Jump to content

Kuchnia Hiszpańska - Kuchnie Świata cz. 1.

LuffyTeil
  • 356 views

 Share

1200-regionalespanola.jpg

Grafika przedstawiająca Paelle wraz z paroma przystawkami kuchni hiszpańskiej.

 

Kuchnia hiszpańskajest to kuchnia europejska, która posiada specyficzne położenie na półwyspie Iberyjskim, która ma ok. 500 tys. km2. Posiada klimat podzwrotnikowy, w której dominuje ciepło. Kuchnia jest kojarzona kuchnią śródziemnomorską, gdzie wykorzystywane są świeże warzywa, owoce oraz szeroki dostęp do owoców morza. W kuchni hiszpańskiej (tradycyjnej) możemy znaleźć dwa nurty, które słyną głównie z regionalnych potraw. Pierwszą jest kuchnia wybrzeży, w której dominują ryby, owoce morza, ryż czy też sosy. Drugą nazywa się kuchnią wnętrza kraju, dlatego iż możemy znaleźć w większości potrawy mączne, mięsne lub przy zastosowaniu warzyw.

 

CECHY KUCHNI HISZPAŃSKIEJ

  • Urozmaicenie wynikające z wpływów innych krajów.
  • Wykorzystanie produktów sezonowych i lokalnych.
  • Najważniejsze elementy kuchni: oliwa, wino, czosnek.
  • Doskonałe delikatne ofinki nadziewane anchois, tuńczykiem i łososiem.
  • Popularność nasion roślin strączkowych i ryżu.
  • Na wybrzeży dominują dania z ryb i owoców morza.
  • Dostępne najlepsze gatunki ryb – włócznik, sola, dorada, żabnica i tuńczyk.
  • Często potrawy jednogarnkowe.
  • Coraz lepsza jakość win.

Czym jest tapas?

Tapas – tradycja pochodząca z Andaluzji za czasów arabskich – gdy pijano wino xeres, kieliszek nakrywano kromką chleba, plasterkiem szynki. Podawane jest na ciepło lub zimno, najczęściej jada się wczesnym wieczorem, z winem, sherry, piwem. Z tłumaczenia na nasz język jest to po prostu niewielka przystawka, którą dostaniemy zaserwowane w każdej restauracji lub barze w Hiszpanii.

 

pintxos-bij-las-tapas.jpg

 

Jak wygląda przykładowy dzień z posiłkami u Hiszpanów?

 

Śniadanie – ok. 9.00 – 10.00

 

Drożdżówka, bułka

Bułka z masłem, wędliną, serem

Pałeczki churros – wytwarzane z wyciskanego na gorący olej ciasta parzonego i smażone

Tortilla

Mocna czarna kawa lub czekolada

 

Obiad – 13.30 – 15.00

 

Przystawka – zielona sałata, fasola groszek, karczochy

Tapas

Tortilla, paella, kiełbaski w ostrym sosie, fasola z cebulą i przyprawami, duszony bób z szynką, czosnkiem

Marynaty z warzyw : papryka, oliwki, cebulki

 

Kolacja – 20.00 – 21.00

Zupa

Danie z ryb lub mięsa

Deser np. lody, sorbet, krem

Wino

 

POŁOŻENIE KULTUROWE KUCHNI HISZPAŃSKIEJ

 

  • Wpływy greckie - uprawa oliwek.
  • Wpływy rzymskie – uprawa winorośli.
  • Wpływy arabskie/mauretańskie – uprawa ryżu, melonów, owoców cytrusowych, migdałów, bakłażanów, szpinaku, trzciny cukrowej, szafranu
  • Odkrycia geograficzne – pomidory, ziemniaki, kukurydza, avocado, dynia, kakao, słodka i ostra papryka
  • Wpływy kuchni włoskiej, francuskiej i angielskiej
  • Zamiłowanie do wędlin wieprzowych – pozostałość po arabskiej nie chęci do wieprzowiny

 

TROCHĘ O NIEKTÓRYCH REGIONACH HISZPANII

 

Kastylia – La Mancha i Madryt

  • Upalne lata, chłodne zimny.
  • Wiatraki – mąka z pszenicy.
  • Dominuje pasterstwo owiec.
  • Z mleka owiec popularny ser manchego.
  • Region słynie z produkcji szafranu, dostarcza około 70% światowej produkcji.
  • Mąkę wyrabia się nie tylko z pszenicy ale też soczewicy, ciecierzycy, kukurydzy, ziaren niebieskiej wyki.
  • Jada się gaz pacho – żeby wykorzystać czerstwy chleb, zupa bywa z dodatkiem dziczyzny.

  • Tradycyjną potrawą jest Migas.

 

Ser Manchego – najlepszy, gdy dojrzewa co najmniej rok. W smaku zbliżony do parmezanu. Jada się go z chlebem, używa się do potraw zapiekanych.

Migas – zupa z oliwy, czosnku, wody z dodatkiem mąki lub chleba. Tradycyjna potrawa śniadaniowa wykorzystująca resztki z poprzedniego dnia. Obecnie modne pierwsze danie może zawierać paprykę, szpinak, chorizo, bekon.

 

Andaluzja – Sevilla

  • Źródło owoców i warzyw w Europie w okresie jesienno-wiosennym.
  • Uprawa pszenicy, oliwek, winorośli, dębu korkowego, cytrusów, szparagów, truskawek, owoców tropikalnych (mango,czerymoja).
  • Słynie z ryb i owoców morza.
  • Kadyks i Sewilla – hodowla byków (corrida i spożycie).
  • Pozostałości po Maurach – ciasta i słodycze z migdałami, figami itd.
  • Stąd pochodzi wino xeres.
  • Znana zupa gazpacho blanco z migdałów, czosnku, bułki, oliwy i czosnku
  • Gazpacho andaluz – zawiera pomidory, czosnek paprykę, ogórek, chleb, ocet i oliwę.
  • Papas gaditanas – młode ziemniaczki z szafranem i orzeszkami piniowymi

 

Katalonia – Barcelona

  • Podstawowe produkty to chleb, makaron, ryż.
  • Tradycyjną prostą potrawą jest amb Oli (chleb z oliwą, czosnkiem, solą,  pomidorami, używa się pomidorów kiściowych, zielonkawych, mięsistych.
  • Na co dzień popularne dania jednogarnkowe np. bullit – gulasz z duszonych warzyw, jadany koło południa.
  • W kuchni popularne ryby i owoce morza, w tym hodowlane małże.
  • Specjalnośc kuchni – potrawa jednogarnkowa zarzuela de Marico – małże, mątwy, krewetki, kawałki smażonych ryb,, razem duszone w ostrym sosie picada.

 

Walencja

  • Stąd pochodzi paella, która jest jadana na obiad, a zbyt ciężka na wieczorny posiłek.
  • Wieloskładnikowe dania na bazie ryżu duszonego w oliwie z dodatkiem mięsa drobiowego, wieprzowego, z królika, owoców morza, papryka, fasoli szparagowej, grochu i karczochów.
  • Region pochodzenia nugatu turon
  • W części północnej – czarne trufle.
  • Eksport do Francji.
  • Specjalność regionu – szynka wołowa.

 

Kraj Bosków – Vitoria-Gasteiz

  • Kuchnia uważana jest za najlepszą w Hiszpanii.
  • Dominują dania z ryb i owoców morza.
  • Wykorzystuje się ryby solone i suszone - balcalao – suszony dorsz (sztokfisz), klipfisz-dorsz solony i suszony, kokotxa – typowe danie rybne z morszczuka.
  • Lasy – dostatek dziczyzny, grzybów i kasztanów jadalnych.
  • Inne znane dania : królik z orzechami laskowymi; grzyby duszone winie; pieczone jagnię.
  • Nizinny z bujnymi pastwiskami i sadami z jabłkami  i ogrodami.
  • Tradycyjne przywiązanie do warzyw korzeniowych.
  • Dostępność wołowiny:
    • gulasz – z ogonów wołowych.
    • steki z mięsa wołów które najpierw pracowały a potem szły pod nóż.
  • Powszechna akceptacja fasoli która zastąpiła kasztany:
    • czerwona fasola dodawana do zupy z wieprzowych żołądków i aromatyzowana porami.
    • biała fasola niedojrzała gotowana z dziczyzna.
    • Używa się bardzo dużo natki pietruszki, gdzie możemy ją spotkać w:
  • salsa verde – delikatny sos na bazie oliwy z oliwek, czosnku,doprawiony natką pietruszki, podawany do ryb i skorupiaków.
  • Chętnie pije się wina lekkie i młode oraz cydr.

 

 

TYPOWE POTRAWY KUCHNI HISZPAŃSKIEJ

 

Tortilla espaniola

  • Rodzaj omleta z ziemniakami.
  • Krojony jak tort w trójkąty.
  • Jadany na zimno lub ciepło.
  • Może być z dodatkiem papryki, pieczarek, szynki, chorizo, kurczaka, wątróbki.

tortilla-espan-ola-potato-omelet.jpg?quality=80

 

Potrawy z owoców morza

  • Mule duszone w porze z pietruszką, skropione winem i sokiem z cytryny
  • Jamochłon z wybrzeży Galicji – gotowany we wrzącej wodzie – zjada się jego galaretkę, słodkawy miąższ. Danie jest kosztowne.
  • Caldereta – zupa z ryb (langustynek).
  • Owoce może smażone na blaszce (a la planche).

6400138?w=1600&preview=1646084884188.jpg

 

Potrawy jednogarnkowe Cocida lub Otta

  • Do przygotowanie wykorzystuję się różne rodzaje mięsa, boczku, słonin, warzywa, kiełbas chorizo, kaszankę morcilla.
  • Potrawa jest gęsta.
  • Można podawać najpierw wywar a później mięso i warzywa.
  • Można gotować w piecu do chwili odparowania płynu i lekkiego przypalenia potrawy – olla podrida.

karl6559-carne-fritada-huevos-xl-668x400x80xX-1.jpg

 

Potrawy na bazie czerstwego chleba i mąki, a takim przykładem jest:

  • Gachas – zupa z gotowanej w wodzie pszennej mąki, jadana ze smażonymi sardynkami, pomidorami i papryczkami lub na słodko np. z miodem i cynamonem; przygotowanie przypomina przygotowanie zasmażki.

 

Gachas-dulces-con-canela.jpg

 

SOSY HISZPAŃSKIE

  • Romesco – z ostrej papryczki, migdałów, oleju, wina oraz smażonego i zmielonego chleba.

__opt__aboutcom__coeus__resources__content_migration__serious_eats__seriouseats.com__2019__06__20190605-romesco-sauce-vicky-wasik-19-cbe08a45222540f2ac0eae03ee7984da.jpg

  • Sofrito – z cebuli, czosnku i suszonych pomidorów w oleju.

1034511-sofrito-lutzflcat-4x3-1-83ffb6fbe7224480ad1dda9d2cb514a1.jpg

  • Picada – pasta z migdałów, czosnku, natki pietruszki, oliwy z oliwek i przyrumienionego chleba, służy do zagęszczenia rosołów z ryb i mięsa.

salsa-verde-y-roja-para-picadas-deliciosas.jpg

  • Aioli – czosnek utarty z oliwą, może być z dodatkiem żółtka lub ugotowanego ziemniaka, jest dodatkiem do mięs, ryb, mątwy, skorupiaków oraz potraw z ziemniaków.

Garlic-Aioli-Recipe-Classic-and-Cheater-Versions-6.jpg

  • Sanfaina – z duszonych strączków papryczki, bakłażanów, cukinii i oliwy.

safaina_-m.jpg

 

WĘDLINY

  • Szynka jamon Iberio – ze świń rasy cerdo, karmionych jesienią żołędziami.
  • Chorizo – pikantna kiełbaska wytworzona jest z grubo siekanego mięsa pozostałego po wykrojeniu szynek.
  • Sobrosada – kiełbaska z drobno siekanego mięsa, papryczek i słoniny.
  • Butifarra Blanca – kiełbasa z chudego mięsa, podrobów i słoniny.
  • Morcillas – różnego rodzaju kaszanki, zawierają ziemniaki, ryż, kawałki dyni, cebulę, słoninę, orzeszki Pini i przyprawy.

 

CREMA CATALANA – Krem kataloński

  • Sporządza się z żółtek, cukru, mleka z dodatkiem mąki ziemniaczanej, cytryny, cynamonu.
  • Mleko gotuje się z cynamonem i skórką z cytryny, żółtka uciera z cukrem.
  • Na łaźni wodnej ubija się masę dodając mąkę i wlewając mleko.

Crema-Catalana-1974-Blog.jpg

 

To by było na tyle z mojej strony o kuchni hiszpańskiej.
Informacje przedstawione w artykule zostały wyciągnięte z wykładów z przedmiotu “Kuchni Świata”, która została mi przekazana w przeszłości do użytku własnego.
Natomiast, jeżeli chodzi o grafiki to były używane z grafika google.es.

 Share


User Feedback

Recommended Comments



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site you agree to Privacy Policy.