Grafika przedstawiająca Paelle wraz z paroma przystawkami kuchni hiszpańskiej.
Kuchnia hiszpańska – jest to kuchnia europejska, która posiada specyficzne położenie na półwyspie Iberyjskim, która ma ok. 500 tys. km2. Posiada klimat podzwrotnikowy, w której dominuje ciepło. Kuchnia jest kojarzona kuchnią śródziemnomorską, gdzie wykorzystywane są świeże warzywa, owoce oraz szeroki dostęp do owoców morza. W kuchni hiszpańskiej (tradycyjnej) możemy znaleźć dwa nurty, które słyną głównie z regionalnych potraw. Pierwszą jest kuchnia wybrzeży, w której dominują ryby, owoce morza, ryż czy też sosy. Drugą nazywa się kuchnią wnętrza kraju, dlatego iż możemy znaleźć w większości potrawy mączne, mięsne lub przy zastosowaniu warzyw.
CECHY KUCHNI HISZPAŃSKIEJ
- Urozmaicenie wynikające z wpływów innych krajów.
- Wykorzystanie produktów sezonowych i lokalnych.
- Najważniejsze elementy kuchni: oliwa, wino, czosnek.
- Doskonałe delikatne ofinki nadziewane anchois, tuńczykiem i łososiem.
- Popularność nasion roślin strączkowych i ryżu.
- Na wybrzeży dominują dania z ryb i owoców morza.
- Dostępne najlepsze gatunki ryb – włócznik, sola, dorada, żabnica i tuńczyk.
- Często potrawy jednogarnkowe.
- Coraz lepsza jakość win.
Czym jest tapas?
Tapas – tradycja pochodząca z Andaluzji za czasów arabskich – gdy pijano wino xeres, kieliszek nakrywano kromką chleba, plasterkiem szynki. Podawane jest na ciepło lub zimno, najczęściej jada się wczesnym wieczorem, z winem, sherry, piwem. Z tłumaczenia na nasz język jest to po prostu niewielka przystawka, którą dostaniemy zaserwowane w każdej restauracji lub barze w Hiszpanii.
Jak wygląda przykładowy dzień z posiłkami u Hiszpanów?
Śniadanie – ok. 9.00 – 10.00
Drożdżówka, bułka
Bułka z masłem, wędliną, serem
Pałeczki churros – wytwarzane z wyciskanego na gorący olej ciasta parzonego i smażone
Tortilla
Mocna czarna kawa lub czekolada
Obiad – 13.30 – 15.00
Przystawka – zielona sałata, fasola groszek, karczochy
Tapas
Tortilla, paella, kiełbaski w ostrym sosie, fasola z cebulą i przyprawami, duszony bób z szynką, czosnkiem
Marynaty z warzyw : papryka, oliwki, cebulki
Kolacja – 20.00 – 21.00
Zupa
Danie z ryb lub mięsa
Deser np. lody, sorbet, krem
Wino
POŁOŻENIE KULTUROWE KUCHNI HISZPAŃSKIEJ
- Wpływy greckie - uprawa oliwek.
- Wpływy rzymskie – uprawa winorośli.
- Wpływy arabskie/mauretańskie – uprawa ryżu, melonów, owoców cytrusowych, migdałów, bakłażanów, szpinaku, trzciny cukrowej, szafranu
- Odkrycia geograficzne – pomidory, ziemniaki, kukurydza, avocado, dynia, kakao, słodka i ostra papryka
- Wpływy kuchni włoskiej, francuskiej i angielskiej
- Zamiłowanie do wędlin wieprzowych – pozostałość po arabskiej nie chęci do wieprzowiny
TROCHĘ O NIEKTÓRYCH REGIONACH HISZPANII
Kastylia – La Mancha i Madryt
- Upalne lata, chłodne zimny.
- Wiatraki – mąka z pszenicy.
- Dominuje pasterstwo owiec.
- Z mleka owiec popularny ser manchego.
