnym klimacie – i obiecuję, będzie ciekawie. Składniki: 1 ciasto filo Mus z bryndzy: 150 g bryndzy 50 g mascarpone (dla aksamitnej konsystencji) 1 łyżka śmietany 36% 1/2 łyżeczki miodu gryczanego Szczypta pieprzu cytrynowego Burak marynowany: 1 średni burak 50 ml octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki soli 100 ml wody 2-3 ziarna kolendry Dodatki: 50 g orzechów laskowych Kilka kropli miodu gryczanego Mikro-zioła (np. rukiew wodna, młody tymianek) Przygotowanie: Mus z bryndzy: Bryndzę blendujemy z mascarpone, śmietaną i odrobiną miodu na gładką, kremową masę. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i schładzamy w lodówce. Marynowany burak: Pieczony burak kroimy na ultracienkie plasterki (można użyć mandoliny). W rondelku podgrzewamy wodę z octem, cukrem, solą i ziarnami kolendry – gotujemy ok. 3 minuty. Zalewamy buraki marynatą i zostawiamy na min. 30 minut (najlepiej dłużej, by nabrały aromatu). Koszyczki filo: Jeśli używamy gotowych, podgrzewamy je chwilę w piekarniku (3-4 minuty w 160°C) dla chrupkości. Jeśli robimy własne, formujemy z ciasta filo, pieczemy na złoty kolor w foremkach do muffinek (ok. 8 min w 180°C). Plating przystawki: Do każdego koszyczka nakładamy porcję musu z bryndzy (można użyć rękawa cukierniczego dla estetycznego wyglądu). Dekorujemy plasterkiem marynowanego buraka, który lekko falujemy, aby dodać objętości. Posypujemy prażonymi orzechami laskowymi i sezamem czarnym dla kontrastu. Na koniec skrapiamy kilkoma kroplami miodu gryczanego i dodajemy listki mikro-ziół. komar080294 , Kaxoli , j4ckob. and 2 others 5 Link to comment https://1shot2kill.pl/topic/123937-2-kuchnia-luffytail-finger-food-koszyczki-filo-mus-z-bryndzy-burak-miod-mikroziola/ Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts