Jump to content

Recommended Posts

obraz.png.088755ef68fc46d1b180ad3b171a79de.png

 

Co to jest Slow Food?

Dla innych pierwsze skojarzenie "Slow Food" oznacza wolne jedzenie, ale czy takie określenie jest prawidłowe? Otóż tak i za razem nie, ponieważ Slow Food to dania przygotowywane wyłącznie z naturalnych składników, z produktów pozbawionych sztucznych dodatków. Jedzenie jest przygotowywane powoli, niemalże z namaszczeniem i z uwzględnieniem tradycyjnych przepisów

 

Organizacja Slow Food.

Slow Food to nie tylko ruch społeczny, lecz także organizacja non-profit, założona we Włoszech w 1986 roku przez krytyka kulinarnego Carlo Petrini. Ideą organizacji jest wspieranie małych, regionalnych producentów żywności z całego świata, w imię różnorodności, tradycji i niepowtarzalnej jakości produktów. Zwolennicy idei slow food traktują sztukę kulinarną jako nierozerwalny element kultury regionu, podobnie, jak architekturę, malarstwo czy muzykę. Myślą przewodnią, która przyświeca członkom organizacji jest ochrona cennych, rzadkich i zdrowych kulinariów, a także umożliwienie sobie i innym czerpania z tych dobrodziejstw.

 

Produkty Slow Food.

obraz.thumb.png.fe02ab8fb8beac7718151d4a0c170759.png

 

Indeks smaków, czyli "Arka Smaku", czyli produkty mogące zostać wyparte przez niezdrową żywność fast foodów, która została stworzona przez założyciela organizacji. Na liście znalazły się takie produkty jak:
- Olej arganowy z Maroka,

- wanilia z Madagaskaru,

- kapary z wyspy Panteleria,

- ser cheddar z hrabstwa Somerset w Anglii,

- polskie oscypki,

- rasa górskich czerwonych krów z Małopolski.

 

W Polsce ten europejski znak jakości otrzymało dotąd 9 produktów:

- miód pitny półtorak, dwójniak, trójniak i czwórniak,

- kabanosy,

- kiełbasa jałowcowa i myśliwska,

- olej rydzowy,

- pierekaczewnik –  to ciasto makaronowe wałkowane na bardzo cienkie arkusze, układane na sobie jak ciasto philo i nadziewane.

 

 Slow Food w Polsce.

Polska kultura kulinarna w czasach PRL-u po roku 1989 została w znacznym stopniu wyparta ze świadomości mieszkańców,
głównie ze względu na inspiracje żywieniowe, czerpane z Zachodu. Z uwagi na liczne zawirowania w historii kraju,
wiele tradycyjnych potraw regionalnych zostało ujednoliconych, zapomnianych lub zastąpionych niezdrową, żywnością.

Wraz z upływem czasu, idea slow food na dobre zagościła również w Polsce. Pierwsze oficjalne spotkanie, zrzeszające jej zwolenników odbyło się w Krakowie w 2002 roku, natomiast obecnie spotkania organizowane są w wielu innych ośrodkach, usytuowanych w takich miastach jak: Łódź, Warszawa, Szczecin, Wigry i Gruczno.

 

Gotowanie w stylu Slow Food.

- Zamiast gotować produkty w garnku z wodą, ugotuj je w garnku do gotowania na parze, dzięki czemu zachowają więcej witamin i minerałów,

- Zamiast smażyć mięso, ryby i warzywa, upiecz je w garnku rzymskim – będą zdrowe, miękkie i aromatyczne.

- Używaj tradycyjnych naczyń, takich jak żeliwna patelnia, która jest bezpieczna dla naszego zdrowia i pozwala na duszenie potraw jednogarnkowych.

- Rób własne przetwory z warzyw i owoców – marynowane grzybki, ogórki kiszone, śliwki i gruszki w zalewie octowej.

- Zamiast kupować, upiecz własny chleb na zakwasie i ugotuj domowej roboty szynkę bez konserwantów.

 

obraz.png.eaeed89597def211956839ed37224a24.png

 

 

Przepisy Slow Food.

Znajdziecie pod tym linkiem *TUTAJ*

 

Źródła:
https://stronazdrowia.pl/slow-food-trend-na-rozwoj-zrownowazony-lista-produktow-tradycyjnych-min-miod-pitny-oscypek-i-kabanosy/ar/c14-14437313

https://www.garneczki.pl/blog/slow-food/

 

 

Link to comment
https://1shot2kill.pl/topic/105847-slow-food-co-to-jest/
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...