ZatoR Posted March 11, 2024 Share Posted March 11, 2024 (edited) Dzisiejszym Tematem Będzie, jak w Tytule Zdrowe Odżywianie Co to jest zdrowe odżywianie??? Zdrowe odżywianie- to sposób jedzenia, który polega na przyjmowaniu tylko takich substancji, które są korzystne dla zdrowia i zapewniają poprawną kondycję Twojego organizmu. Witaminy- należą do składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania żywego organizmu. Organizm człowieka - poza pewnymi wyjątkami - nie jest w stanie sam witamin wytwarzać, muszą być one dostarczane w pożywieniu. Jakie znasz witaminy? WITAMINA A ROLA -wzrost i ogólny rozwój organizmu , -warunkuje dobry wzrok, -zdrowa skóra ŹRÓDŁO Ryby morskie , tran , wątroba wołowa , żółtko jaj , masło , oleje roślinne , szpinak , morele , sałata , jarmuż , dynia, groszek zielony , szczaw , marchew WITAMINA B ROLA -produkcja krwinek czerwonych , -produkcja krwinek białych, -ochrona przed chorobami , -prawidłowe funkcjonowanie skóry oraz włosów ŹRÓDŁO Drożdże, jaja, orzechy, fasola, ziemniaki, pieczywo ciemne, mleko, ser żółty, mięso, szpinak, makrela, kapusta, chleb biały, wątroba wołowa, wieprzowa, cielęca, jabłka, pomarańcze, ziarna zbóż WITAMINA C ROLA -wzmacnianie kości, chrząstek, ścięgien i wiązadeł, -zwiększanie odporności naszego organizmu, -przyspieszanie gojenia się ran ŹRÓDŁO Porzeczka czarna, porzeczka biała, porzeczka czerwona, agrest, grejpfrut, cytryna, pomarańcze, maliny, truskawki, rabarbar, bób, kapusta, kalafior, szczypiorek, cebula, groszek, ziemniaki, pomidory, rzepa, rzodkiewka. WITAMINA D ROLA -warunkuje odpowiednią twardość kości, -ułatwia przyswajanie wapnia w organizmie ŹRÓDŁO Ryby morskie, tran, węgorz, śledź, szprot, makrela, łosoś, wątroba cielęca,wieprzowa, wołowa,barania, żółtka jaj, masło zwykłe i roślinne, sery żółte WITAMINA E ROLA -chroni błony w organizmie przed uszkodzeniami, -hamuje rozwój miażdżycy, -obniża poziom cholesterolu we krwi ŹRÓDŁO Soja, kiełki zbóż, oleje roślinne -słonecznikowy i sojowy, jaja świeże całe, żółtko jaja, kasze jęczmienna i gryczana, zboża, orzechy, szparagi, tran, masło, masło roślinne, kapusta czerwona i włoska, jarmuż, groszek zielony, brukselka, fasola biała, groch, płatki owsiane WITAMINA H ROLA -zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu, -pomaga utrzymać zdrową skórę i włosy, -jest potrzebna dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy ŹRÓDŁO Ziarno pszenicy, jaja, mleko, kurczak, śledź, wieprzowina, wołowina, banany, winogrona, pomarańcze, kalafior, groch, szpinak, cebula, sałata, buraki, marchew, kapusta, drożdże, grzyby WITAMINA K ROLA -warunkuje prawidłowe krzepnięcie krwi, -pomaga zrastaniu się złamanych kości, -wzmacnia kości ŹRÓDŁO Lucerna, szpinak, kapusta, kalarepa, marchew, pomidory, groch, truskawki, ziemniaki, sery żółte, żółtka jaj kurzych, wątroba PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA Sport Warzywa, owoce Produkty zbożowe, pełnoziarniste Nabiał Ryby, drób, jaja, mięso Oleje Cukier, słodycze ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA 1.Mycie rąk przed każdym posiłkiem. 2.Mycie produktów przeznaczonych do spożycia. 3.Po zakupie produktu zawsze sprawdzamy datę ważności. 4.Posiłki należy przygotowywać starannie i estetycznie. 5.Dokładne gryzienie i przeżuwanie pokarmu. 6.Zażywanie dużej ilości ruchu na świeżym powietrzu. 7.Używanie masła zamiast margaryny. 8.Picie wody niegazowanej z dodatkiem cytryny KONSEKWENCJE ZŁEGO ODŻYWIANIA Zła dieta dziecka może nieść poważne konsekwencje, które obejmują poważne choroby o trwałych i niszczących skutkach. Zrównoważona dieta jest częścią zdrowego stylu życia i zmniejsza ryzyko wielu chorób w późniejszym wieku. Zła dieta jest jednym z czynników, które mają kluczowe znaczenie wpływające na zdrowia dzieci. PRZYROST MASY CIAŁA LUB JEJ SPADEK ZŁE SAMOPOCZUCIE, OSPAŁOŚĆ, PROBLEMY Z KONCENTRACJĄ UWAGI PRÓCHNICA ZĘBÓW CHOROBY WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE! źródło informacji:Google Edited March 11, 2024 by ZatoR 不是你 and k1ng. 2 Link to comment https://1shot2kill.pl/topic/118438-zdrowe-odzywianie/ Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts