Jump to content

Ale, że przepis w stylu Yukihiry Soumy na HZ'cie?

Recommended Posts

Ohayo! Albo po prostu Cześć!

Chciałbym się podzielić z wami przepisem na "Aspic & egg curds furiake rice", czyli mięso w galarecie z jajkami i ryżem furikake.

Zapewne znajdzie się tu parę osób, którzy oglądali anime Shokugeki no Souma. Pamiętacie pierwsze danie Yukihiry Soumy,
które przygotował dla Eriny Nakiri - tematem przewodnim było "jajko" w egzaminie wstępnym do elitarnej szkoły dla kucharzy Toutsuki.

Wracając do tematu, ostatnio zacząłem się bawić w tłumaczenie przepisów z kulinarnych anime oraz odtwarzaniu ich w rzeczywistości.

Ogólnie jeden przepis z Shokugeki no Souma pada na jeden tom mangi jeżeli chodzi o polską/angielską/japońską wersję,
ale nie lubię wydawać pieniędzy na mangi, po to aby mieć przepis, więc korzystam z wersji online - angielskie tylko :( - dlatego zacząłem się bawić w tłumaczenie

Dobra koniec rozpiski......

Przedstawiam wam przepis, wraz z zamiennikami produktów, bo niektóre składniki są drogie w naszym kraju np. sake.

yukihirasouma Tumblr posts - Tumbral.com

Po lewej stronie wersja z anime, a po prawej w rzeczywistości.
FOTO: LINK DO ZDJĘCIA

How to make Transforming Furikake Gohan from 'Food Wars! Shokugeki no Soma'

00ObNqu.png

SKŁADNIKI:

- 7 szt. skrzydełek z kurczaka,

- 1 łyżka oleju sezamowego (zamiennik: olej słonecznikowy),

- 4 szt. jajek (polecam jajka typu 1/M),

- 1 szt. cebuli od razu posiekanej.

Teraz składniki, które dzielą się na dwie kategorie:

Kategoria A

- 1 łyżka startego imbiru,

- 700 ml wywaru z bonito - jest to bulion z ryby bonito (zamiennik: bulion warzywny),

- 1,5 łyżki sake oraz mirin (zamiennik: wino białe półwytrawne),

- 1,5 łyżki cukru,

- 50 ml / 3,5 łyżki sosu sojowego.

Kategoria B

- 1 łyżka cukru,

- sól oraz pieprz do smaku.

00ObNqu.png

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1] Rozgrzej olej na patelni i smaż skrzydełka do uzyskania apetycznego brązowego koloru.

2] Następnie przełóż usmażone skrzydełka do garnka, wraz ze składnikami z kategorii A i gotuj na wysokim ogniu.

Gdy wywar się zagotuje, ściągnij osad z wierzchu.

3] Wlej wywar do pojemnika/miski, poczekaj aż ostygnie i włóż go do lodówki. W międzyczasie weź skrzydełka i pokrój na drobno.

4] Wbij jajka do miski zmieszaj (zmiksuj). Dodaj do nich składniki z kategorii B.
Wrzuć je na patelnie i smaż na małym ogniu (jajka powinny być w drobnych kawałkach - można je pochlastać łyżką).

5] Wracamy do naszego wywaru. Kiedy wywar stwardnieje, pokrój go w kostki ok. 1 cm.

6 Finish] Składamy teraz nasze danie. Połóż galaretkę, jajka i kurczaka na gorącym *ryżu furikake.
Dodaj pokrojoną cebulę i delektuj się smakiem.

00ObNqu.png

*ryż furikake, inaczej nazywany ryżem smaku umami (balans między smakiem słodkim oraz słonym) możemy zrobić w bardzo szybki sposób:

00ObNqu.png

1) Kup ryż średnioziarnisty (jak nie masz dużo $ to zastosuj po prostu klasycznie ryżem długoziarnistym).

2) Ugotuj czy tam odparz na parze zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3) Posyp ryż mieszanką furikake, jak nie znajdziesz w sklepie to po prostu dodaj takie składniki jak (tutaj się posłużę składnikami, które znajdziemy w Polsce):

- 1/4 szklanki białego sezamu,

- 1/4 szklanki czarnego sezamu,

- 2 płaty nori (znajdziecie w każdym większym sklepie) drobno posiekane,

- opcjonalnie 1/4 szklanki płatków bonito,

- 1 łyżeczka soli morskiej,

- 1 łyżeczka cukru.

4) Połącz wszystkie składniki z ryżem i to na tyle.

00ObNqu.png

Ogólnie w mandze jest tylko przepis na same "mięso w galaretce z jajkami", więc nie wiem czemu ma dłuższą nazwę z "ryżem furiake". Może autorzy zapomnieli dodać tam przepisu, więc przedstawiam wam swój, który mi wszedł do głowy.

00ObNqu.png

Te mini grafiki zapożyczone od @ M4A1.

Mam nadzieję, że komuś się spodoba przepis i użyje go w dla własnej potrzeby (jest to porcja na 2-3 osoby).
Postaram się wrzucić w tygodniu,  swój przepis na kokosanki [wersja podlaska]. Myślę, że się wam spodoba i narobi smaku.

Na sam koniec zostawiam filmik w spoilerze z przygotowaniem potrawy z dzisiejszego przepisu.

Spoiler

Edited by FluffyTail
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...