- Region słynie z produkcji szafranu, dostarcza około 70% światowej produkcji.
- Mąkę wyrabia się nie tylko z pszenicy ale też soczewicy, ciecierzycy, kukurydzy, ziaren niebieskiej wyki.
-
Jada się gaz pacho – żeby wykorzystać czerstwy chleb, zupa bywa z dodatkiem dziczyzny.
-
Tradycyjną potrawą jest Migas.
Ser Manchego – najlepszy, gdy dojrzewa co najmniej rok. W smaku zbliżony do parmezanu. Jada się go z chlebem, używa się do potraw zapiekanych.
Migas – zupa z oliwy, czosnku, wody z dodatkiem mąki lub chleba. Tradycyjna potrawa śniadaniowa wykorzystująca resztki z poprzedniego dnia. Obecnie modne pierwsze danie może zawierać paprykę, szpinak, chorizo, bekon.
Andaluzja – Sevilla
- Źródło owoców i warzyw w Europie w okresie jesienno-wiosennym.
- Uprawa pszenicy, oliwek, winorośli, dębu korkowego, cytrusów, szparagów, truskawek, owoców tropikalnych (mango,czerymoja).
- Słynie z ryb i owoców morza.
- Kadyks i Sewilla – hodowla byków (corrida i spożycie).
- Pozostałości po Maurach – ciasta i słodycze z migdałami, figami itd.
- Stąd pochodzi wino xeres.
- Znana zupa gazpacho blanco z migdałów, czosnku, bułki, oliwy i czosnku
- Gazpacho andaluz – zawiera pomidory, czosnek paprykę, ogórek, chleb, ocet i oliwę.
- Papas gaditanas – młode ziemniaczki z szafranem i orzeszkami piniowymi
Katalonia – Barcelona
- Podstawowe produkty to chleb, makaron, ryż.
- Tradycyjną prostą potrawą jest amb Oli (chleb z oliwą, czosnkiem, solą, pomidorami, używa się pomidorów kiściowych, zielonkawych, mięsistych.
- Na co dzień popularne dania jednogarnkowe np. bullit – gulasz z duszonych warzyw, jadany koło południa.
- W kuchni popularne ryby i owoce morza, w tym hodowlane małże.
- Specjalnośc kuchni – potrawa jednogarnkowa zarzuela de Marico – małże, mątwy, krewetki, kawałki smażonych ryb,, razem duszone w ostrym sosie picada.
Walencja
- Stąd pochodzi paella, która jest jadana na obiad, a zbyt ciężka na wieczorny posiłek.
- Wieloskładnikowe dania na bazie ryżu duszonego w oliwie z dodatkiem mięsa drobiowego, wieprzowego, z królika, owoców morza, papryka, fasoli szparagowej, grochu i karczochów.
- Region pochodzenia nugatu turon
- W części północnej – czarne trufle.
- Eksport do Francji.
- Specjalność regionu – szynka wołowa.
Kraj Bosków – Vitoria-Gasteiz
- Kuchnia uważana jest za najlepszą w Hiszpanii.
- Dominują dania z ryb i owoców morza.
- Wykorzystuje się ryby solone i suszone - balcalao – suszony dorsz (sztokfisz), klipfisz-dorsz solony i suszony, kokotxa – typowe danie rybne z morszczuka.
- Lasy – dostatek dziczyzny, grzybów i kasztanów jadalnych.
- Inne znane dania : królik z orzechami laskowymi; grzyby duszone winie; pieczone jagnię.
- Nizinny z bujnymi pastwiskami i sadami z jabłkami i ogrodami.
- Tradycyjne przywiązanie do warzyw korzeniowych.
-
Dostępność wołowiny:
- gulasz – z ogonów wołowych.
- steki z mięsa wołów które najpierw pracowały a potem szły pod nóż.
-
Powszechna akceptacja fasoli która zastąpiła kasztany:
- czerwona fasola dodawana do zupy z wieprzowych żołądków i aromatyzowana porami.
- biała fasola niedojrzała gotowana z dziczyzna.
- Używa się bardzo dużo natki pietruszki, gdzie możemy ją spotkać w:
- salsa verde – delikatny sos na bazie oliwy z oliwek, czosnku,doprawiony natką pietruszki, podawany do ryb i skorupiaków.
- Chętnie pije się wina lekkie i młode oraz cydr.
TYPOWE POTRAWY KUCHNI HISZPAŃSKIEJ
Tortilla espaniola
- Rodzaj omleta z ziemniakami.
- Krojony jak tort w trójkąty.
- Jadany na zimno lub ciepło.
- Może być z dodatkiem papryki, pieczarek, szynki, chorizo, kurczaka, wątróbki.
Potrawy z owoców morza
- Mule duszone w porze z pietruszką, skropione winem i sokiem z cytryny
- Jamochłon z wybrzeży Galicji – gotowany we wrzącej wodzie – zjada się jego galaretkę, słodkawy miąższ. Danie jest kosztowne.
- Caldereta – zupa z ryb (langustynek).
- Owoce może smażone na blaszce (a la planche).
Potrawy jednogarnkowe Cocida lub Otta
- Do przygotowanie wykorzystuję się różne rodzaje mięsa, boczku, słonin, warzywa, kiełbas chorizo, kaszankę morcilla.
- Potrawa jest gęsta.
- Można podawać najpierw wywar a później mięso i warzywa.
- Można gotować w piecu do chwili odparowania płynu i lekkiego przypalenia potrawy – olla podrida.
Potrawy na bazie czerstwego chleba i mąki, a takim przykładem jest:
- Gachas – zupa z gotowanej w wodzie pszennej mąki, jadana ze smażonymi sardynkami, pomidorami i papryczkami lub na słodko np. z miodem i cynamonem; przygotowanie przypomina przygotowanie zasmażki.
SOSY HISZPAŃSKIE
- Romesco – z ostrej papryczki, migdałów, oleju, wina oraz smażonego i zmielonego chleba.
- Sofrito – z cebuli, czosnku i suszonych pomidorów w oleju.
- Picada – pasta z migdałów, czosnku, natki pietruszki, oliwy z oliwek i przyrumienionego chleba, służy do zagęszczenia rosołów z ryb i mięsa.
- Aioli – czosnek utarty z oliwą, może być z dodatkiem żółtka lub ugotowanego ziemniaka, jest dodatkiem do mięs, ryb, mątwy, skorupiaków oraz potraw z ziemniaków.
- Sanfaina – z duszonych strączków papryczki, bakłażanów, cukinii i oliwy.
WĘDLINY
- Szynka jamon Iberio – ze świń rasy cerdo, karmionych jesienią żołędziami.
- Chorizo – pikantna kiełbaska wytworzona jest z grubo siekanego mięsa pozostałego po wykrojeniu szynek.
- Sobrosada – kiełbaska z drobno siekanego mięsa, papryczek i słoniny.
- Butifarra Blanca – kiełbasa z chudego mięsa, podrobów i słoniny.
- Morcillas – różnego rodzaju kaszanki, zawierają ziemniaki, ryż, kawałki dyni, cebulę, słoninę, orzeszki Pini i przyprawy.
CREMA CATALANA – Krem kataloński
- Sporządza się z żółtek, cukru, mleka z dodatkiem mąki ziemniaczanej, cytryny, cynamonu.
- Mleko gotuje się z cynamonem i skórką z cytryny, żółtka uciera z cukrem.
- Na łaźni wodnej ubija się masę dodając mąkę i wlewając mleko.
To by było na tyle z mojej strony o kuchni hiszpańskiej.
Informacje przedstawione w artykule zostały wyciągnięte z wykładów z przedmiotu “Kuchni Świata”, która została mi przekazana w przeszłości do użytku własnego.
Natomiast, jeżeli chodzi o grafiki to były używane z grafika google.es.
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now