LuffyTeil Posted January 10, 2021 Share Posted January 10, 2021 (edited) Ohayo! Albo po prostu Cześć! Chciałbym się podzielić z wami przepisem na "Aspic & egg curds furiake rice", czyli mięso w galarecie z jajkami i ryżem furikake. Zapewne znajdzie się tu parę osób, którzy oglądali anime Shokugeki no Souma. Pamiętacie pierwsze danie Yukihiry Soumy, które przygotował dla Eriny Nakiri - tematem przewodnim było "jajko" w egzaminie wstępnym do elitarnej szkoły dla kucharzy Toutsuki. Wracając do tematu, ostatnio zacząłem się bawić w tłumaczenie przepisów z kulinarnych anime oraz odtwarzaniu ich w rzeczywistości. Ogólnie jeden przepis z Shokugeki no Souma pada na jeden tom mangi jeżeli chodzi o polską/angielską/japońską wersję, ale nie lubię wydawać pieniędzy na mangi, po to aby mieć przepis, więc korzystam z wersji online - angielskie tylko :( - dlatego zacząłem się bawić w tłumaczenie Dobra koniec rozpiski...... Przedstawiam wam przepis, wraz z zamiennikami produktów, bo niektóre składniki są drogie w naszym kraju np. sake. Po lewej stronie wersja z anime, a po prawej w rzeczywistości. FOTO: LINK DO ZDJĘCIA SKŁADNIKI: - 7 szt. skrzydełek z kurczaka, - 1 łyżka oleju sezamowego (zamiennik: olej słonecznikowy), - 4 szt. jajek (polecam jajka typu 1/M), - 1 szt. cebuli od razu posiekanej. Teraz składniki, które dzielą się na dwie kategorie: Kategoria A - 1 łyżka startego imbiru, - 700 ml wywaru z bonito - jest to bulion z ryby bonito (zamiennik: bulion warzywny), - 1,5 łyżki sake oraz mirin (zamiennik: wino białe półwytrawne), - 1,5 łyżki cukru, - 50 ml / 3,5 łyżki sosu sojowego. Kategoria B - 1 łyżka cukru, - sól oraz pieprz do smaku. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1] Rozgrzej olej na patelni i smaż skrzydełka do uzyskania apetycznego brązowego koloru. 2] Następnie przełóż usmażone skrzydełka do garnka, wraz ze składnikami z kategorii A i gotuj na wysokim ogniu. Gdy wywar się zagotuje, ściągnij osad z wierzchu. 3] Wlej wywar do pojemnika/miski, poczekaj aż ostygnie i włóż go do lodówki. W międzyczasie weź skrzydełka i pokrój na drobno. 4] Wbij jajka do miski zmieszaj (zmiksuj). Dodaj do nich składniki z kategorii B. Wrzuć je na patelnie i smaż na małym ogniu (jajka powinny być w drobnych kawałkach - można je pochlastać łyżką). 5] Wracamy do naszego wywaru. Kiedy wywar stwardnieje, pokrój go w kostki ok. 1 cm. 6 Finish] Składamy teraz nasze danie. Połóż galaretkę, jajka i kurczaka na gorącym *ryżu furikake. Dodaj pokrojoną cebulę i delektuj się smakiem. *ryż furikake, inaczej nazywany ryżem smaku umami (balans między smakiem słodkim oraz słonym) możemy zrobić w bardzo szybki sposób: 1) Kup ryż średnioziarnisty (jak nie masz dużo $ to zastosuj po prostu klasycznie ryżem długoziarnistym). 2) Ugotuj czy tam odparz na parze zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3) Posyp ryż mieszanką furikake, jak nie znajdziesz w sklepie to po prostu dodaj takie składniki jak (tutaj się posłużę składnikami, które znajdziemy w Polsce): - 1/4 szklanki białego sezamu, - 1/4 szklanki czarnego sezamu, - 2 płaty nori (znajdziecie w każdym większym sklepie) drobno posiekane, - opcjonalnie 1/4 szklanki płatków bonito, - 1 łyżeczka soli morskiej, - 1 łyżeczka cukru. 4) Połącz wszystkie składniki z ryżem i to na tyle. Ogólnie w mandze jest tylko przepis na same "mięso w galaretce z jajkami", więc nie wiem czemu ma dłuższą nazwę z "ryżem furiake". Może autorzy zapomnieli dodać tam przepisu, więc przedstawiam wam swój, który mi wszedł do głowy. Te mini grafiki zapożyczone od @ M4A1. Mam nadzieję, że komuś się spodoba przepis i użyje go w dla własnej potrzeby (jest to porcja na 2-3 osoby). Postaram się wrzucić w tygodniu, swój przepis na kokosanki [wersja podlaska]. Myślę, że się wam spodoba i narobi smaku. Na sam koniec zostawiam filmik w spoilerze z przygotowaniem potrawy z dzisiejszego przepisu. Spoiler Edited January 10, 2021 by FluffyTail Link to comment https://1shot2kill.pl/topic/103534-ale-%C5%BCe-przepis-w-stylu-yukihiry-soumy-na-hzcie/ Share on other sites More sharing options...
M4A1 Posted January 10, 2021 Share Posted January 10, 2021 Ulala wygląda przepysznie Link to comment https://1shot2kill.pl/topic/103534-ale-%C5%BCe-przepis-w-stylu-yukihiry-soumy-na-hzcie/#findComment-9094342 Share on other sites More sharing options...
enderman Posted January 10, 2021 Share Posted January 10, 2021 Nie dość, że danie wygląda wyśmienicie to i sam post został pięknie przygotowany. Link to comment https://1shot2kill.pl/topic/103534-ale-%C5%BCe-przepis-w-stylu-yukihiry-soumy-na-hzcie/#findComment-9094361 Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 10, 2021 Share Posted January 10, 2021 Super robota! szczególnie ze to jedno z moich ulubionych anime Link to comment https://1shot2kill.pl/topic/103534-ale-%C5%BCe-przepis-w-stylu-yukihiry-soumy-na-hzcie/#findComment-9094370 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts